Harmittaako harmaus? Tässä lista mukavaa ajanvietettä alkutalveen!

Pakkasesta on saatu alkutalvena nauttia hyvin vaihtelevasti ja päivät ovat olleet paikoin tosi harmaita sekä pimeitä jatkuvan pilvisen sään myötä. Loskan täyteiset tiet ovat saattaneet myös tulla tutuksi monelle ulkoilijalle. Mikä motivoisi ulkoilemaan myös hieman kehnommalla säällä? Tällä kertaa olemme listanneet blogikirjoitukseen muutamia aktiviteetteja, joiden avulla voit nauttia raikkaasta alkutalven ulkoilmasta myös hieman kehnommalla säällä!

Puhtia pyöräilystä

Vipattaako poljinjalka? Asianmukaisilla varusteilla polkupyöräily soveltuu oikein hyvin yhdeksi alkutalven aktiviteeteista. Kun pyörästäsi löytyy lakisääteinen valaistus, keliin sopivat renkaat ja päältäsi vallitsevaan säähän soveltuva vaatetus, voit nauttia pyöräilystä mukavasti polkuja rullaillen. Voit myös tarpeen mukaan vuokrata lähialueeltasi tarkoitukseen sopivan pyörän, jos sellaista ei ole käytössäsi. Muista nauhoittaa pyöräilyreittisi talteen Karttaselaimen ”Nauhoita reitti” -toiminnolla, jotta voit tarkastella reittiä myös jälkikäteen. Toiminnolla voit  tarkastella esimerkiksi lenkkiin kulunutta aikaa tai nopeutta.

Maastopyöräily sopii hyvin alkutalven aktiviteetiksi.

Talvikävelyn taikaa

Kävely saattaa tuntua hieman arkiselta aktiviteetiltä, mutta se voi saada uuden ulottuvuuden esimerkiksi luontopolkuja tallustellessa. Alkutalvella monet luontopolut tarjoavat hyvää ajanvietettä esimerkiksi perheen kanssa ulkoiluun. Muistathan kuitenkin noudattaa vallitsevasta tilanteesta johtuvia suosituksia silloin, kun et ole yksin reippailemassa. Jos suunnitelmissasi on hieman pidempi reippailulenkki, muista pakata reppuusi myös hieman evästä ja juotavaa. Lisäaineistojen kautta löytyy hyvin tietoa lähialueen retkeily- ja luontokohteista.

Lisäaineistojen avulla löydät helposti piristäviä ulkoilureittejä harmaisiin päiviin.

Koukussa kätköilyyn

Miltä kuulostaisi geokätköily? Geokätköilyssä etsitään eri puolille luontoa ja taajamia piilotettuja geokätköjä, joiden sisältä löytyy tavallisesti lappu, johon kätkön löytäjä voi kirjoittaa oman nimensä sekä päivämäärän, jolloin kätkö löydettiin. Geokätköjä löytyy Suomesta noin 100 000 kappaletta. Tutustu geokätköilyyn tarkemmin esimerkiksi Suomen Latu -ulkoilujärjestön sivustolla ja tutustu geokätköilyn saloihin jo vaikkapa lähiluonnossasi. Voit merkitä löydetyt kätkösi myös Karttaselaimen ”Paikat ja reitit” -valikkoon.

Räiskyviä revontulia

Tykkäätkö tiirailla taivaalle? Alkusyksystä aina kevääseen asti näkyvillä olevat revontulet tarjoavat myös oivaa ajanvietettä alkavaan talveen. Parhaiten revontulien bongailu onnistuu täysin pilvettömällä säällä. Kannattaa myös tutustua Ilmatieteenlaitoksen tarjoamaan "Revontulet ja avaruussää" -sivustoon, jonka kautta löytyy hyvin tietoa magneettisista aktiivisuuksista eri ajanjaksoilla. Hyvää lisätietoa revontulien bongaukseen tarjoaa myös Karttaselaimen maastokarttapohja, jonka kautta löydät korkeimmat sekä aavat maastot helpottamaan taivaan tarkastelua.

"Revontulet ja avaruussää" -sivusto tarjoaa hyvää lisätietoa revontulien bongailuun.

Vesistölle melomaan

Leutona talvena myös melonta voi osoittautua hyväksi aktiviteetiksi lähes ympärivuotisesti. Voit tutustua lähialueesi melontareitteihin helposti hakukoneiden välityksellä ja merkitä reitit jo ennalta ylös Karttaselaimeen, jonka jälkeen voitkin suunnata lähimpään välinevuokraamoon tai urheiluvälineitä myyvään liikkeeseen pelastusliivien sekä kajakin hankintaa tai vuokrausta varten. Muistathan myös pukeutua lämpimästi, jotta viileä vesi ja ilma eivät estä mukavaa menoasi!

Myös melonta soveltuu hyvin talven aktiviteetiksi.

Lähteet:

Ilmatieteenlaitos. 2020. Revontulet ja avaruussää. Viitattu 17.12.2020.

Suomen Latu. 2020. Geokätköily. Viitattu 17.12.2020.