Turvallista veneilyä huolletulla veneellä
Aurinko. Se saa ihmiset liikkeelle ja merenrantaan. Vaikka ilma on vielä viileä ja tuuli puhaltaa kylmästi, aurinko houkuttelee väkeä liikkeelle. Vipinää syntyy Seelarin satamassa. Veneilykausi on jo aivan nurkan takana, ja nopeimmat ovat jo vesillä. Kävimme tapaamassa Seelarissa Oulun Työväen Pursiseuran kommodori Heikki Karppasta, joka seuraa aitiopaikalta auringon vaikutusta veneilijöihin.
Vaikka olisi kuinka lämmintä, mutta jos on pilvistä, niin ei täällä ihmisiä hirveästi liiku. Mutta annas olla, kun aurinko paistaa. Vaikka olisi kylmääkin, niin satamaan alkaa virrata väkeä, tietää Heikki Karppanen.
Aurinko on monelle veneilijälle syy lähteä merelle. Ei niinkään lämmön, vaan valon vuoksi. Erityisesti kesäyön valo houkuttelee.
Auringonlaskut ja -nousut ovat merellä upeita. Kun veneilee Hailuodon taakse ja näkee rannattoman horisontin, se on aivan uskomatonta. Kesällä aurinko ei kunnolla edes laske, vaan alkaa heti nousta uudestaan. Se kokemus on se juttu, jota haetaan, Karppanen kuvailee.
Keväthuolto ennen vesille lähtöä
Ennen vesille laskua vene on huollettava. Olipa kyseessä purjevene tai moottorivene, lasikuitua, puuta tai alumiinia. Niin päästään varmalla otteella auringonlaskun ääreltä takaisin kotisatamaan.
1. Puhdistus ja vahaus
Keväthuolto alkaa ulkopinnoista. Lasikuituveneet pestään huolellisesti ja vahataan, jotta pinta säilyy siistinä ja vene liukuu paremmin vedessä. Erityisesti pohjan puhdistus kannattaa, sillä lika ja levä lisäävät vedenvastusta ja polttoaineenkulutusta.
Vinkki: Aurinkoinen kevätpäivä tekee hinkkaamisesta lähes nautinnollista.
2. Moottorin tarkistus
Vaihda öljyt ja suodattimet, erityisesti polttoainesuodatin. Jos järjestelmään on päässyt vettä tai likaa, matka voi katketa heti alkuunsa.
Tarkista myös kaikki letkut, etenkin jäähdytysveden letkut. Halkeama voi johtaa veneeseen vuotavaan veteen ja moottorin ylikuumenemiseen.
3. Varusteet kuntoon
Käy läpi kaikki varusteet: köydet, pressut, helat ja pelastusvälineet. Purjeveneissä on hyvä tarkistaa myös purjeet, niiden kiinnitykset ja köysistö.
Toimivat varusteet tekevät veneilystä mukavaa, mutta ennen kaikkea turvallista.
4. Sammutin ja katsastus
Moottoriveneissä sammuttimen on oltava kunnossa ja huollettu. Useat veneseurat järjestävät keväisin sammutinhuoltoja.
Veneseurojen kautta hoituu usein myös veneen katsastus. Runkokatsastus ja vuosikatsastus tuovat turvaa ja ovat monessa satamassa venepaikan edellytys.
5. Valmiina vesille
Kun kaikki on tarkistettu, on aika laskea vene vesille. Keväthuollon ansiosta voit lähteä merelle huoletta ja keskittyä olennaiseen. Vapauteen, maisemiin ja hetkiin veden äärellä.
Sitten kutsuu meri
Moottori hyrähtää tai purjeet nousevat. Aurinko heijastuu veden pinnasta ja suunta otetaan kohti horisonttia.
Siellä odottaa vapaus, hiljaisuus ja se tunne, joka saa meidät palaamaan merelle yhä uudelleen, maalailee kommodori Karppanen.
Jo Oulun edustalla on useita mielenkiintoisia kohteita veneilijälle. Esimerkiksi Saapaskari on vain 15 minuutin venematkan päässä Oulun keskustasta ja tarjoaa rauhallisen taukopaikan pienveneille. Ranta on matala, mutta helposti lähestyttävä.
Toinen hieno kohde on yhteisöllinen ja elämää sykkivä Röyttä, jossa useat veneseurat kokoontuvat iltaisin, saunovat ja viettävät elojuhlia.
Perämeren rannikon saaristot tarjoavat monipuolisia retkikohteita. Raahen saaristo on mukava ja helposti saavutettava. Kalajoelta löytyy Rahjan saaristo sekä Maakalla ja Ulkokalla, kalastajasaaret avomerellä. Kokkolan ja Vaasan edustalta löytyy matalat ja karikkoiset saaristot, joissa kartanlukutaito on valttia. Ja sitten on tietenkin Turun saaristo, Suomen veneilykesän klassikkokohde, jossa riittää yli 20 000 saarta kierrettäväksi.
Karttaselaimesta löytyvät syvyystiedot, väylät ja merikartat. Ne ovat erinomainen apuväline veneilijälle. Kompassi ja paperinen merikartta kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi pakata mukaan, etenkin pidemmille retkille.
Turvallista veneilykesää!