Pilkkikausi on parhaimmillaan – kala liikkuu ja käy pyydykseen

Pilkkikausi on parhaimmillaan – kala liikkuu ja käy pyydykseen
Pystypilkki ja morri ovat toimiva yhdistelmä Perämerellä. Tiura-Uistimen Raututiura ja Papinpalli ovat olleet pohjoisessa vastustamaton houkutin ahvenelle. Syöttinä kolme kärpäsentoukkaa.
Huomioithan, että kevätauringon lämmittäessä jäät alkavat monin paikoin heiketä, mutta pilkkikausi ei ole vielä ohi – parhaat kelit ovat vielä edessä! Muista kuitenkin liikkua jäällä varoen ja pidä aina turvavarusteet mukana.

Nykäisy tuntuu vavassa ja teen nopean vastanykäisyn. Heti tuntuu, että siiman päässä on painoa ainakin fileahvenen verran. Myös vavan kärki taipuu silmin nähden. Ei muuta kuin vapa kenttään ja siima käteen. Siimaa vetäessä tuntuu kalan liikkeet sormissa. Jännittävä tilanne: saanko vedettyä kalan ylös ja ulos avannosta, mikä sieltä tulee? Se on reilu 300 g ahven, fileahven! Nopeasti kala irti ja pilkki takaisin veteen. Kaikuluotaimesta näen, että siinä saattaa olla parvi kohdalla. Nykäisy ja vastaisku. Kun paikka löytyy ja parvi sattuu kohdalle, yhdestä reiästä voi vartissa tulla useampikin kilo ahventa.

Pilkkireissulla on tietenkin tärkeintä, että lähtee kalaan ja on hyvät eväät matkassa. Maaliskuussa kelit ovat parhaimmillaan ja pohjoisempana jäätä riittää. Toisille pilkkimisessä on tärkeintä hyvä aurinkoinen keli ja lämpöasteet. Toiset ovat tiukasti saaliin perässä ja väliin mahtuu pilkkijöitä moneen lähtöön.

Mihin kannattaa suunnata pilkille?

Kala-apajaksi käy oikeastaan vesistö kuin vesistö. Itse suosin lähivesiä kulkemisen helppouden vuoksi. Karttaselaimesta katson mukavan näköisen paikan, johon suuntaan. Syvänteiden reunat ja matalikot syvänteiden vieressä ovat hyvä lähtökohta pilkkireissulle. Paikan päällä suunnistusta auttaa toisten pilkkijöiden sijainti. usein siellä on kalaa, missä on useampia pilkkijöitä, että ei muuta kuin suunta sinne ja sekaan.

Ensimmäisen reiän paikaksi sopii matalikko tai syvänne, miten itse kokee parhaimmaksi. Sellainen kohta, että siitä on hyvä lähteä tekemään tarvittaessa uusia reikiä syvemmälle tai matalampaan veteen. Aika harvoin ensimmäinen reikä on se, missä Pietarin kalansaalis sijaitsee. Poikkeuksena tietenkin Lumijoen Varjakka, josta kalaa nousee juuri sieltä, mihin reiän tekee. Yleensä saalispaikka löytyy kuitenkin jo viidennellä yrityksellä. Joskus reikiä pitää tehdä 20 ennen kuin ahvenet löytyvät.

Jokaisella reiällä kannattaa kokeilla useampaa pilkkiä. Usein pystypilkki tapsilla ja morrilla toimii tai ainakin houkuttelee kaloja reiän läheisyyteen. Pilkki lasketaan pohjaan ja siimasta kelataan löysät pois niin, että koukku toukkineen ui 10-20 senttiä pohjan yllä. Pystypilkillä kalastettaessa voimakas iso nosto saa pystypilkin uimaan kaloja houkuttelevasti. Pari nostoa ja sitten tarkastellaan, josko kala tulisi tutkimaan syöttiä. Kalaa voi kiusata pienillä nykäisyillä, jotta se innostuisi maistamaan toukkaa ja nappaamaan koukkuun.

Kolme hyvää ottipaikkaa merellä. Syvyyskarttojen karttamerkit löydät Karttaselaimen ohjeista.

Pilkki ja kalapaikka kelin ja vuodenajan mukaan

Joskus pilkkiä täytyy pitää aivan liikuttamatta, jotta kala uskaltaa ottaa onkeen. Jos kalat ovat passiivisia tai arkoja, kannattaa kokeilla pelkkää kultaista morria. Keskitalvella kultainen morri on usein se, johon kala tarttuu. Jos on pelkästään ison kalan perässä, eikä saaliin määrällä ole niin väliä, on tasapainopilkki oikea ase jäällä.

Itse pilkin yhdellä reiällä maksimissaan viisi minuuttia, pilkkejä vaihdellen. Jos ei kalaa ala kuulua, nostan kytkintä ja kairaan uuden reiän kymmenen metriä eteenpäin. Karkea näppituntuma on, että keskitalvella ahvenet murjottavat syvänteissä 5-6 metrin syvyydessä, ellei syvemmälläkin. Kevätauringon lämmittäessä kalat lähtevät liikkeelle ja suurin saalis saattaa tulla 1-2 metrin syvyydestä. Sitten kun hyvä spotti löytyy, niin se kannattaa merkata Karttaselaimeen ylös, jotta osuu seuraavalla reissulla ja seuraavana talvena samaan kohtaan.

Pilkille pääsee hyvin pienellä panostuksella. Tärkeimmät asiat ovat terässä oleva kaira ja pilkkionki sekä turvavarustukseksi naskalit. Pilkkinä kannattaa kokeilla pystypilkkiä, jonka päässä on 15-20cm tapsi sekä morri. Kupari ja kulta ovat perushyviä värejä pilkkeihin. Perussetin saa kalastuskaupasta tai lähes joka marketista. Sitten vielä purkillinen toukkia matkaan ja pilkkireissu voi alkaa.

Milloin pilkille kannattaa mennä?

Pilkille kannattaa suunnata juuri silloin, kun on aikaa. Jos on saaliin perässä, syöntiajat aamulla ja puolen päivän aikaan on suositeltavia. Aamusta kun lähtee pilkille ja iltapäivästä lopettaa, on vielä pitkästi päivää jäljellä perata kalat ja tehdä niistä evästä. Itse pyrin tekemään aina saaliista ruokaa, oli kala mitä sorttia tahansa.

Jos pilkkiminen tai kalastus kiinnostaa ja kaipaa vinkkejä sekä virikkeitä harrastukseen, voi suunnata sosiaaliseen mediaan. Teen siellä Karttaselaimen kanssa yhteistyössä kalastusvideoita. Niissä annan vinkkiä välineistä ja kalapaikoista sekä opastan kalan käsittelyyn. Ja videoiden sanotaan toimivan myös ihan vain viihteenä: https://tiktok.com/@pylvas

Antti Pylväs

Antti Pylväs

Antti Pylväs on oululainen videotuottaja, joka tutkimusmatkailee somevideoilla kalastuksen parissa kesät talvet.