Revontulet heräävät täyteen loistoon valokuvissa

Revontulet heräävät täyteen loistoon valokuvissa
Revontulien sinfoniaa Levijärven yllä joulukuussa 2024. Polttoväli 16mm, ISO-6400, valotusaika 4.0 sek, aukkoarvo f/1.8. Kuva: Antti Pylväs / Hauki Media

Taivas lyö tulta yläpuolellamme, sillä aurinko on aktiivinen ja muistaa meitä partikkeleilla. Revontulet tarvitsevat aktiivista aurinkoa ja kaasuräjähdyksiä, jotka vapauttavat partikkeleita aurinkotuulen kuljetettavaksi. Maan ilmakehässä partikkelit kohtaavat happiatomeita ja se aikaan saa vihreää ja punaista ilotulitusta taivaalle. Vetyä tavatessaan partikkelit muodostavat taivaalle pinkkiä ja sinistä valoa.

Revontulia nähdäkseen kannattaa suunnata mahdollisimman kauas katuvaloista ja asutusten valoista. Kaupungin valot peittävät himmeämmän loisteen tehokkaasti. Joulukuusta vuodenvaihteeseen on paras sesonki, kun pohjoinen pallonpuolisko kylpee pimeydessä. Tänä vuonna aurinko ollut erityisen aktiivinen, joten komeita revontuli-iltoja on odotettavissa.

Revontulien metsästys

Paras paikka bongata revontulia on järven ranta, pellonlaita, tunturi tai suon laita. Paikka, jonne kaupungin ja asutuksen valo ei yllä. Pohjoiseen avautuva aukea mahdollistaa kaukanakin olevien revontulien näkemisen, vaikka revontulialue ei osuisi aivan kohdalle. Ja jos vastarannalla ei ole asutusta, se on oikein kiva lisä kokonaisuuteen.

Revontulialue kulkee yön mukana idästä länteen. Heikomman revontulen aikana loistetta voi nähdä horisontissa, hieman puiden yllä. Revontulet säihkyvät 70-100 kilometrin korkeudessa, joten kirkkaalla kelillä voi nähdä usean sadan kilometrin päässä loistavat tulet.

Levijärvi on hyvä paikka revontulien katseluun ja kuvaamiseen.

Revontulet ja niiden väriloisto paljastuu parhaiten kameran läpi tarkastellessa. Ja erityisesti pitkän valotusajan otoksen tarkastelussa. Äkkiseltään taivas voi vaikuttaa hyvin rauhalliselta paljain silmin katsottaessa, mutta valokuva paljastaakin yllättävän väriloiston. Pitkä valotusaika ja herkkä kameran kenno keräävät himmeimmätkin viitteet revontulista. Ja vähintäänkin komean tähtisumun taivaalla.

Revontulien kuvaus

Helpoiten revontulien kuvaaminen käy kännykällä. Uudemmissa kännyköissä on yökuvaustoiminto, joka toimii parhaimmillaan todella hyvin. Sillä saadaan pitkällä valotusajalla paljastettua yötaivaan tähdet, tähdenlennot ja revontulet. Parhaat kännykät tekevät terävää kuvaa jopa käsivaralta. Suositeltavaa on kuitenkin asettaa kännykkä kolmijalan päälle tukevasti, jolloin kuvasta saadaan varmasti terävä ja tarkka.

Joillain puhelimilla kuvauksen asetuksia saadaan säädettyä yksityiskohtaisemmin. Android-luureissa löytyy kameran asetuksista yleensä Pro-asetukset, joissa päästään säätämään valotuksen kannalta olennaisimmat asetukset kohdalleen. Tärkeimmät asetukset ovat ISO, suljinaika ja tarkennus. ISO kannattaa asettaa maksimiin 3200 tai jopa 6400 asti. Suljinaika voi olla 4 tai 8 sekuntia. Suljinaikaa voi lisätä, jos kuva on tumma ja vähentää, jos kuva on liian kirkas. Tarkennus kannattaa asettaa lähes äärettömään, jotta tähdet näkyvät terävinä. Jos haluaa, niin valkotasapainolla voi vielä vaikuttaa väreihin. 6000 kelviniä on värilämpötilalle oikein hyvä asetus.

Järjestelmäkamerassa asetukset voivat olla aika lailla samoja kuin kännykässäkin: ISO 6400, suljinaika 2-4 sekuntia, aukko F:1,4-2,8 ja värilämpötila 6000 (pilvinen päivä). Kameraan kannattaa valita mahdollisimman valovoimainen ja laajakulmainen objektiivi. Laajakulmalla saadaan kuvaan runsaammin maisemaa ja loimuavaa taivasta. Ja kamera tulee asettaa jalustalle, jotta saadaan terävää kuvaa. Lisäterävyyttä kuvaan saadaan, kun käytetään 2-5 sekunnin ajastusta kuvan ottamiseksi, jolloin laukaisinta painava sormi ei aiheuta tärinää kameralle.

Revontulet tulevat ja menevät

Ensin on komeat tulet joka paikassa ja seuraavassa hetkessä ne katoavat, eivätkä tule takaisin. Revontulien kirkkaus ja määrä vaihtelee kaiken aikaa ja joskus ne jopa silmin nähden tanssivat. Revontuliennusteista voi tulkita illan revontulien määrää. Sääennusteet kertovat sitten, missä päin revontulia kannattaa odotella nähtäväksi. Taivas saisi myös olla mielellään mahdollisimman pilvetön.

Ennusteet ovat ennusteita ja kun kyseessä on luonnon ilmiö, todellisuus ei aina ole odotettu. Revontulien metsästyksessä, kuten metsästyksessä yleensäkin, kannattaa muistaa, että retki on pääasia, saalis on bonusta. Joten revontulimetsästyksessä kannattaa suunnata hyvälle nuotiopaikalle ja ottaa eväät mukaan.

Antti Pylväs

Antti Pylväs

Antti Pylväs on oululainen videotuottaja, joka talven pimeimpinä kuukausina metsästää revontulia Levin ympäristössä.