Archive for toukokuu 2011

Käyttökatkoja Karttaselaimen palveluissa 25.5.

toukokuu 26th, 2011

Johtuen palvelimen teknisistä ongelmista Karttaselaimen palveluissa ja web-sivustolla ilmeni käyttökatkoja tänään klo. 21 eteenpäin. Ongelmat on nyt korjattu ja palvelut taas käytössä. Kiitos kärsivällisyydestä ja pahoittelut häiriöstä!

Käyttökatko kiinteistöraja-aineistoissa 11.5. klo 16-19

toukokuu 9th, 2011

Maanmittauslaitoksen huoltotoimenpiteiden vuoksi kiinteistöraja-aineistojen latauksissa esiintyy käyttökatko keskiviikkona 11.5. kello 16-19. Ongelma ilmenee uusissa karttalehtilatauksissa, joissa on kiinteistörajat näkyvissä. Pahoittelut häiriöstä.

Karttaselain – Reitillä: maastopyöräily

toukokuu 1st, 2011

Jatkamme aikaisemmin blogissamme ilmestynyttä Karttaselaimen käyttötarkoitukset -juttusarjaa esittelemällä laajemmin Karttaselaimen käyttötapoja ja käyttäjiä. Uusi juttusarjamme on nimeltään Karttaselain – Reitillä ja sen aloittaa maastopyöräilyaiheinen tarina.

Rokua, Huhtikuu 2011

Meillä oli tilaisuus koekäyttää Karttaselaimen vielä julkaisematonta 1.6 -versiopäivitystä parin päivän mittaisella maastopyöräilyreissulla Utajärven Rokuan alueella. Pääsimme kokeilemaan uutta reitinsuunnittelutilaa ja itse kehittelemäämme kännykän pyörätelinettä.

Karttaselaimen pyöräteline

Karttaselaimen pyöräteline

Rokuan harjumaasto on oivallista maastopyöräilyaluetta. Päätimme kokeilla itse sovellettua versiota aluetta kiertävästä n. 20 kilometriä pitkästä Keisarinpolusta. Suunnittelimme oman reittimme etukäteen Karttaselaimen pian julkaistavalla iPad/iPhone 1.6-versiolla jossa on uutena ominaisuutena näppärä reitinsuunnittelutila.

Uusi reitinsuunnittelutila

Uusi reitinsuunnittelutila

Liikenteeseen päästyämme huomasimme että hiekkainen maasto oli osittain niin märkää ja upottavaa sohjoa että reittiä pitäisi jonkin verran muuttaa kesken matkanteon. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma koska meillä oli itse kehitellyssä pyörätelineessa Karttaselain mukanamme ja luotimme siihen että sen opastamana pysymme oikeassa suunnassa ja riittävän korkealla välttääksemme upottavaan sohjon. Tämä suunnitelma toimikin varsin hyvin.

Veneilijöiden arvostama kartan kääntö kulkusuunnan mukaan osoittautui erittäin käyttökelpoiseksi ominaisuudeksi myös nopeatempoisessa maastopyöräilyssä. Karttaan merkittyä reittiä oli nopeampi seurata kun kartta kääntyi helposti hahmotettavaan suuntaan. iPhonen kompassi toimi yllättävän hyvin myös pyöräilykäytössä.

Tekemämme ajoreissut olivat pisimmillään muutaman tunnin mittaisia joten saatoimme pitää Karttaselainta päällä koko matkan ajan pelkäämättä akun loppumista. Noin kolmen tunnin ajorupeaman jälkeen akkua oli huvennut vajaa kolmannes. Tällä perusteella pitkänkin päivävaelluksen voi tehdä huoletta ilman lisävirran tarvetta. Useamman päivän reissulle kannattaa varata lisävirtaa tai hyödyntää Karttaselaimen virransäästötoimintoja (näytön sammutusta ja puhelimen omaa virransäästötilaa).

Kokonaisuutena Karttaselain osoittautui ennakko-odotuksia toimivammaksi apuriksi maastopyöräilyssä. Se vähentää etukäteisvalmistelujen tarvetta, mahdollistaa helpon ja vaivattoman suunnistuksen oudossakin maastossa ja tuo aivan uudenlaista luovuutta reittisuunnitteluun – jopa kesken matkanteon.

Rokuanharjua

Rokuanharjua