Aurinko kutsuu keväthangille: Karttaselain ja hiihto

nokia_E90_2_ladut

Kuva 1: Hiihtolatuja Karttaselaimen karttapohjalla. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täydessä koossa.

Keväiset hiihtoladut ja reitit

Aurinkoiset kevätsäät ja runsasluminen talvi tarjoavat ihanteelliset ulkoiluolosuhteet. Karttaselaimesta on hupia ja hyötyä myös hiihtolenkeillä ja retkillä. Erityisesti uudet reittiaineistot tuovat mielenkiintoisen lisämausteen talviulkoilusta kiinnostuneille.

Versiosta 1.2 –alkaen on Karttaselaimeen voinut ladata ilmaiseksi koko Suomen kattavat hiihtolatu- ja reittiaineistot. Kuvassa 1 on kuvankaappaus Karttaselaimen aineistosta poimituista tyypillisistä hiihtolatureiteistä (vihreät paksut viivat ja nimikentät).

Hiihtolatujen seuraaminen, uusien latujen löytäminen ja tulevien hiihtoretkien suunnittelu on Karttaselaimen avulla helppoa: kytke päälle hiihtolatuaineistot ja selaa karttaa, löytyisikö sieltä kenties jotain sinulle sopivaa?

nokia_E90_2_ladut2

Kuva 2: Laavu/autiotupa-aineisto ja hiihtoladut karttapohjalla. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täydessä koossa.

Nokipannukahvit nuotiopaikalla

Eri paikkatietoaineistoja yhdistelemällä voi rakentaa entistä nautittavampia ulkoilukokemuksia. Kuva 2 on esimerkkikuva jossa on samalla karttapohjalla hiihtolatu ja autiotupa/laavuaineiston paikkatietoja.

Nyt voit poiketa tauolle mukavalle nuotiopaikalle kun sellainen sattuu matkan varrelle. Karttaselaimen avulla on helppoa suunnitella hiihtoretki vaikka koko päiväksi.

nokia5800xpressmusic_hiihto

Kuva 3: Rannikon hiihtolatuaineistoja ja retkeilykohteita. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täydessä koossa.

Uusia retkikohteita

Talvella on mahdollista hiihtää tai patikoida sellaisillekin retkikohteille jotka kesäisin ovat saavuttamattomissa. Esimerkiksi talvinen merenjää tarjoaa upeita ulkoiluhetkiä ja rannikon saaristosta voi löytyä yllättäviä retkikohteita.

Kuvassa 3 on kuvankaappaus Karttaselaimen kartasta Oulun rannikolta. Kartassa näkyy lähisaaressa oleva laavu/nuotiopaikka jonne suunnistaminen on Karttaselaimella helppoa.

Jäällä liikuttaessa on hyvä muistaa turvallisuus. Mukana on hyvä pitää jääpiikit ja on syytä tarkistaa jään kantavuus etukäteen. Etenkin jos suunnitellaan retkeä meren jäälle kannattaa panna merkille Karttaselaimen karttaan merkityt laivaväylät joista osa pidetään auki talvisin. Riski upota avoimeen laivaväylään etenkin pimeän aikaan on todellinen.

Maastokartta, sukset ja talvinen luonto ovat kokeilemisen arvoinen yhdistelmä. Jos valmiiden reittien kulkeminen kyllästyttää, hyvän kartan avulla voi aina etsiä omat reittinsä ja löytää joka kerta aivan uusia ulkoiluelämyksiä!

Janne Hietanen

Janne Hietanen