Kohti onnistunutta ulkoiluretkeä

Tänä talvena sääennusteet ovat täyttyneet mitä eriskummallisimmista olosuhteista. Loska ja lätäköt ovat tulleet tutuksi monelle retkeilijälle viime viikkojen aikana. Harmaista ja sateisista säistä huolimatta talvikaudesta on kuitenkin mahdollista nauttia vaikkapa piristävän lähiretkeilyn muodossa. Koskaan ei ole huono hetki viettää aikaa lähimmäisten seurassa ja ulkoilmassa! Tällä kertaa tarjoamme sinulle vinkkejä onnistuneeseen retkeen talvella, jotta voit nauttia ulkoilusta säällä kuin säällä.

Etana, etana, näytä sarves - mitä puen päälle?

Onko tiedossa kiprakkaa pakkasta? Vai kenties loskaa ja lätäköitä? Sääolosuhteiden huomiointi ja arviointi pukeutumista suunnitellessa on kaiken A ja O, jotta voit nauttia ulkoilusta kuivana sekä lämpimänä kylmästä ja kosteasta säästä huolimatta. Kerrospukeutumisessa tärkeää on muistaa kolme eri kerrosta: aluskerros, välikerros sekä kuorikerros. Jos vaatekomerostasi ei vielä löydy säänkestävää ja lämmintä ulkoiluasua, tärkeimmät hankintasi ovat miellyttävä merinovilla- tai bambukerrasto sekä kuoritakki ja -housut. Niiden yhdistelmällä ja tarpeen mukaan lisäkerroksilla pääset talviulkoilussa jo pitkälle.

Mukautuvaa matkustamista

Matkaa voidaan taittaa lukuisilla eri tavoilla. Valitse varusteet sen mukaan, millä kulkupelillä lähdet liikkeelle. Jos lähdet matkaan kävellen, suunnittele kantamukset oman fyysisen kuntosi mukaan. Kun teet matkaa puolestaan moottorin saattelemana, voit ottaa mukaan enemmän tarvikkeita. Ajoneuvolla liikuttaessa on myös hyvä ennakoida yllättäviä tilanteita pakkaamalla mukaan kulkupelin huoltoa koskevia tarvikkeita.

Kimpsut ja kampsut

Retken teemaan liittyvät tarvikkeet ovat usein osa onnistunutta retkireissua. Kuuluuko päivääsi hetki nuotiolla makkaraa paistaen? Vai kenties yö laavulla tähtiä tiiraillen? Räätälöi varustus retken luonteeseen sopivaksi. Retkelle lähtiessä voit käydä läpi ainakin tämän tarvikelistan:

  • Asianmukaiset jalkineet
  • Säähän sopiva vaatetus
  • Laukut ja reput
  • Eväät ja ruokailuvälineet
  • Tarvikkeet tulentekoon
  • Riittävästi juotavaa
  • Matkapuhelin, maastokarttasovellus ja 112 Suomi -sovellus
  • Perinteiset apuvälineet suunnistukseen: paperikartta ja kompassi
  • Vessapaperi
  • Ensiapuvälineet hätätilanteiden varalle

Retkeily on siitäkin hieno harrastus, että pieni budjetti riittää. Varusteisiin ei tarvitse laittaa paljoa rahaa, jos ei erityisesti halua hifistellä!

Ennakointi ja asianmukainen varustautuminen ovat osa onnistunutta retkeä.

Esteet yli ennakoimalla

Vanhan sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on kuin puoliksi tehty. Sanonta pitää kutinsa myös retkeilyn saralla. Karttaselaimella voit ladata tarvitsemasi kartat etukäteen laitteellesi, eikä haittaa, vaikkei Internet-yhteys toimisi maastossa. Sovelluksella voit myös suunnitella ja piirtää reittiä ennakkoon ja näin voit välttyä matkan koittaessa monelta reitin varrelle sattuvalta yllätykseltä. Kuten vaikkapa kosteikoilta tai korkeuseroilta. Huolellisella suunnittelulla varmistat aina onnistuneen retken sääolosuhteista riippumatta!

Reittiä mittaamalla tai piirtämällä ennen retkeä voidaan välttyä monelta yllätykseltä.

Lähteet:

Luontoon.fi. 2020. Varusteluettelo päiväretkelle. Viitattu 21.1.2020.