Vapaalasku ja lumiturvallisuus

Lumiturvallisuus on olennainen osa vapaalaskua.

Auringossa säihkyvät puuterilumet ja raikas ulkoilma ovat ikimuistoinen kokemus monelle ulkoilun harrastajalle. Talvisen vapaalaskuharrastuksen suosio on ollut kasvussa jo useiden vuosien ajan kehittyneiden välineiden sekä ulkoiluun liittyvien trendien ansiosta. Laskemiseen luonnonvaraisilla rinteillä liittyy kuitenkin usein myös erilaisia riskitekijöitä, kuten vaara lumivyöryistä. Tähän on hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi Pohjois-Suomessa sekä ulkomailla merkittyjen reittien ulkopuolella kuljettaessa. Tässä artikkelissa käymme läpi lumiturvallisuuteen liittyviä perusteita, joiden avulla voit:

Lumivyöryt Suomessa

Lumivyöryjä ei esiinny Suomessa yhtä usein, kuin vuoristoisissa maissa. Maaperä on tasainen, korkeusvaihtelut eivät ole suuria eikä Suomessa ole juurikaan jyrkkiä rinteitä. Pohjois-Suomessa lumivyöryjä tapahtuu kuitenkin jokaisena talvena, joko luonnollisesti tai ulkoilijoiden aiheuttamana, ja osa lumivyöryistä on aiheuttanut Suomessa jopa vakavia kuolemaan johtaneita vyöryonnettomuuksia. Vaikka ajatellaan, että lumiturvallisuuteen liittyvän tiedon lisääminen on tarpeellista vain vuoristoisissa maissa liikuttaessa, kannattaa tietoisuutta lumiturvallisuudesta ja lumen aiheuttamista vaaroista lisätä myös Suomessa oleskellessa.

Lumivyöryjä esiintyy todennäköisemmin vuoristoisissa maissa, mutta myös Suomessa pitää olla tietoinen lumen aiheuttamista vaaroista.

Näin vältät lumivyörymaastoja

Lumivyöryjen syntymistä on mahdollista välttää erilaisia turvaohjeita noudattamalla. Yksi tärkeä ohje on oppia tunnistamaan yli 25° asteen rinteet, joissa lumivyöryvaara on todennäköisempää. Tämän lisäksi kulkeminen merkityillä reiteillä, keskusten rinnealueilla, harjanteilla ja korkeiden muotojen päällä auttaa välttämään lumivyöryjen syntymistä. Liikkumista luonnonvaraisilla rinteillä kannattaa välttää myös silloin, kun sää vaikeuttaa maastonarviointiin liittyvää päätöksentekoa.

Lumivyöryjen todennäköisyys eri alueilla ilmaistaan usein viisiportaisella European Avalanche Danger -asteikolla (kuvassa oikealla).

Tietoa vyörypelastusvälineistä

Jokaisen takamaastossa liikkujan on hyvä hankkia muutamia vyörypelastusvälineitä, joista on suurta apua erilaisissa vapaalaskuun liittyvissä pelastustilanteissa. Seuraavaksi käymme läpi muutamia vapaalaskijalle tärkeitä vyörypelastusvälineitä ja välineisiin liittyvää perustietoa.

Lumivyörylähetin (Piippari)

Lumivyörylähetin, eli piippari, on yleensä ensimmäinen vaaratilanteissa käytettävä vyörypelastusväline. Laitteesta lähtevän signaalin avulla saadaan selvitettyä onnettomuuden uhrin tarkka sijainti tilanteissa, joissa piippari sekä pelastettava ovat hautautuneet lumen alle. Piippari tulee asettaa ulkovaatteiden alle jo ennen rinteille lähtemistä. Piipparin kiinnitykseen on syytä käyttää laitteen mukana tulevia valjaita tai muita kiinnitykseen soveltuvia kiinnikkeitä, jotta piippari pysyy tukevasti paikallaan kovemmassakin menossa.

Piippari on yksi tärkeimmistä vyörypelastusvälineistä.

Lumitutkain (Sondi)

Lumitutkain (Sondi) on piipparin jälkeen tärkein vyörypelastusväline, jota käytetään hautautuneen henkilön paikallistamiseen. Lumitutkain on kevyt, usein alumiinista tai hiilikuidusta valmistettu ja kokoontaitettava putki, joka muistuttaa pitkää telttakeppiä.

Lumitutkain, eli sondi, muistuttaa paljon pitkää telttakeppiä.

Lumivyörylapio

Piipparin ja sondin ohella vyörypelastusvälineistä tulee löytyä myös lumivyörylapio, joka soveltuu hyvin pakattavaksi esimerkiksi vyöryreppuun. Lumivyörylapio on valmistettu alumiinista ja siinä on teleskooppinen varsi, jonka ansiosta lapio sopii hyvin pakattavaksi varustereppuun. Hyvälle lumivyörylapiolle on ominaista noin 400-900 gramman väliin asettuva paino, jolloin se kestää hyvin lapiointia mutta on kuitenkin helppo pakata mukaan rinteille.

Lumivyörylapio on valmistettu usein alumiinista.

Vyöryreppu

Tärkeät vyörypelastusvälineet kulkevat hyvin mukana vyöryrepussa. Vyöryreppu muistuttaa hyvin paljon tavallista selkäreppua, mutta siitä löytyvät ominaisuudet on räätälöity vastaamaan vapaalaskuharrastuksen tarpeita. Näistä ominaisuuksista yksi on ilmatyyny, jonka laskija voi laukaista lumivyöryn sattuessa. Laukaistu isokokoinen ilmatyyny pitää laskijan todennäköisemmin lumen pinnalla ja se ehkäisee vakavia lumivyöryissä sattuvia vammoja. Ilmatyynyn lisäksi vyöryrepusta löytyy tavallista selkäreppua kattavemmat kiinnikkeet laskuvälineiden kiinnitystä varten ja reput on usein valmistettu vapaalaskuun soveltuvista kestävistä materiaaleista.

Muut tärkeät varusteet

Piipparin, sondin ja lapion sekä vyöryrepun ohella myös hyvällä kypärällä on vammoja ehkäisevä vaikutus lumivyörytilanteen sattuessa. Päähän kohdistuvat iskut ovat lumivyöryissä yleisiä ja tästä syystä kannattaakin valita käyttöön erityisesti vapaalaskuun suunniteltu kypärä. Reppuun on hyvä pakata myös monipuoliset ensiapuvälineet, joista löytyy tarvikkeita esimerkiksi verenvuodon tyrehdyttämistä sekä kylmältä suojaamista varten.

Hätätilanteita ajatellen puhelimeen kannattaa ladata myös 112-Suomi -sovellus, jolla oma sijainti on helppo jakaa Suomen pelastusviranomaisille onnettomuustilanteen sattuessa.

Lumiturvallisuuskoulutus Suomessa

Paras keino hankkia viimeisimmät lumiturvallisuuteen liittyvät tiedot on osallistua FINLAV-kursseille, joissa käydään kattavasti läpi lumiturvallisuuteen liittyviä osa-alueita. Vapaalaskun harrastajille järjestetään Suomessa seuraavia lumiturvallisuuteen liittyviä koulutuskokonaisuuksia: Vyörytietous (2 tuntia), Lumiturvallisuus 1 (16 tuntia) sekä Lumiturvallisuus 2 (32 tuntia). Tämän lisäksi ammattilaisille järjestetään koulutukset Pelastuskurssi (PeLa), Pro 1 ja Pro 2. Kursseihin liittyvät koulutusajankohdat ovat saatavilla Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen verkkosivuilla: https://www.ski.fi/lumivyory/koulutuskalenteri/

Hyödynnä Karttaselainta osana vapaalaskuharrastustasi

Karttaselain-sovellus sisältää myös vapaalaskuun hienosti soveltuvia toimintoja. Voit ennen rinteille lähtöä hyödyntää esimerkiksi reitin suunnitteluun räätälöityä "Piirrä ja mittaa" -toimintoa, jonka avulla saat piirrettyä kartalle vapaalaskuusi liittyvää reitistöä ja mitattua eri välimatkojen pituuksia. Takamaastoissa liikkuessasi voit nauhoittaa kulkemaasi reittiä "Nauhoita reitti" -toiminnolla, jonka avulla näet kätevästi myös laskujesi kokonaispituuden sekä keston. Näiden ja monien muiden toimintojen lisäksi löydät Karttaselaimesta myös huipputarkat Suomen sekä Norjan maastokartat, joiden avulla voit selailla tarkkoja korkeustietoja rinteillä liikkuessasi.

Hyödyllisiä linkkejä

Lumivyöryennuste - Ilmatieteenlaitos

Ilmatieteenlaitos ylläpitää verkkosivustoa, jossa on saatavilla lumivyöryennuste hoitamattomien Pohjois-Suomen luonnonrinteiden osalta. Lue lisää lumivyöryennusteesta osoitteessa: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/lumivyoryennuste

Lumivyöryennuste - Ylläs Ski Resort

Myös Ylläs Ski Resort ylläpitää Ylläksen luonnonvaraisiin tuntureihin liittyvää lumivyöryennustetta. Lue lisää Ylläs Ski Resortin lumivyöryennusteesta osoitteessa: https://ski.yllas.fi/rinteet-ja-hissit/lumivyoryennuste/

Norjan lumivyöryennusteet

NVE:n (Norwegian Water Resources and Energy Directorate) ylläpitämät Norjan lumivyöryennusteet ovat luettavissa oheisen linkin kautta: https://www.varsom.no/en/avalanches/avalanche-warnings/

Lumivyöryennuste laaditaan yleensä European Avalanche Danger Scale -luokittelutaulukon avulla, josta lisätietoa löydät painamalla tästä.

Lumivyöryjen havaintoilmoitus - Ilmatieteenlaitos

Ennusteen lisäksi Ilmatieteenlaitos kerää myös tietoa lumivyöryistä seurantaa ja tutkimusta varten. Voit lukea lisää aiheesta tai tehdä lumivyöryilmoituksen osoitteessa: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/ilmoita-lumivyoryhavainnoista

Lähteet

Karttaselain
Tarkimmat maastokartat sekä kattavimmat paikkatietoaineistot kännykässäsi. Käyttäjien ehdoilla!
Rantakatu 3, 90100, Suomi