Mitä pakata mukaan retkelle? Kesäajan retkeilyyn sopivat varusteet

Kesä on pian täällä! Puihin puhkeavat lehdet, vihertävät niityt sekä lukuisat muut kesän merkit tekevät tuloaan poikkeavista ajoista huolimatta. Retkeilijälle vaihtuva vuodenaika tarkoittaa usein myös eri pituisten retkien varustelistojen sopeuttamista alkavaan vuodenaikaan nähden sopivaksi. Suurin kysymys kai lienee, mitä pakata mukaan alkavan kesän retkille? Tällä kertaa tarjoamme blogissa sinulle muutamia varustevinkkejä kesäajan retkeilyä varten.

Hus hyönteisille!

Toisinaan sääsket ja muut pahennusta herättävät öttiäiset saattavat herpaannuttaa muutoin mahtavia retkihetkiäsi. Kesäajan retkeilyssä erilaiset hyttyskarkotteet saattavat muodostua olennaiseksi osaksi onnistunutta retkeä, jotta voit nauttia ulkoilusta ilman puuduttavaa ininää ja turhaa nipistelyä. Karkotteiden lisäksi varustelistaan on hyvä lisätä jonkinlainen verkkohattu hirvikärpästen torjumista varten. Näiden lisäksi myös punkkipihdeistä ja kyypakkauksesta voi olla toisinaan apua matkaa taittaessasi.

Punkkirauta, hyttys- sekä punkkikarkotteet ja aurinkovoiteet saattavat olla kesäisin monelle retkeilijälle todella tarpeellisia.

Tyyntä myrskyn edellä

Kesällä retkeillessä on hyvä varautua hieman yllättävämpiinkin sääolosuhteisiin. Lämmittävän keskiyön auringon lisäksi kesä voi tuoda tullessaan myös rankkoja sadekuuroja, jolloin repusta tai rinkasta löytyvä sadeasu sekä kantamuksille tarkoitettu sadesuoja voivat tulla tarpeeseen. Jos sää sattuukin olemaan puolestaan polttavan kuuma, ovat aurinkovoide tai muut auringolta suojelevat tarvikkeet hyvä lisä retkiarsenaaliisi. Kun sinulla on mukanasi keliin kuin keliin sopiva varustus, voit huoletta nauttia retkeilystä eri sääolosuhteissa ilman pelkoa hikoilusta tai palelusta.

Sijainti selville

Toisinaan esimerkiksi maastopyöräillessäsi saatat eksyä väärälle polulle ja tällöin oman sijainnin jakaminen mahdollisille matkakumppaneille voi tulla tarpeeseen. Karttaselain Paikannin -sovelluksen ja mobiililaitteesi avulla saat jaettua oman sijaintisi tarpeen tullen suoraan tovereidesi älylaitteille, jolloin voit huoletta kulkea eri polkuja omaan sopivaan tahtiisi. Jos matka alkaa jossain vaiheessa painaa tai satut eksymään reitiltä, voivat matkakumppanit helposti palata takaisin luoksesi Karttaselaimen avulla.

Karttaselain Paikannin -sovelluksen avulla oman sijainnin jakaminen onnistuu helposti ja nopeasti.

Järkevät jalkineet

Ennen retkelle lähtöä on myös syytä miettiä, mitä tuleva retki ja erityisesti ympäristö tuo tullessaan. Onko matkan varrella kivikkoa? Vai kenties upottavaa ja kosteaa sammalikkoa? Kesäaikaan asianmukaisten jalkineiden merkitys korostuu vielä talveakin enemmän roudan sulattamien vaihtelevien maastojen myötä. Siispä onkin hyvä miettiä, tarvitsetko retkellesi mukaan esimerkiksi saappaat, vai nilkkoja hyvin tukevat retkeily- tai vaelluskengät. Asianmukaisilla jalkineilla voit helposti tehdä pidemmästäkin matkasta nautinnollisen retkeilyelämyksen.

Kun sinulla on itsellesi sopivat jalkineet, voit huoletta keskittyä matkan taittamiseen.

Pysy aina kartalla

Kun olet pakannut mukaasi kaikki kesään sopivat ja mukautetut varusteet, voitkin alkaa miettiä matkan taittamiseen ja reitin tutkiskeluun parhaiten soveltuvaa karttapohjaa. Karttaselaimen kattava kartta-aineisto tarjoaa tähän oivat vaihtoehdot, olitpa sitteen suuntaamassa vaikkapa retkelle metsään tai kalaan meriteitse. Muistathan myös tallentaa kaikki reitin varrelle sattuneet paikat ja ikimuistoiset reitit oman laitteesi "Paikat ja reitit" -valikkoon! Näin voit palata parhaille paikoille myös tulevilla retkilläsi.

Kesää kohden

Ja ei muuta kuin menoksi! Pakattuasi kaikki kesän olosuhteisiin sopivat varusteet voitkin huoletta keskittyä olennaiseen eli retkestä täysillä nauttimiseen. Usein myös pienimuotoiset retket voivat olla ikimuistoisia, jos rinkastasi löytyy hippusellinen positiivista retkeilymieltä. Kun olet liikenteessä oikealla asenteella, on aika suunnata kartta ja astua oitis matkaan! Koskaan ei tiedä, mitä uusia hienoja kokemuksia retkeily tuo tullessaan.

Lähteet:

Luontoon.fi. 2020. Varusteluettelo päiväretkelle. Viitattu 25.5.2020.