Akku vähissä, mikä avuksi? Vinkit parempaan akunkestoon

Talvi tekee hiljalleen tuloaan yöpakkasten ja jäätyvien vesistöjen saattelemana. Ilman kylmetessä älylaitteet ovat usein koetuksella pakkasesta sekä lämpötilojen vaihtelusta johtuen. Kylmyys näkyy laitteissa erityisesti lyhyenä akunkestona ja virrankulutusongelmina. Tiesitkö, että akunkestoa viilenevässä ympäristössä on kuitenkin mahdollista kasvattaa muun muassa laiteasetuksia hallinnoimalla? Myös kylmyyttä sietävillä laitevalinnoilla, akun käsittelyllä sekä lisävarusteilla on merkitystä pidemmän akunkeston saavuttamiseksi. Tällä kertaa tarjoamme blogikirjoituksessa vinkkejä älylaitteiden virran säästämiseksi.

1. Voimaa varavirrasta

Toisinaan retkeilyn tohinassa akku saattaa loppua juuri ei toivotuilla hetkillä. Oivaa apua näihin ja moniin muihin tilanteisiin tuovat ulkoiset varavirtalähteet, joiden avulla mobiililaitteita on mahdollista ladata myös vailla verkkovirtaa. Varavirtalähteet toimivat mainiona kumppanina esimerkiksi telttaillessa, matkustaessa tai vaikkapa marjametsällä. Varavirtalähteitä on saatavilla useissa eri kapasiteeteissa ja hintaluokissa. Tekniikan Maailman (4/2019) artikkelissa testivoittajaksi valittiin Xiaomi Mi Powerbank 2C 20000 mAh. Tämä suurella kapasiteetilla varustettu virtapankki tarttuu mukaan retkelle noin 50 euron hintaan esimerkiksi Verkkokauppa.com:sta. Omaan käyttöön sopivin tuote löytyy eri virtapankkeja vertailemalla ja tutkimalla.

https://blog.karttaselain.fi/content/images/2019/10/varavirtalahteet-1.jpg
Varavirtalähteet tuovat puhtia älylaitteisiin myös vailla verkkovirtaa.

2. Suojaa laite äärilämpötiloilta

Laitteen pitäminen lähellä kehoa vähentää akun sekä laitteen kylmettymistä, jolloin myös akunkesto paranee. Hyvää lämpöä älylaitteille tuovat myös tarkoitukseen sopivat lisävarusteet, kuten erilaiset mobiililaitteiden lämpöpussit. Lämmitykseen sopivan Thermopocin valmistaman lämpöpussin voi hankkia esimerkiksi retkeily- ja ulkoilutuotteita myyvän Partioaitta-kauppaketjun kautta reilun 20 euron hintaan. On myös hyvä välttää akun ylikuumenemista liiallisella lämmittämisellä, sillä liian kova kuumuus saattaa pahimmillaan vaurioittaa akkua pysyvästi. Akun elinkaarelle ihanteellisinta on vältellä äärilämpötiloja.

https://blog.karttaselain.fi/content/images/2019/10/lampopussi.jpg
Laitteen suojaaminen äärilämpötiloilta auttaa pidentämään akun elinkaarta.

3. Huolehdi akusta

Älylaitteen akun elinikää voidaan parantaa merkittävästi välttämällä akun täydellistä tyhjentymistä tai akun lataamista täpötäyteen. Laitteen akulle ihanteellisinta on ladata akkua vain tarpeeseen sopiva määrä. Jos laite alkaa iän myötä sammuilla ja käynnistyä uudelleen, tällöin akku on hyvä tutkituttaa ja tarvittaessa vaihtaa uuteen. Laitteen elinkaaren maksimoimiseksi on myös hyvä käyttää ainoastaan laitevalmistajan alkuperäisiä akkuja sekä latureita, jottei käytettävä laite vaurioidu kehnon akun tai laturin myötä.

4. Laitteella on väliä

Mobiililaitteiden akunkestoissa löytyy myös malli- sekä valmistajakohtaisia eroavaisuuksia. Omaan käyttöön sopivan laitteen niin tuntuman kuin akunkeston osalta löytää helpoiten eri tuotteita vertailemalla. Tietotekniikkalehti Mikrobitin vertailussa (6/2019) suurella akulla varustettu Motorola Moto G7 Power -älypuhelin pärjäsi akunkestotestissä parhaiten. Vertailussa toista sijaa piteli puolestaan Asus Zenfone 6, kolmannelle sijalle vertailussa sijoittui Samsung Galaxy S10+.

5. Tarkista asetukset

Laitteen yhtäjaksoinen pitkä käyttö, jatkuva valo- tai videokuvaus, videoiden katselu sekä korkea näytön kirkkaus syövät merkittävästi akkua. Tarpeettomien yhteyksien sulkeminen puolestaan auttaa säästämään virtaa. Näitä yhteyksiä voivat olla muun muassa Bluetooth, Hotspot-yhteys sekä videoiden suoratoistoon liittyvät yhteydet. Toisinaan näille tai muille yhteyksille ei ole tarvetta laisinkaan. Tällöin laite voidaan asettaa lentokonetilaan, jolloin käytössä oleva laite ei kuluta akkua yhteyksien hakemiseen. Myös laitteen värinän, näppäimistön äänien sekä laitteen ilmoitusvalon poistaminen käytöstä auttaa parantamaan akunkestoa.

https://blog.karttaselain.fi/content/images/2019/10/laiteasetukset.jpg
Laiteasetuksia hallinnoimalla voidaan saavuttaa parempi akunkesto.

Lähiaikoina kirjoitamme myös Karttaselain GPS-paikantimien akunkestoista sekä tarjoamme vinkkejä paremman akunkeston saavuttamiseksi. Pysy kuulolla!

Lähteet:

Google Support. 2019. Android-laitteen akunkeston parantaminen. Viitattu 5.10.2019.

Kauppalehti.fi. 2017. Seitsemän tapaa tuhota puhelimen akku. Viitattu 10.10.2019.

Mikrobitti.fi. 2019. Näiden älypuhelimien akku kestää pisimpään. Viitattu 5.10.2019.

Mikrobitti.fi. 2019. Näin saat puhelimesi pelaamaan myös pakkasessa. Viitattu 5.10.2019.

Partioaitta.fi. 2019. Thermo poc THERMO BAG FOR MOBILE. Viitattu 17.10.2019.

Tekniikan Maailma. 2019. Paras varavirtalähde. Viitattu 17.10.2019.