Oletko koskaan tutustunut tarkemmin ensiapuun liittyvään materiaaliin tai ensiaputarvikkeisiin? Ulkoilun ja retkeilyn tohinassa sattuu toisinaan myös haavereita, jonka takia on hyvä olla tietoinen ensiavun kannalta tärkeistä tarvikkeista sekä toimintatavoista. Käymme tässä blogikirjoituksessa läpi listauksen retkeilijälle tärkeimmistä ensiaputarvikkeista sekä perustietoa hätätilanteissa toimimisesta, jotta sinulla on lisävalmiuksia hätätilanteissa toimimiseen.
Tärkeimmät ensiaputarvikkeet
Retkelle mukaan pakattavien ensiaputarvikkeiden lista vaihtelee usein sen mukaan, miten kauan, millaisella porukalla ja missä retkeillään. Mukaan kannattaa pakata kuitenkin aina verenvuodon tyrehdyttämiseen sopivat tarvikkeet sekä haavan puhdistamiseen ja hoitoon liittyvät välineet. Mukaan on lisäksi hyvä pakata esimerkiksi nilkan nyrjähtämisen varalle kylmägeeliä sekä tukisiteitä.
Pieneen kokoon mahtuva avaruus- tai hätäpeite on myös oleellinen varuste, jos pahemmissa tilanteissa ensihoitoa tai muuta apua joudutaan odottelemaan pitkiä aikoja. Lisäksi mukaan on oleellista pakata myös särkylääkkeitä sekä muita henkilökohtaisia lääkkeitä. Myös muut tarvikkeet, kuten pienet sakset ja kiinnitysteipit, ovat tarpeellisia sidoksia tehdessä. Pakattavien tarvikkeiden määrää kannattaa miettiä aina retkikohtaisesti ja pakata mukaan tarpeelliselta tuntuvat tarvikkeet. On kuitenkin hyvä muistaa, että ensiapuun liittyvien tarvikkeiden pakkaamisessa ei kannata liikoja nuukailla!
Alta löydät vielä erikseen listan retkelle soveltuvista ensiaputarvikkeista:
- Laastarit, rakkolaastarit, perhoslaastarit
- Ensiapusiteet, palovammasiteet, tukisiteet
- Kolmioliina
- Kiinnitysteippi
- Puhdistuspyyhkeet haavoille
- Särkylääkkeet (esim. Ibuprofeiini, Aspiriini)
- Muut lääkkeet (esim. Imodium, Antihistamiini, Bacibact, pihkasalva, kortisonivoide, aurinkorasva)
- Punkkipihdit, pinsetit, pienet sakset
- Avaruus-/hätäpeite, elvytyssuoja
- Kylmägeeli, palovammageeli
Miten toimia hätätilanteessa?
Retkeillessä on hyvä tietää, miten toimia hätätilanteissa. Ensiapuun liittyviä harjoitteita voidaan tehdä ennakoivasti myös jo ennen retken koittamista. Lisäksi on luonnollisesti hyvä tietää, miten toimia hätätilanteissa niiden koittaessa. Tässä osiossa käydään hieman tarkemmin läpi hätätilanteisiin valmistautumista sekä hätätilanteissa toimimista sekä listataan muutamia vinkkejä, mitä kautta ensiapuun liittyvää materiaalia on saatavilla lisää.
Ennen retkeä
Kun olet pakannut mukaasi retkelle sopivat ensiaputarvikkeet, olet jo suorittanut ensimmäisen vaiheen valmisteluista. Ensiapuun liittyen retkelle voidaan kuitenkin valmistautua vielä muillakin tavoin. Jos olet aikeissa ottaa puhelimeen mukaasi, on puhelimeen hyvä ladata ennen retkelle Hätäkeskuslaitoksen 112-sovellus. Sovelluksen avulla oman sijainnin jakaminen viranomaisille onnistuu helposti ja nopeasti. Myös retkeilytarvikkeilla ja niiden oikeaoppisella pakkaamisella on ennaltaehkäisevä vaikutus tapaturmien sattumiselle. Muista pakata terävät esineet, kuten puukot tai monitoimityökalut, siten että ne eivät aiheuta vaaraa rinkkaa tai reppua kannettaessa. Tämän lisäksi on myös hyvä valita käyttöön reissuun parhaiten soveltuvat ja nilkkoja tukevat kengät ehkäisemään nilkan nyrjähtämistä esimerkiksi kivisillä metsäpoluilla. Muistathan myös ennen retkelle lähtöä kartuttaa ensiaputaitojasi sekä harjoitella ensiaputarvikkeiden käyttöä!
Retken aikana
Erityisesti paikan päällä on tärkeää tietää, miten toimitaan. Esimerkiksi hätäilmoituksen tekeminen, elvytys, ensiapu, verenvuodon tyrehdyttäminen, palovammojen hoito ja haavanhoito ovat taitoja, jotka olisi hyvä olla hanskassa. Pikainen oppitunti näihin ja moniin muihin aiheisiin löytyy Punaisen Ristin verkkosivujen "Ensiapuohjeet" -sivulta. Kun olet hankkinut tarvittavat ensiaputarvikkeet sekä perustiedot ensiapuohjeista, on sinulla paremmat valmiudet toimia erilaisissa ikävämmissä, ensiapua vaativissa tilanteissa.
Vinkit ensiaputaitojen kartuttamiseen
Verkossa on saatavilla runsaasti ensiaputaitojen kartuttamiseen soveltuvaa materiaalia, jota kannattaa opiskella myös aiemman linkin materiaalin lisäksi. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Youtube-kanavalla on tarjolla kattava soittolista erilaisia ensiapuun liittyviä video-ohjeita. Jos kouluttautuminen kiinnostaa, kannattaa luettavan materiaalin lisäksi harkita myös SPR Ensiapukurssi EA 1 sekä SPR Ensiapukurssi EA 2 käymistä.
Lähteet
Luontohaaste. 2017. Luontohaaste: Luonnossa liikkujan ensiapupakkaus ja -taidot. Viitattu 9.1.2022.
Pelastustoimi. 2022. Lyhyt ensiapuopas. Viitattu 9.1.2022.
Punainen Risti. 2022. Ensiapu. Viitattu 9.1.2022.