Maastokarttojen seliteteksteihin muutoksia keväällä 2025

💡
Muutos lyhyesti: Maastokartoilta poistuu osa seliteteksteistä joiden ajantasainen ylläpito ei ole Maanmittauslaitoksessa tarkoituksenmukaista eikä mahdollista.

Kun selitteiden määrää vähennetään, jäljelle jääviä selitteitä pysytään pitämään entistä paremmin ajantasaisina, yhtenäisinä ja koko maan kattavina. Pienempi selitteiden määrä parantaa myös kartan selkeyttä.

Karttaselaimeen lisätään myöhemmin oma karttatasonsa muinaisjäännöksistä. Maastokartasta tulee myöhemmin saataville myös uusi vaihtoehtoinen esitystyyli, jossa metsä esitetään vihreällä värillä.

Maanmittauslaitoksen uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä tulee käyttöön keväällä 2025. Uudistus tulee näkymään muutoksina myös maastotietojen tietosisällössä ja maastokartassa kevään aikana. Havaittavimmat muutokset liittyvät kartoilta ja aineistoista poistuviin seliteteksteihin. Muutokset näkyvät kaikille maastokartan käyttäjille, myös Karttaselaimessa. Uudistuksen seuraavassa vaiheessa maastokartasta tulee saataville myös uusi vaihtoehtoinen esitystyyli, jossa metsä esitetään vihreällä värillä. Tästä kerromme lisää lähempänä julkaisua.

Selitteiden karsinta uudistaa maastokarttoja

Maastokartoilla käytetyt selitteet ovat lyhyitä ilmaisuja, jotka kuvaavat kartalla esitettyjen kohteiden luonnetta. Uuden kartantuotantojärjestelmän käyttöönoton myötä Maanmittauslaitos supistaa selitteiden valikoimaa. Tämä tarkoittaa, että osa nykyisistä selitteistä poistuu kartoista kokonaan. Supistamisen tavoitteena on varmistaa jäljelle jäävien selitteiden parempi ajantasaisuus, yhdenmukaisuus ja kattavuus koko maassa.

Parempi ajantasaisuus ja selkeyttä vähemmillä seliteteksteillä

Osa poistuvista selitteistä kuvaa asioita, jotka on jo muuten ilmaistu karttamerkein tai värein – esimerkiksi tuulivoimalat, turvetuotantoalueet tai tervahaudat. Näiden kohdalla selitteen poistaminen ei vähennä kartalla näkyvää informaatiota. Samalla joitakin merkkejä, kuten tervahaudan symbolia, parannetaan visuaalisesti erottuvammaksi.

Mukana on kuitenkin myös selitteitä, joiden poistuminen tarkoittaa tarkentavan tiedon katoamista kartalta. Tällaisia ovat esimerkiksi rakennusten käyttötarkoituksia kuvaavat selitteet kuten "koulu", "kauppa" tai "tanssilava". – Näiden ajantasainen ja kattava ylläpito Maanmittauslaitoksen toimesta ei ole ollut enää mahdollista eikä tarkoituksenmukaista.

Muinaisjäännökset esitetään jatkossa maastokartalla vain symbolilla, tietoa muinaisjäännöksistä lisätään Karttaselaimeen myöhemmin omana karttatasonaan joka tulee olemaan laajempi kuin nykyinen tietosisältö.

Ylläpidon yksinkertaistamiseksi myös suojelualueiden ja muinaisjäännösten selitteitä poistuu. Esimerkiksi kivikautisia asuinpaikkoja tai pyyntikuoppia ei enää nimetä selitteillä, vaan ne esitetään jatkossa vain muinaisjäännöksen karttasymbolilla. Karttaselaimeen tullaan jatkossa lisäämään tietoa muinaisjäännöksistä omana karttatasonaan perustuen Museoviraston tietosisältöihin, joka on kattavampi kuin nykyisen maastokartta-aineiston sisältö.

Luonnonsuojelualueet merkitään jatkossa pelkästään rajauksin ilman tekstiä "Luonnonsuojelualue". Luonnonsuojelualueilla liikkumiseen, leiriytymiseen ja muihin jokaisenoikeuksiin liittyy rajoituksia, minkä vuoksi on jatkossakin tärkeää erottaa ne muista alueista. Tätä varten kannattaa ehdottomasti tutustua Karttaselaimen karttamerkkiselitteisiin.

Kansallispuistot, erämaa-alueet ja luonnonpuistot säilyvät nimettyinä ja niille voidaan lisätä selite tarvittaessa, erotukseksi muista suojelualueista.

Selitteiden merkitys turvallisessa retkeilyssä säilyy

Vaikka selitteiden kokonaismäärä vähenee huomattavasti, kaikki turvallisen liikkumisen kannalta tärkeät merkinnät säilyvät. Karttaan jäävät esimerkiksi autiotuvat, laavut, kahlaamot sekä ampuma-alueet ja -radat. Reittimerkinnät kuten retkeilyreitit, moottorikelkkareitit ja kuntoradat säilyvät entisellään. Myös osa luonnonmuodostumia tai rakenteita kuvaavista selitteistä, kuten "näkötorni" ja "hiidenkirnu", jää kartalle. Selitteitä jää jatkossakin käyttöön yli neljällekymmenelle erityyppiselle kohteelle, vaikka määrällisesti niiden määrä väheneekin merkittävästi.