Kireitä siimoja! Näin parannat kalaonneasi
Kesä on viimeinkin päässyt hyvään vauhtiin ja se jos mikä mahdollistaa monelle kalastuksesta kiinnostuneelle kultaisia aikoja mielekkään aktiviteetin parissa. Aurinkoinen sää ja kesäiset maisemat tarjoavat oivat puitteet kalan narraamiseen! Tällä kertaa tarjoamme kesäpäiviisi pienen kattauksen vinkkejä kalastuksen perusteista.
Lupa-asiat kuntoon
Ennen kalaretkelle lähtöä on hyvä selvittää muun muassa seuraavia asioita: tarvitseeko kalaretkeäsi varten suorittaa kalastonhoitomaksu ja lisäksi jokin mahdollinen muu maksu vai kattaako jokamiehenoikeuksiin rinnastettava yleiskalastusoikeus tulevan retkesi? Onko lähistöllä kalastuskieltoalueita, joissa kalastaminen on kiellettyä? Onko parhaillaan käynnissä kalastukseen liittyvä rauhoitusaika? Kun otat haltuusi kalastukseen liittyvää taustatietoa, kuten lupa-asioita, pyyntimittoja ja ajanjaksoja selvittämällä, voit varmistaa, että tulevasta kalaretkestäsi tulee onnistunut.
Hyödynnä lisävarusteita
Olitpa sitten suuntaamassa ongelle tai vaikkapa virvelöimään, voivat kalastukseen liittyvät lisävarusteet helpottaa retkeäsi monin tavoin. Säähän sopivan vaatetuksen avulla varmistat, etteivät itikat tai sateet pääse yllättämään sinua kesken rattoisan onkihetken. Toisinaan saatat tarvita myös kalan nostamiseen soveltuvia työkaluja, kuten nostokoukkua tai kalahaavia. Lisäksi monet kalapakkiin sopivat varusteet, kuten kalapihdit tai veitsi, voivat tulla tarpeeseen saaliita käsitellessäsi. Varsinaisten kalastukseen liittyvien välineiden lisäksi on hyvä varmistaa riittävä nesteytys sekä makoisat eväät, jotta voit tauottaa retkesi parhaaksi katsomallasi tavalla.
Kalaisat vedet
Kalamääriin keskeisesti vaikuttavia tekijöitä ovat vesistö ja kalan saatavuus eri alueilla. Jos tavoitteenasi on päästä hyville apajille, kannattaa etsiä tietoa alueita ja kalamääriä koskien Internetistä tai kokeneilta kalastajilta. Jos et ole suuntaamassa merta edemmäs kalaan ja suunnitelmissasi on kalastusta sisältävä pieni päiväretki, voit tutustua lähialueen vesistöihin kätevästi Karttaselaimen maastokarttapohjaa selailemalla. Saatat löytää läheltäsi uusia kalastukseen ja lähiretkeilyyn soveltuvia järviä tai muita vesistöjä!
Vieheet ja syötit eri tilanteisiin
Eri olosuhteissa erilaiset vieheet saattavat toimia toisia vieheitä paremmin. Toisinaan tumma viehe toimii vaaleaa paremmin, toisinaan painava viehe paremmin kuin kevyt viehe. Kun olet suuntaamassa kalaan, kannattaa mukaan ottaa muutamia erilaisia vieheitä tai syöttejä. Koskaan ei voi olla varma, mikä viehe tai syötti toimii parhaiten. Tutustumalla huolellisesti erilaisiin vaappuihin, lippoihin, lusikoihin, jigeihin, jerkkeihin ja syötteihin voit valita käyttöösi mieluisimmat vieheet sekä syötit.
Tarkkaile syvyyksiä ja merkitse ottipaikat
Kalastuksessa myös vesistöjen syvyydet ovat olennaisessa osassa aktiviteettia. Jos vesistö on suhteellisen matalaa, voi kalastusta harjoittaa vaikkapa kahluusaappaat jalassa vedessä seisten. Jos vesistö on puolestaan suhteellisen syvää ja ranta on haitaksi asti rehevöitynyttä, voi maalta loitota kätevästi esimerkiksi soutuveneen avulla paremmille ottipaikoille.
Karttaselaimen syvyyskartat ovat loistava apuväline syvyyksien selvittelyyn. Syvyyskartat löytyvät Karttaselaimen oikean yläkulman kartat-valikosta. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kalat uivat erilaisissa syvyyksissä. Syvyyskarttavalintojen lisäksi hyvää apua tähän saat esimerkiksi kaikuluotaimen, vieheiden ja muiden kalastustarvikkeiden ominaisuuksista.
Karttaselaimeen voit myös merkitä kätevästi ottipaikat, ja Plus-tilauksen avulla synkronoit ne automaattisesti mobiili- ja web-versioiden välillä. Näin voit olla varma että merkinnät säilyvät tallessa vaikka vaihtaisit välillä laitetta.
Huomioi sääolosuhteet ja ajoitukset
Syvyystietojen lisäksi myös kellon- sekä vuodenajoilla ja erilaisilla sääolosuhteilla on vaikutusta kalaonneen. Toisinaan vonkaleet ovat monen sattuman summa! Vaikka et olisi varma, mikä sää tai ajankohta on otollisin aika kalastukseen, voit aina varautua asianmukaisella vaatetuksella retkeen. Näin voit nauttia retkestäsi täysillä, säällä kuin säällä! Myös kalastukseen räätälöidyt erilaiset aurinkolasit helpottavat vesistön tarkkailua sekä erilaisten valo-olosuhteiden suodattamista.
Kireitä siimoja!
Kun sinulla on hallussasi kalastuksen perusteet, voit huoletta aloittaa matkasi kohti parhaimpia kala-apajia. Jos matkallasi on ripaus onnea ja kala tarttuu koukkuusi, muistathan jakaa kuvan kalasaaliistasi sosiaalisen mediaan hashtagin #karttaselain saattelemana. Jaamme usein käyttäjien julkaisemia ja merkitsemiä kuvia Instagram-profiilimme tarinat-osiossa. Voit ottaa sosiaalisen median tilimme seurantaan verkkosivujemme alaosasta. Toivotamme tämän blogikirjoituksen myötä huimaa kalaonnea kesääsi!
Lähteet:
Eräluvat.fi. 2020. Kalastonhoitomaksu. Viitattu 15.6.2020.
Eräluvat.fi. 2020. Onkiminen ja pilkkiminen. Viitattu 15.6.2020.
Eräluvat.fi. 2020. Pyyntimitat ja rauhoitusajat. Viitattu 15.6.2020.
Eräluvat-kauppa. 2020. Kalastonhoitomaksu. Viitattu 17.6.2020.
Kalastusrajoitus.fi. 2020. Kalastusrajoituspalvelu. Viitattu 15.6.2020.