Karttaselain veneilijän apuna

Tiesitkö, että Karttaselain tarjoaa myös veneilijöille oivan apuvälineen tarkkojen meri- ja syvyyskarttojen sekä muiden veneilyä tukevien toimintojen myötä? Tässä artikkelissa esittelemme veneilijälle tärkeät toiminnot ja annamme konkreettisia esimerkkejä siitä, miten saat Karttaselaimesta parhaat palat vesille.

Merikartat ja syvyyskartat

Veneillessä on tärkeää saada monenlaista tietoa kartoista. Millainen on vedensyvyys? Sisältyykö suunnitellulle veneilyreitille vaarallisia kohteita, kuten kiviä tai muita uhkia? Karttaselaimen kartat-valikosta löydät Traficomin tarjoamat tarkat ja ajantasaiset merikarttapohjat sekä Suomen ympäristökeskuksen ja Traficomin tarjoamia syvyystietoja. Kun käytössäsi on tarkka digitaalinen karttapohja, voit helposti lähentää ja loitontaa karttaa tarpeidesi mukaan.

Veneillessä saa usein nauttia kauniista maisemista.

Piirretty reittisuunnitelma

Karttapohjan tarkastelun lisäksi voit suunnitella reitin jo ennakkoon reitin suunnittelutoiminnon avulla. Lisää meri- tai syvyyskarttapohjalle reittipisteitä, joista muodostuu suunnitelma kuljettavasta reitistä. Näin voit helposti nähdä karttapohjalta suunnitellun ajolinjan ja kaikki reitin varrelle sattuvat maastonvaihtelut sekä veneilyyn vaikuttavat tekijät, kuten vaikkapa kivet ja karikot. Reitin suunnittelutoiminnon avulla on helppo hahmotella myös turvarajoja ja tallentaa sekä ajolinja että turvarajat karttapohjalle, jolloin voit tarkastella niitä suoraan laitteesi näytöltä. Toiminnon löydät seuraavasti:

Android: Napauta alareunan + -painiketta ja valitse Piirrä ja mittaa
iOS:  Avaa päävalikko ja valitse Reitin suunnittelu
Web: Klikkaa kynä-ikonilla varustettua painiketta kartan oikeasta yläreunasta

Veneen sijainti karttapohjalla

Kun lähdet kulkemaan suunniteltua reittiä, voit paikantaa sijaintisi näkyville kartalla. Tällöin näet veneen liikkeet kartalla reaaliajassa ja voit seurata, että vene kulkee suunniteltua reittiä mukaillen. Oman sijainnin saat keskitetyksi karttapohjalla oikean alakulman kompassi-kuvaketta painamalla.

Kun veneen sijainti näkyy kartalla, voit helposti seurata matkankulkua älylaitteesi näytöltä.

Kulkunopeus solmuina

Veneillessä on tärkeää tietää myös kulkunopeus, jolloin käännöksiä ja muita liikkeitä on helpompi ennakoida. Kulkunopeutta voit seurata karttaruudun yläkulmasta.

Veneilijöitä varten Karttaselaimeen on vastikään lisätty nopeuden näyttö solmuina. Voit vaihtaa nopeudennäytön kilometreistä solmuiksi napauttamalla kertaalleen vasemman yläkulman nopeusnäyttöä.

Kulkusuunta asteina ja suuntaviiva

Nopeuden lisäksi sovellus näyttää myös kulkusuunnan asteina, joka on nähtävillä ruudun yläkulmassa nopeusnäytön yhteydessä.

iOS-versiosta löytyy lisäksi suuntaviiva, joka auttaa ajolinjan ennakoinnissa pidemmällekin matkalle. Voit kytkeä suuntaviivan käyttöön napauttamalla oman sijainnin osoittavaa sinistä palloa ja valitsemalla "Näytä suunnanosoitin". Suuntaviivan avulla näet helposti ajolinjasi suoraan laitteesi ruudulta, ja voit tarvittaessa korjata suuntaa suunnitellun reittisi mukaiseksi. Android-versioon suuntaviiva on tulossa lähitulevaisuudessa.

Huomioithan, että kulkusuunta asteina ja suuntaviiva perustuvat GPS-sijaintitietoihin, jotta ne olisivat mahdollisimman tarkkoja. Ne siis näytetään vain, kun laite on liikkeessä ja saa yhteyden GPS-satelliitteihin. Kartan kääntö ja sinisen ikonin yhteydessä oleva lyhyt suunnanosoitin taas hyödyntävät digitaalista kompassia, eli niiden avulla voit tarkistaa osoittamasi suunnan myös paikallaan ollessasi. Tämän ansiosta voit laitetta kääntämällä tarkistaa osoittamasi suunnan ja samaan aikaan seurata vaikkapa veneen todellista suuntaa suuntaviivan avulla.

Löytyykö veneestäsi jo Karttaselain? Jaa kuva omasta käyttötavastasi meille sosiaalisessa mediassa hashtagilla #karttaselain, niin voimme jakaa kuvasi Instagram-sivumme stories-osiossa myös muille Karttaselaimen käyttäjille.

Jos sovellusta ei vielä sinulta löydy, lataa se ilmaiseksi lataussivultamme.