Talvi on ollut tänä vuonna eteläistä Suomea myöten varsin luminen ja olosuhteet ovat jäällä olleet monin paikoin todella haastavat. Paksun lumikerroksen alle on kertynyt vettä ja liikkuminen jäällä on ollut raskasta. Kevät kuitenkin etenee, aurinkoiset päivät ja lämpö muuttavat olosuhteita ja pirteät yöpakkaset mahdollistavat kevyemmän kulkemisen jäällä. Kuulaina aamuina voi kaivaa potkukelkan auton perästä, laittaa pilkkirepun kyytiin ja edetä jäällä muutamalla potkulla saman matkan, mihin vielä muutama viikko sitten kului reilu vartti hikipäässä kahlaten. Vielä kun aurinko lämmittää, on jäällä istuminen varsin voimaannuttavaa pitkän pimeän talven jälkeen. Voisikin todeta, että kevät on pilkkijän kulta-aikaa, monessakin mielessä.
Kesällä monella vesilläliikkujalla on veneessä navigointia varten karttaplotteri, josta näkee reaaliaikaisesti oman sijaintinsa kartalla. Jäällä tieto olisi vähintäänkin yhtä tarpeellinen, mutta harva jaksaa kuljettaa raskasta laitteistoa mukana. Navigointi onnistuu helposti myös jäällä, ilman karttaplotteria älypuhelimeen ladattavalla Karttaselain-sovelluksella. Me itse hyödynnämme Plus-palvelua, joka tarjoaa hyvät syvyyskartat ja mahdollistaa itsensä paikantamisen jäällä. Puhelin on helppo kaivaa taskusta ja kurkata aina välillä, missä ollaan menossa ja kuinka pitkä matka on vielä tavoitepaikalle. Puhelimen voi jopa laittaa potkukelkkaan RAM-telineellä kiinni ja seurata menoa jatkuvasti.
Kartta on tärkein väline kalapaikkojen kartoitukseen ja sitä kannattaa käyttää monin eri tavoin:
- Tutki ennen pilkkipäivää kotona karttaa ja suunnittele sen avulla, mihin olet menossa
- Merkkaa Karttaselaimen web-versioon karttapisteinä mielestäsi mielenkiintoisia kalapaikkoja. Kun olet kirjautuneena, näet ne myös puhelinversiossasi jäällä ollessasi
- Suunnittele kartalta ennalta myös, minne jätät auton ja mistä pääset jäälle. Muista, ettei toisten pihojen läpi saa kulkea eikä mökkiteitä saa tukkia autolla
- Karttaselaimen palvelusta näet myös nuotiopaikat, jonne voit halutessasi mennä makkaranpaistoon
Millaiset paikat sitten voivat olla hyviä pilkkipaikkoja keväällä? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu paljon vesistöstä (kirkkaus, koko, syvyys, jne.). Alla on kuitenkin muutamia vinkkejä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle:
- Syvän veden viereiset penkat tai lipat
- Tasaisen alueen montut ja patit
- Karikoiden ympäristöt
- Matalikot syvemmän veden lähettyvillä
- Saarien, niemien reunamilta
- Läheltä kalliorantoja, missä kallio laskee veteen
- Lahtien suuaukot ja salmipaikat, muista kuitenkin että näissä virtaukset tekevät kevätjäistä arvaamattomia
- Mitä kirkkaampi järvi, sitä syvemmällä kalat usein piilevät, paitsi aivan keväällä, kun ne siirtyvät lähemmäksi kutualueita
Sitten listataan myös muutama tärkeä asia:
- Muista tarkistaa kalastusrajoitus.fi:stä, että alueella jonne menet, ei ole kalastuskieltoa
- Naskalit aina kaulalle
- Kerro minne olet menossa ja koska tulet takaisin
Paksu lumikerros ja pimeys passivoivat myös kaloja, mutta nyt lisääntyvä valo aktivoi elämää jään alla. Tähän kun yhdistetään jäällä liikkumisen helpottuminen, kannattaa kevätjäillä pilkkijän myös liikkua ja etsiä uusia alueita, unohtamatta omia ”mansikkapaikkojaan”. Suurahvenenpilkkijät lähtevät kevätjäille usein jo aamuvarhain, ennen auringon nousua. Etenkin kirkkaissa vesistöissä, suurahven saalistaa mielellään aamuvarhain hämärän turvin. Paikoille päästyä kannattaa kairata muutama reikä valmiiksi, antaa alueen hetken rauhoittua ja sen jälkeen aloittaa kalastus sekä toivoa parasta.
Kevät on upeaa aikaa pilkkijöille. Menkääpä jäälle nauttimaan hienoista olosuhteista, keleistä ja toki toivottavasti myös saaliista.
Jyri Kuusisalo
p.s. Kevätjäät voivat olla todella arvaamattomia. Järki jäällä pätee erityisesti tähän aikaan. Aina naskalit kaulaan, puhelin ja vaihtovaatteet vedenpitävään pussiin sekä kaverin kanssa matkaan. Kuivapuku on loppukauden jäillä henkivakuutus.