Vapaalasku: Piirrä omat jälkesi tunturiin

Nousu tunturin rinnettä pitkin, hengitys huuruten. Se on kuin meditatiivinen matka, jossa keho ja mieli keskittyvät hetkeen. Kun ylämäkeen tarpominen on vihdoin ohi ja koittaa laskun hetki, jännitys, adrenaliini ja vapauden tunne valtaavat laskijan.
Vapaalasku ei ole pelkkää hiihtoa tai lumilautailua rinteiden ulkopuolella – se on vapautta, seikkailua ja syvää yhteyttä luontoon. Kun lumilauta tai sukset liukuvat koskemattoman lumipeitteen yli, ympärillä vain hiljaisuus, tuulen suhinaa ja maisema, joka tuntuu jatkuvan äärettömyyteen.
Olosuhteiden ollessa täydelliset jokainen käännös on silkkaa nautintoa, mutta kun olosuhteet ovat haastavat, yksikin onnistunut käännös voi pelastaa koko laskun. Se on juuri niin haastavaa, palkitsevaa ja yllätyksellistä kuin miksi luonto on mäet muovannut.
Tuntureilla ja vuorilla on oltava valmis sopeutumaan luonnon oikkuihin – tuuli, lumiolosuhteet ja sää saattavat muuttua hetkessä. Tämä tekee vapaalaskusta dynaamisen lajin, jossa jokainen päivä ja reitti on erilainen.
Vapaalaskureissuilla tapahtuu

Kerran vuosia sitten olin ystäväni kanssa skinnaamassa Pallaksen tuntureilla ja lähdimme viimeiseen laskuun. Kamu meni edellä ja minä perässä. Olosuhteet olivat alueelle tyypilliset, paikoin kovaa lunta ja paikoin pehmeää. Kurvasin kovalta pehmeälle, joka olikin ’pohjatonta’ ja koska nojasin reilusti eteenpäin, niin sukseni upposivat syvälle hankeen ja minä jatkoin ilmassa joitain metrejä eteenpäin. Voi sitä naurun määrää, kun pehmeästä lumesta itseäni ja varusteitani keräilin. Laskukamu oli jo kumpareen takana eikä nähnyt tapahtunutta, ihmetteli vain, että missähän mies viipyy.
Vapaalaskulla tarkoitetaan laskettelua tai lumilautailua hoidettujen rinteiden ulkopuolella, missä reitit eivät ole valmiiksi muokattuja, vaan laskija valitsee itse laskulinjansa. Se voi tarkoittaa koskemattoman puuterilumen pöllyttämistä, metsässä laskemista tai tuntureiden jylhillä rinteillä kiitämistä.
Vapaalasku yhdistetään usein puuterilumeen, mutta se voi tarkoittaa myös jäisiä rinteitä tai kevätpäivän pehmeää sohjoa. Olennainen osa lajia on seikkailun tunne ja luonnon ehdoilla meneminen. Se ei ole pelkkää urheilua, vaan kokonaisvaltainen kokemus, joka alkaa jo retken suunnittelusta ja varusteiden tarkistamisesta.
Yksi vapaalaskun erityispiirre on myös sen vaativuus. Luonnonvaraisessa maastossa laskeminen edellyttää laskijalta teknistä taitoa, hyvää fyysistä kuntoa ja lumiturvallisuusosaamista. Lisäksi tarvitaan kunnolliset varusteet.
Vapaalasku tarjoaa jokaiselle jotain – voit keskittyä loiviin tuntureiden rinteisiin, haastaa itsesi jyrkille vuorenseinämille tai vain nauttia hiljaisuudesta luonnon keskellä.
Vinkkejä aloittelijoille

Vapaalaskuun hyppääminen ei vaadi välttämättä aikaisempaa kokemusta hoidettujen rinteiden ulkopuolelta, mutta hyvä laskutaito ja riittävä fyysinen kunto ovat oiva lähtökohta.
Hanki, vuokraa tai lainaa sopivat varusteet ja varmista, että sinulla on lumiturvallisuusvälineet ja opettele käyttämään niitä. Aloita tutustumalla lajiin kevyesti esimerkiksi helpoilla tunturialueilla tai hissien lähellä, jossa voit turvallisesti kokeilla laskemista koskemattomassa lumessa.
Vapaalaskuun suunnitellut sukset ovat leveämpiä ja kelluvampia, jotta ne toimisivat paremmin pehmeässä lumessa ja vaihtelevissa lumiolosuhteissa. Splitboard eli ”splitti” on laudan ja suksen risteytys ja soveltuu vapaalaskuun. Se on pituussuunnassa keskeltä halki, jolloin laudan puolikkaista saadaan kaksi suksea nousua varten ja siteet asetetaan nousuasentoon. Ennen laskuun lähtöä sukset liitetään takaisin yhtenäiseksi laudaksi ja siteet napsautetaan laskumoodiin.
Nousukarvat eli skinit kiinnitetään splitin tai suksien pohjiin ja mahdollistavat tehokkaan nousun ylämäkeen. Koko suksen mittaiset skinit antavat hyvän pidon kovallakin lumella.
Piippari, sondi ja lapio kuuluvat pakollisiin vakiovarusteisiin, sillä lumivyöryn sattuessa niiden avulla saadaan laskutoveri paikannettua ja kaivettua mahdollisimman nopeasti vyörystä ylös.
Kurssit, opastukset ja yhteisöt, joista voi oppia lisää
Vapaalasku on laji, jossa oikean tiedon ja taitojen merkitys korostuu. Seuraavat vaihtoehdot auttavat sinua alkuun:
Lumivyörykurssit: Suomessa ja Pohjoismaissa järjestetään paljon lumiturvallisuuskursseja, joissa opit arvioimaan maaston riskejä ja käyttämään turvallisuusvälineitä oikein.
Vapaalaskukurssit: Monilla laskettelukeskuksilla ja alan yrityksillä on kursseja, jotka on suunnattu aloittelijoille. Näillä kursseilla pääset tutustumaan lajiin turvallisesti kokeneiden opettajien ohjauksessa.
Yhteisöt ja tapahtumat: Suomessa toimii aktiivisia vapaalaskuyhteisöjä, jotka järjestävät tapahtumia, koulutuksia ja yhteisiä laskupäiviä. Liittyminen tällaisiin yhteisöihin tarjoaa mahdollisuuden oppia kokeneemmilta laskijoilta ja tavata samanhenkisiä ihmisiä.
Kutsu kokemaan vapaalaskun taikaa opastetulla retkellä
Ensimmäiset vapaalaskukokemukset voivat olla jännittäviä, ja siksi opastettu retki on erinomainen tapa aloittaa. Oppaan kanssa pääset turvallisesti tutustumaan lajiin ja ympäristöön ilman, että sinun tarvitsee huolehtia reitin suunnittelusta tai riskiarvioinnista ja he myös jakavat arvokasta tietoa esimerkiksi reitinvalinnoista, lumiturvallisuudesta ja laskutekniikoista. Kokeneet oppaat tuntevat alueen ja osaavat huomioida olosuhteet, jolloin voit keskittyä itse laskemiseen ja nauttimiseen. Oppaan johdolla pääset usein alueille, joille et yksin löytäisi – parhaat laskulinjat ja maisemat ovat oppaiden erikoisalaa.
Vapaalasku odottaa – ja se voi olla juuri se kokemus, joka vie sinut syvemmälle luontoon ja itsesi ymmärtämiseen. Olipa kyseessä ensimmäinen vapaalaskukokemus tai halu syventää taitojasi, opastetut retket tarjoavat täydellisen ympäristön kokea vapaalasku turvallisesti, inspiroivasti ja unohtumattomasti.
Janne Hapuoja on 53-vuotias vapaalaskija, hiihdonopettaja, lumivyöryteknikko, erä- ja kalastusopas ja luonnosta nautiskelija. Asustelee Levillä ja retkeilee Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa.