Maanmittauslaitoksen aineistojen avaamisesta muutoksia karttoihin

kartta1

Poistuvat syvyyskäyräaineistot

Maanmittauslaitos avaa alkukesästä omia aineistojaan entistä vapaampaan käyttöön ja tästä aiheutuu muutoksia myös Karttaselaimen näyttämiin karttoihin. Vaikka tietojen avaaminen on hyvä asia koko toimialan kannalta, sillä on valitettavasti sivuvaikutuksia Maanmittauslaitoksen tuottamiin maastokarttoihin.

Tärkein muutos on että osa Liikenneviraston tuottamista syvyys- ja merimerkkitiedoista jää pois Maanmittauslaitoksen karttapohjasta. Maanmittauslaitos tiedotti tästä valitettavan myöhään ja vaikka neuvottelimmekin näiden aineistojen säilyttämisen puolesta tämä ei valitettavasti ollut mahdollista. Nämä aineistot poistuvat siis kaikista Maanmittauslaitoksen tuottamista maastokartoista huhtikuun puoleenväliin mennessä. Tiedämme että monille Karttaselaimen käyttäjille tämä on epämielyttävä muutos ja olemmekin ryhtyneet välittömiin toimiin syvyyskäyrien ja merimerkkitietojen säilyttämiseksi Karttaselaimen kartoissa muuta kautta.

Neuvottelemme parhaillaan entistä ajankohtaisempien, tarkempien ja veneilykäyttöön sopivampien syvyyskäyrätietojen ja muiden vesistömerkintöjen tuomiseksi Karttaselaimen karttoihin. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan varmaa ehtiikö tämä uudistus toteutua ennen kuin Maanmittauslaitos lopettaa näiden tietojen jakelun omissa kartoissaan. Tästä saattaa aiheutua katko jonka aikana syvyyskäyrät ja merimerkit eivät näy entiseen tapaan Karttaselaimen kartoissa eivätkä jatkossa siten muidenkaan Maanmittauslaitoksen karttojan käyttävien sovellusten kartoissa.

Aineistomuutosten lisäksi Maanmittauslaitoksen karttojen hinnoittelu muuttuu. Osa aineistoista muuttuu ilmaiseksi kun niitä käytetään pienimuotoiseen yksityiseen käyttöön.

Osa aineistoista säilyy jatkossakin maksullisina ja lisäkustannuksia meille tulee mahdollista erikseen lisensoitavista syvyyskäyrä- ja merimerkkiaineistoista. Lisäksi muun kuin pienimuotoisen käytön rajapintapalvelumaksut säilyvät ennallaan. Uskomme kuitenkin että rajapintojen avaaminen tulee kokonaisuutena laskemaan hieman aineistokustannuksiamme ja kustannusten lasku näkynee kesän kynnyksellä myös Karttaselaimen loppukäyttäjähinnoissa.

Janne Hietanen

Janne Hietanen