Nuotio valaisee ja virkistää mieltä

Nuotio valaisee ja virkistää mieltä

Nuotiofiilis

Se ei ole vain kasa palavia puita, se rauhoittaa mieltä, luo tunnelmaa. Kun kipinät tanssivat kohti taivasta ja liekit valaisevat hämyisen metsän, nuotio tarjoaa lämpöä, valoa ja rauhaa, jota ei keinotekoinen valo voi korvata. Nuotion äärellä valmistat ruokaa ja kuivatat rukkaset.

Nuotio on yksinkertaisen kaunista katseltavaa ja tulta tuijottaessa retkeilijä vaipuu helposti omiin aatoksiin. Siinä on yksinkertaisen kauneuden voimaa: tuli lämmittää, liekit valaisevat ja tarinat sitovat ihmiset yhteen. Tuli tuo turvallisuuden tunteen, jota ei koskaan voi aliarvioida. Kun seuraavan kerran sytytät nuotion, anna sen valaista paitsi leiripaikkasi, myös mielesi. Se on täsmälääkettä kiireisen arjen keskelle.

Nuotion sytyttäminen

Nuotion sytyttäminen on tärkeä erätaito, joka tuo iloa sekä tekijälleen että koko retkiporukalle. Erilaisia nuotion sytyttämistapoja on hyvä harjoitella kotona vaikkapa takkaa sytyttäessä, hallitset sen sitten maastossa.

Louteen edessä on kunttaa kääritty pois nuotion alta. Tarkoitus on se että kuntta ei vahingoitu ja se palautetaan takaisin nuotion sammuttua. Nuotiosta ei jää käytännössä mitään jälkiä luontoon. Parin vuoden päästä ei kukaan näe, että paikalla on pidetty leiriä.
  • Aloita keräämällä kuivia sytykkeitä, kuten tuohta, kuivaa heinää, risuja ja pieniä oksia. Eläviä puita ei saa kaataa eikä niistä saa repiä tuohta. Käytä vain maahan pudonneita oksia ja puunrunkoja. Kuivat kuusen oksat ovat mainio sytyke.
  • Varmista että sammutusvälineet (vettä, lunta, hiekkaa, sammutuspeitto) ovat lähellä.
  • Jos hallitset kiehisten vuolemistaidon, saat retkitoverisi ihastelemaan niiden kauneutta ja arvostamaan kädentaitojasi. Helposti syttyvä kiehinen on kuiva ja kauniisti kaartuva vuoltu lastu. Paras puulaji kiehisten tekoon on mänty.
  • Asettele polttopuut harkiten pieneksi pyramidiksi (kekonuotio) tai lado kerroksittain ristikoksi, ikään kuin tekisit hirsitaloa. Laita sytykkeet nuotion keskelle. Talvella nuotio uppoaa nopeasti hankeen joten sille on syytä tehdä ”laveri” latomalla alimmat puut vieri viereen ja varsinainen nuotio vasta laverin päälle. Valmistelutöihin kannattaa uhrata aikaa, se helpottaa ja varmistaa nuotion syttymisen.
  • Kun valmistelut on tehty, tarvitset sytyttämiseen vain yhden tulitikun. Haastetta kaipaava käyttää tuluksia ja helpomman kautta pääset valmiilla sytykepaloilla. Kun sytykkeet syttyvät, ruoki liekkejä hiljalleen kuivilla, ohuilla puilla ennen kuin lisäät suurempia puita.
  • Valitse puulaji tilanteen mukaan: koivu palaa helposti ja antaa nopeasti lämpöä, kun taas kuusi räiskyy ja viskoo kipinöitä, mutta luo tunnelmaa. Jos löydät maastosta ikivanhoja männynoksia tai juurakon, saatat onnistua löytämään tervaksia. Ne syttyvät ja palavat hyvin ja antavat kivan tuoksun fiilistelijän nuuskuttimeen.

Polttopuut ja tarvikkeet

Nuotiotarvikkeet voi ottaa mukaansa jo kotoa, kun kyseessä on päiväretki. Valitse sekä pieniä puita (joista on helppoa tehdä sytykkeitä) että isompia klapeja. Talvella isonkin määrän mukaan ottaminen on helppoa, kun vetää ahkiota perässään. Monet laavut ja nuotiopaikat ovat jonkun tahon ylläpitämiä ja sieltä yleensä löytyy polttopuut liiteristä. Usein ne ovat isohkoja halkoja, joten konstilla tai toisella halkoja on saatava pienemmäksi. Useimmissa paikoissa löytyy kirves tai giljotiini jota voi käyttää klapien pienimiseen, mutta oman kirveen mukaan ottaminen saattaa pelastaa retken. Jos käytössäsi on tukeva puukko tai leuku, voit käyttää myös sitä klapien pienimiseen.

Nuotion sammuttaminen

Kun nuotio on tehnyt tehtävänsä, on aika antaa sen sammua. Lopeta puiden lisääminen ja anna nuotion hiipua hiljalleen. Kaada runsaasti vettä hiilloksen päälle, käytä tarvittaessa lunta, maata tai hiekkaa, ja varmista, ettei jäljellä ole yhtään kytevää kekälettä. Mieltä ei varsinaisesti ylennä kun palokunta kaahaa paikalle juuri sinun tulistelujen jälkeen.

Tulipaikkaetiketti

Retkeilijän on hyvä hallita nuotiopaikkaetiketti. Käytä vain merkittyjä ja huollettuja nuotiopaikkoja aina, kun se on mahdollista. Tulenteko muualla kuin siihen osoitetulla paikalla vaatii maanomistajan luvan.

Karttaselaimessa nuotiopaikat näkyy selkeänä symbolina. Tässä on nuotiopaikka retkeilypolun varrella Vaalan Pirttilammella.

Metsähallitus on antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulipaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä.

Huomioi paloturvallisuus, älä sytytä avotulta maa- ja metsäpalovaaran aikana, kuivassa maastossa tai tuulisella säällä, ja pidä sammutusvälineet aina käden ulottuvilla. Älä polta nuotiossa sinne kuulumattomia roskia vaan vie ne mennessäsi roskiin. Älä myöskään polta puita yli oman tarpeesi. Huomio muut retkeilijät ja anna heille tilaa tulipaikalla. Jätä tulipaikka siistiin kuntoon ja seuraavalle tulistelijalle olisi hyvä jättää pieniä syttöpuita tai valmiiksi vuoltuja kiehisiä.

Kirjoittaja on eräopas, kalastusopas, hiihdonopettaja, lumivyöryteknikko ja vapaalaskija. Hän asuu Levillä ja pyörittää Adventure Marmot yritystä. Intoilee eräilystä, retkeilee riittävästi, somettaa vähän ja ottaa elämän lunkisti.