Uutta Karttaselaimessa! Rinnevarjostus ja metsäortokuva

Olemme lisänneet Karttaselaimen Android- ja iOS-versioihin kaksi uutta karttaa: rinnevarjostuksen sekä metsäortokuvan. Karttavalinnat ovat käytettävissä voimassa olevalla Plus-tilauksella tai kokeilujaksolla.

Jos olet jo ennestään Plus-tilaaja, saat uudet aineistot käyttöösi päivittämällä sovelluksen uusimpaan versioon ja aloittamalla aineistojen käytön oikean yläkulman kartat-valikosta. Jos sinulla ei ole vielä Plus-tilausta, pääset hankkimaan sen alla olevan painikkeen kautta ja aloittamaan uusien aineistojen käytön.

Käytä uusia karttoja Plus-tilauksella

Rinnevarjostus: Hahmota maaston eri muotoja

Karttaselaimeen lisätty rinnevarjostekartta auttaa hahmottamaan rinteiden suuntaa sekä jyrkkyyttä ja sen avulla voidaan hyvin visualisoida maaston eri muotoja. Rinnevarjoste on tuotettu taivaalta ammuttavien laserpulssien eli laserkeilauksen avulla, joka koostaa maastosta luotettavan korkeusmallin. Aineston on tuottanut Maanmittauslaitos.

Rinnevarjosteen avulla erotat maastosta pienimmätkin polut, ajourat tai maaston kohoumat. Voit tarkastella rinnevarjostetta omana karttatasonaan, jolloin erotat pienimmätkin yksityiskohdat. Tämän lisäksi voit valita sen läpinäkyväksi kerrokseksi maastokartan tai ilmakuvan päälle, jolloin saat selkeän kuvan maaston muodoista.

Käyttövinkki marjastajalle: Marjastuskauden lähestyessä voit käyttää karttaa vaikkapa tuoreiden hakkuualueiden ajourien etsimiseen, jotka ovat yleensä parhaimpia marjastuspaikkoja muutama vuosi hakkuiden jälkeen!

Metsäortokuva: Työkalu puuston tarkasteluun

Metsäortokuva on ilmakuva, jossa värimaailmaa on säädetty siten että puuston tyypin erottaminen helpottuu. Havupuusto piirtyy kartassa vihreämpänä ja väritys punertuu lehtipuuston lehtikoon kasvaessa ja tihentyessä. Voit erottaa lehtimetsän myös latvuksen muodoltaan pehmeämpänä. Metsäortokuvan kehityksessä on huomioitu metsäammattilaisten toiveita ja sen on tuottanut Maanmittauslaitos.

Huomioithan että kartan värisävyjä tulee verrata aina ympäröivään alueeseen, koska eri alueiden väreihin voivat vaikuttaa kuvaushetken valaistusolosuhteet.

Käyttövinkki: Tämä kartta soveltuu sekä ammatti- että vapaa-ajan käyttöön. Sienestyskaudella voit etsiä kartan avulla vaikkapa tattien poimintaan otollisen kuusimetsän!

Kiinnostuitko? Ota uudet kartat käyttöön hankkimalla Plus-tilaus

Karttaselain
Tarkimmat maastokartat sekä kattavimmat paikkatietoaineistot kännykässäsi. Käyttäjien ehdoilla!
Rantakatu 3, 90100, Suomi