Karttaselain - reitillä: Uistelua Päijänteellä

Karttaselain – reitillä -sarjassa kerromme tällä kertaa kokemuksia Karttaselaimen käytöstä uistelussa. Juttu on Karttaselaimen Riston käsialaa.

Pohjoinen Päijänne, Lokakuu 2011

Useita viikkoja suunnittelemamme kahden päivän uistelureissu päijänteelle käynnistyi varhain aamulla 8.10.2011 kun käynnistimme keskimoottorilla varustetun vanhan puuveneemme Päijänteen rannasta Jyväskylästä. Varustuksena kalastus- ja retkivehkeiden lisäksi oli tietysti tuoreita kehitysversioita Karttaselaimista: kaksi iOS-versiota (iPad sekä iPhone 3G S -laitteissa) sekä Karttaselain Qt ja Karttaselain S60 Nokia C7-laitteessa. C7-laitteessa oli lisäksi Karttaselain paikannin 1.1, joka lähettikin 5 minuutin välein sijaintitiedon, jota edelleen seurattiin allekirjoittaneen kotiväen toimesta Nokia 5800-laitteessa Karttaselain Qt:n näytöltä. iPad-Karttaselainta oli kokeiltu jo aiemminkin veneilykäytössä navigointiin ja siitä oli niin hyvät kokemukset että sen varaan oli laskettu tälläkin reissulla paljon.

Lähdimme laiturista neljän hengen miehistöllä suunnitelmana ottaa yksi mies ja pieni moottorivene hinaukseen Nenäinniemen edustalta matkan varrelta. Kaupungista oli helppo suunnistaa ulos laivareittejä pitkin, kun matkan etenemistä pystyi seuraamaan iPadista isolta näytöltä.

Navigointia kaupungista ulos

Ensimmäinen etappi sisälsi 19 kilometriä rauhallista ajoa Ristinselkää kohti. Nenäinniemestä lähtien oli hinauksessa pikkuvene sekä miehistöä täydet viisi. Lokakuinen päivä alkoi valjeta poutaisena ja jälkikäteen saimmekin todeta, että ennätyssateisen syksyn lähes ainoat kaksi peräkkäistä poutapäivää sattuikin juuri reissullemme!

Ajo kohti ristinselkää (kuva iPadista)

Siitä lähtien kun laskimme vavat veteen, oli iPadin näytöltä hyvä seurata optimaalisen uistelunopeuden säilymistä 3-4 kilometrissä / h. Volvo Pentalle se tarkoitti n. 700 kierrosta minuutissa rauhallista puksutusta.

Lounaspaikkaamme Sudensaarta lähestyttäessä oli iPadin näytöltä hyvä katsoa karttaan tarkasti merkittyjen kivien sijainti ja kiertää kohti laituria riittävän syvällä ja turvallisesti.

Sudensaari kartalla (kuva iPadista)

Oli mielenkiintoista huomata, että vaikka Ristinselällä on Suomen sisävesin syvin kohta (yli 90 metriä), oli Sudensaaren ja mantereen välissä verrattain iso matalikko jossa vettä vähimmillään vain reilu metri.

Saapuminen Sudensaareen

Sudensaari on Muuramen kalastuskunnan ylläpitämä veneilykohde, jossa on laiturin lisäksi useita nuotiopaikkoja sekä laavu. Paikka todettiin niin hyväksi, että päätimme tulla siihen sittemmin myös yöksi.

Uistellessa ajoimme kahdella veneellä. Molemmissa veneissä oli Karttaselaimet ja isossa veneessä myös Kaikuluotain. Ainakin Päijänteen vesillä maanmittauslaitoksen kartat pitivät syvyystietojen osalta hämmästyttävän hyvin paikkansa, ja kaikuluotain vahvisti koko ajan sen tiedon mitä Karttaselaimen näytöltä sai lukea.

Uistelun seurantaa (kuva iPadista)

Meillä ei ollut käytettävissä takilalaitteistoa, ja siimapainojenkin käyttö oli meillä vielä hieman hakusessa joten koimme turvallisimmaksi pyrkiä pysymään melko matalilla vesillä. Esimerkiksi ylläolevassa kuvassa näkyy, että penkereen läheisyydestä erkaantuminen olisi tarkoittanut äkkiä yli 40 metrin syvyyteen joutumista.

Veneet kartalla (kuva iPhonesta)

Paikantimien seurannan ansiosta oli toisen veneen seuraaminen helppoa. Ylläolevassa kuvassa näkyy tilanne, jossa itse olin pienessä veneessä enkä havainnut silmilläni toista venettä missään. Tarkistin asian Karttaselaimen paikannin-toiminnolla ja näin että vene oli suoraan saaren takana.

Rauhallista veneilyä

Reissu oli kaikin puolin onnistunut varsinkin täydellisen sään ansiosta. Karttaselaimen käytöstä jäi hyviä kokemuksia sekä kehitysehdotuksia, joita tulemme lähiaikoina toteuttamaan.

iPad toimi koko reissun ajan ilman SIM-korttia, Offline-tilassa. Olin ladannut alueen kartat 1:25000, 1:50000 sekä 1:100000 ja osittain myös 1:10000 mittakaavoissa välimuistiin ja niillä pärjättiin. Isossa veneessä oleva tupakansytytin huolehti laitteiden akunkestosta, jolloin mm. iPad saattoi olla koko ajan näkyvillä näyttö päällä. Qt-version offline-toiminnoista sekä käyttäytymisestä huonoissa verkkoyhteyksissä saatiin hyvää tosielämän kokemusta. Qt-version kanssa työ jatkuukin paraikaa ja uutta versiota tullaankin julkaisemaan jälleen seuraavien lähiviikkojen aikana. Tulemme myös yhtenäistämään paikannintoiminnot kaikilla laitealustoilla toimimaan Oma Karttaselain-palvelun kautta. Tällöin eri alustojen (Android, Symbian, iOS) kytkeminen toisiinsa tulee olemaan paljon helpompaa.