Karttaselaimen vinkit kevätluontoon

Alkuvuoden paukkupakkaset ovat hiljalleen väistyneet ja kevät alkaa olla täällä. Kevääseen liittyy myös liuta uuden vuodenajan saattelemia aktiviteetteja sekä kevään merkkejä. Kuten vaikkapa sulava lumi, kestohanget, muuttolintujen saapuminen sekä puihin puhkeavat lehdet. Tässä blogikirjoituksessa listaamme 5 keväistä aktiviteettia, joiden parissa voit hyödyntää helposti Karttaselaimen eri toimintoja.

1) Kevään merkit muistiin

Luontoliitto järjestää joka vuosi kevätseurannan, johon voi osallistua kuka tahansa. Yksittäiset havainnot eri kasvi- tai eläinlajeista ympäri Suomen ovat tervetulleita ja kevään merkkien tarkkailu onnistuu helposti vaikkapa kodin lähimaastoa tutkiskelemalla. Havainnot on helppo listata ylös Karttaselaimeen esimerkiksi avainsanoja hyödyntämällä. Luo käyttöösi sopivia avainsanoja (kasvit, eläimet, linnut tms.) ja merkitse niiden avulla luonnossa tekemäsi havainnot. Avainsanan voit syöttää avainsanakenttään merkintää tallentaessasi. Näin voit harjoittaa kevätseurantaa vaikka joka vuosi ja tarkastella menneiden keväiden havaintoja jälkeenpäin.

2) Miten bongata revontulia parhaiten?

Revontulien loistoa ihastelevien kannattaa jälleen keväällä suunnata katse taivaalle - nimittäin syksyn ja talven lisäksi myös kevät soveltuu oivasti revontulien tarkkailemiseen. Paras aika revontulien bongailuun kevättalvella on maalis-huhtikuun välinen aika, iltayö ja erityisesti kello 21-22 välinen aika. Korkeimmat sekä avarimmat maastot revontulien tarkkailuun löydät Karttaselaimessa maastonmuodot esille tuovalla maastokarttapohjalla.

Syksyn lisäksi myös kevättalvi sopii hyvin revontulien bongailuun. (Maud Bocquillod, Unsplash)

3) Linnunpönttöjen huoltotoimet

Lintujen pesänrakentajille kevääseen liittyy yksi tuttu aktiviteetti - nimittäin linnunpönttöjen vuosittainen puhdistaminen sekä puhtaiden pönttöjen uudelleenripustaminen takaisin puuhun. Hyvänä apuvälineenä puhdistamisessa sekä linnunpönttöjen sijaintien tallentamisessa toimii Karttaselaimen ”Tallenna paikka” -toiminto, jonka avulla voit tallentaa sovellukseen tiedot esimerkiksi puhdistetuista linnunpöntöistä sekä pönttöjen sijainneista. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, kun pönttöjä on pitkä liuta puhdistettavana.

4) Keväinen kalareissu

Miltä kuulostaisi keväinen kalareissu ja vesistön äärellä oleskelu kohoa heitellen? Kevät on oivaa aikaa onkimisille, sillä vedet ovat paikoin kirkkaita ja muun muassa ahvenet liikkuvat suojaisilla paikoilla, joissa ne saavat rauhassa harjoittaa kutemistaan. Karttaselaimen maastokarttapohjan sekä huipputarkkojen syvyyskarttojen avulla saat hyvää tietoa keväisen kalareissusi tueksi ja voit helposti etsiä lähialueesi lahdet ja virtaavat vesistöt parhaita kalapaikkoja silmällä pitäen. Pohjoisimmissa osissa Suomea pilkkiminen onnistuu vielä pidemmällekin kevääseen.

Kurkkaa videolta Kalastajan maailman pilkkivinkit kevään pilkkireissuille.

5) Retkelle metsään

Sulanut lumi ja kevätaurinko ovat tuoneet esiin kauniin tutut metsäpolut, joita pitkin on jälleen helppo kulkea kinosten väistyttyä. Kevät on oivaa aikaa toteuttaa metsä- tai pyöräretkiä lähimaastoon. Kun pakkaat mukaasi vähän murkinaa sekä huolehdit nesteytyksestäsi, onnistuu pidempikin reippailuretki lähiluontoon helposti pienilläkin kantamuksilla. Menneitä retkiä muistellaan myöhemmin lämmöllä. Kun tallennat menneet retkeilyreitit talteen ”Nauhoita reitti” -toiminnolla, voit tarkastella kuljettuja kevätreittejä laitteella kuin laitteella.

Lähteet

Vapaa-ajan Kalastaja. 2016. Ahvenenkalastajan vuosi. Viitattu 16.3.2021.

Yle. 2016. Bongareiden vinkit revontulien löytämiseen – "Monesti yön pimeydessä hihkun ilosta". Viitattu 16.3.2021.