Matkalla kaupunkiin? Näillä keinoilla otat kaiken hyödyn irti kaupunkikartoista

Kesä on pian täällä! Ja olennaisesti kesään liittyy myös vapaajakso esimerkiksi koulun tai töiden askareista, jolloin on hyvin aikaa tehdä vaikkapa pieni kesäretki läheiseen kaupunkiin. Tuuttijäätelöt, naurulokit, paahtava asfaltti ja virtaavat vedet ovat monille tuttuja kesäkaupungin elementtejä - mutta miten suunnistaminen ja oikean kohteen löytäminen kesäisillä kaduilla onnistuu kaikista helpoiten? Toukokuun blogikirjoituksessa tarjoamme sinulle hyviä keinoja Karttaselaimen kaupunkikarttojen hyödyntämiseksi, joilla saat kaiken hyödyn irti karttapohjista kaupungin katuja tallatessasi.

Monipuolinen kaupunkikartta

Kaupunkisuunnistamisessa keskeisessä roolissa ovat eri puolilta kaupunkia löytyvät kadun- ja polunnimet. Iltalenkki, Hanuripolku vai Umpimähkäntie? Löydät nämä ja monet muut kohteet helppolukuista kaupunkikarttapohjaa tarkastelemalla.

Karttaselaimen osoite- ja paikannimihaussa hyödynnetään useita osoitelähteitä, mukaanlukien Maanmittauslaitoksen paikannimitietokanta sekä Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitteet. Tästä johtuen Karttaselaimen osoitehaun tulokset ovat erittäin tarkkoja etkä näinollen suunnista väärään osoitteeseen.

Katuja tarkasteltaessa kannattaa myös hyödyntää "Piirrä ja mittaa" -toimintoa, jonka avulla voit helposti mitata eri korttelien välisiä etäisyyksiä. Siitä voi olla apua esimerkiksi silloin, kun taitat matkaasi kävellen.

Merkitse muistiin

Haluatko tallentaa autosi sijainnin karttapohjalle muistisi tueksi? Tai vaikkapa rautatieaseman sisäänkäynnin tulevaa junamatkaa ajatellen? "Tallenna paikka" -toiminnon avulla voit tallentaa tarvittavien kaupunkikohteiden sijainnit ylös kaupunkikarttapohjalle. Kiinnostavat museot, suosikkiravintolat, uudet nähtävyydet tai liikekeskusten sijainnit - tallenna rajaton määrä tärkeitä kaupunkikohteita ylös "Paikat ja reitit" -valikkoon. Voimassa olevalla tilauksella ja Karttaselain -tilin avulla merkinnät synkronoituvat myös kätevästi talteen palvelimelle, josta ne voi palauttaa takaisin tiliin kirjautumalla.

Suunnista kaupungissa

Jos sinun tarvitsee hahmottaa kätevästi oikea suunta seuraavaan kohteeseen, on Karttaselaimen kartan kääntötoiminto yhdistettynä kaupunkikarttaan mainio apuri. Napautat vain sijaintipainiketta ja tämän jälkeen vielä kartan kääntökuvaketta, niin kartta kääntyy kulkusuuntaasi. Kun muutat suuntaa, kartta kääntyy jatkuvasti mukana. Jos asetat vielä paikkamerkin osoittamaan kohdetta niin löydät määränpääsi käden käänteessä.

Jaa tärkeitä sijainteja

Löysitkö erikoisen kivipatsaan, jonka haluat näyttää myös muille? Tai paikan, jossa on hyvä tavata lähistöllä oleva ystävä? Muista jakaa tärkeät sijainnit kohteen jakotoiminnon avulla. Jaettu sijainti on helppo avata karttapohjalla myös silloin, kun sovellusta ei ole asennettu laitteelle: yhden linkin painallus riittää. Jaettua linkkiä painamalla saat näkyville tietokuplan, josta on mahdollista avata myös ajo- tai kävelyohjeet jaettuun sijaintiin. Tämä on taajamaolosuhteissa hyödyllistä esimerkiksi silloin, jos odotat tutultasi kyytiä ja alue sattuu olemaan vieraampaa autoa ajavalle tutullesi.

Kuvankaappaus jaetusta sijainnista Karttaselaimen web-versiossa.

Etsi kohteita

Oletko koskaan yrittänyt löytää tiettyä taloa esimerkiksi kaupankäynnin yhteydessä? Karttaselaimen kaupunkikartta sisältää tarkat tiedot talonnumeroista, joiden avulla voit jättää talon kyljessä olevien numeroiden tarkastelun sikseen ja löytää oikean talon nopeasti kaupunkikarttapohjaa tarkastelemalla. Toimintoa voi hyödyntää tällä tavalla esimerkiksi kaupankäynnin, vierailujen tai vaikkapa parturikäynnin yhteydessä. Kun tiedossasi on valmiiksi tarkka talonnumero, säästät aikaa ja vaivaa kaupungissa suunnistaessasi.

Millä tavalla sinä hyödynnät Karttaselaimen kaupunkikarttoja? Jaa omat vinkkisi ja käyttökohteesi kaupunkikarttojen hyödyntämiseen sosiaalisessa mediassa hashtagilla #karttaselain ja saatamme jakaa tarinasi Instagram-sivumme stories-osiossa myös muille Karttaselaimen käyttäjille.