Kahvin valmistus nuotiolla – helppoa ja tunnelmallista

Kahvin valmistus nuotiolla – helppoa ja tunnelmallista

Viileän kevätpäivän äänimaisemaa värittävät muuttolintujen viserrys ja sytytetyssä nuotiossa ritisevät halot. Kevätaurinko valaisee laavua, jonka ympäristöä nuotio lämmittää. Savuntuoksun lomasta voi tarkkanenäisin retkeilijä erottaa nuotion päällä porisevan kahvin tuoksun.

Kahvi, tuo miltei Suomen kansallisjuoman viittaa kantava juoma, kulkee tärkeänä osana lähes jokaisen suomalaisen elämää. Kahvi kuuluu aamuun, päivään, arkeen ja juhlaan. Kahvin voi juoda kotona, hakea kahvilasta mukaan tai juoda paikan päällä. Kahvin voi myös valmistaa ja nauttia luonnossa.

Nuotiolla avotulessa valmistettava nokipannukahvi on vankkumaton osa suomalaista eräperinnettä. Sen valmistus on helppoa ja vaatii mukaan hyvin yksinkertaiset välineet:

  • Pannu – Sopivan kahvipannun löydät joko hypermarketin retkeilyosastolta tai retkeilyn erikoisliikkeestä. Halvimmillaan pannun saa ostettua noin viidellätoista eurolla, mutta laadukkaammasta pannusta saa pulittaa jo lähemmäs viisikymmentä euroa. Pannu on tärkeä puhdistaa sisäpuolelta jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta edellisen käyttökerran kahvijäämät eivät haittaa uuden kahvierän makua. Ulkopuolelta pannua ei ole tarvetta liiemmin puhdistaa, mutta tahraavimmat noet voi nopeasti pyyhkäistä pois.
  • Vesi – Puhdasta vettä on hyvä olla mukana, ellei laavupaikan lähistöltä löydy juomakelpoista puroa, josta veden saa hankittua näin välttäen ylimääräisen kannettavan painon.
  • Kahvi – Tuore, laadukas kahvi takaa parhaan makuelämyksen nuotiolla. Kahvin on tärkeä olla pannujauhatusta, eli hieman suodatinkahvia karkeampaa, jotta se toimii toivotulla tavalla kahvia keittäessä. Pannukahvi -merkintä löytyy useimmista kahvipaketeista pannun kuvana. Mikäli kahvin kanssa haluaa hifistellä, voi sen jauhaa itse kotona kokonaisista kahvipavuista.

Valmistus

  • Täytä pannu vedellä ja aseta se tuleen lämpenemään. Anna veden kiehahtaa.
  • Kun vesi kiehuu, nosta pannu minuutiksi-pariksi jäähtymään. Mikäli saatavilla on pannun painon kestävä keppi, sen avulla pannun nostelu onnistuu ilman, että liekit polttavat käsiä.
  • Lisää pannuun yksi kahvimitallinen kuppia kohden. Esimerkiksi litraan vettä voi lisätä huoletta 4-5 mitallista kahvia. Parhaan, omaan suuhun sopivimman maun löydät kokeilun kautta.
  • Älä sekoita, vaan anna kahvinpurujen painua itsekseen kohti pohjaa.
  • Nosta pannu takaisin tulen lähelle. Vältä pannun asettamista suoraan liekkeihin, jotta kahvi ei pääsisi kiehumaan, sillä se vaikuttaa negatiivisesti makuun. Tämä on oma taitolajinsa, jonka oppii hallitsemaan vain yrityksen ja erehdyksen kautta.
  • Kun kahvi on saanut rauhassa lämmetä, nosta pannu pois nuotiolta ja jätä kahvi tekeytymään hetkeksi. Noin 5-10 minuuttia riittää siihen, että kahvinporot painuvat pohjaan. Kaada tämän jälkeen hieman kahvia pois pannusta, jotta nokassa olevat kahvinporot eivät päädy ensimmäiseen kuppiin, johon kahvia kaadetaan. Kaada kahvi kuppiin tai kuksaan ja juo sellaisenaan, tai mausta halutessasi makusi mukaan.

Erilaisia ohjeita nokipannukahvin keittämiseen tuntuu löytyvän yhtä monta kuin keittäjiäkin ja parhaan lopputuloksen saat kokemuksen kautta luomasi oman ohjeen turvin. Nokipannukahvi on hyvä tapa lähteä nauttimaan lähiluonnosta päiväkahvien merkeissä, mutta se on myös kantamusten suhteen kevyt ottaa mukaan pidemmällekin vaellukselle.

Mukavan paikan nokipannunkahvin keittämiseen löydät Karttaselaimesta.
Teo Pylväs

Teo Pylväs

Teo Pylväs on rovaniemeläinen luokanopettajaopiskelija, eräilijä ja kotikokki. Erityisesti hän nauttii kiertää Suomen kansallispuistoja ja hyödyntää Rovaniemen lähiluontokohteita.