Retkeilyvinkkejä pimeään vuodenaikaan

Retkeily pimeissä olosuhteissa voi toisinaan olla mutkikasta. Pimeys ja valaiseva tähtitaivas tarjoavat kuitenkin unohtumattomia elämyksiä, kun osaat ennakoida olosuhteita ja tilanteita asianmukaisella tavalla. Tammikuun blogikirjoituksessa kerromme sinulle muutamia vinkkejä pimeässä retkeilyyn. Niiden avulla voit helposti suunnitella talviretkiä vuorokauden aikaan katsomatta.

Valoa pimeyteen

Retkeilyvinkeistä ehdottomasti tärkein on pakata mukaan hyvin valaiseva otsalamppu tai muu valaisin, jonka avulla voit taittaa matkaa myös pimeässä. Voit tutustua erilaisiin valaisimiin vaikkapa verkkokauppoja selailemalla ja valita käyttötarkoitukseesi parhaiten sopivan valaisimen.

Tehokkuudeltaan noin 500 lumenin valaisin riittää usein valaisemaan kulkua maastossa ja metsäpoluilla. Muistathan valaisinta valitessasi ottaa huomioon laitteen akunkeston sekä käytettävyyden ja eri toiminnot. Hyvää ja halpaa kirkkautta pimeyteen saat myös tulitikkujen avustuksella. Kun laukustasi löytyy askillinen tikkuja, voit helposti hyödyntää reitinvarrelle sattuvia tulisijoja vaikkapa pienen eväshetken tahdittamana.

Hyvin valaiseva otsalamppu on oiva apuväline pimeillä metsäpoluilla.

Pysy kartalla

Tarkoitukseen sopivan valaisimen lisäksi on ensiarvoisen tärkeää tietää, missä milloinkin liikutaan ja miltä kuljettavan reitin maasto näyttää. Karttaselaimen maastokarttapohja ja sovelluksen sisäinen paikannus tarjoavat hyvää lisäturvaa pimeässä retkeilyyn, jolloin voit huoletta taittaa matkaasi pienimpiäkin metsäpolkuja käppäilemällä. Asianmukaisen karttapohjan lisäksi älylaitteelle kannattaa ladata 112 Suomi -mobiilisovellus, jolloin avunsaanti hätätilanteissa helpottuu huomattavasti.

Muistathan myös ennen retkelle lähtemistä varmistaa, että mobiililaitteessasi on riittävästi akkua ja laukustasi löytyy tarvittaessa jonkinlainen varavirtalähde. Älylaitteen ja varavirtalähteen lisäksi mukaan kannattaa pakata ihan tavallinen paperikartta siltä varalta että älylaite alkaa äkkäilemään ennalta-arvaamattomasti. Suosittelemme näiden lisäksi lukaisemaan vinkit älylaitteen lämmittämiseksi sekä akunkeston parantamiseksi taannoisesta julkaisustamme.

Jaa tietoa sijainnistasi

Jos päätät lähteä retkelle yksin, on myös tärkeää kertoa tietoa sijainnistasi läheisillesi esimerkiksi yllättävän tilanteen varalta. Karttaselaimen uudella sijainninjako-toiminnolla voit kätevästi jakaa tietoa olinpaikastasi. Toiminnon avulla myös navigointi jaettuun sijaintiin onnistuu helposti yhden linkin kautta. Olipa sitten kyseessä eksyminen, kotiin unohtunut otsalamppu tai vaikkapa laukustasi puuttuva vaihtovaatekerrasto, voit nyt jakaa reittitiedot helposti luoksesi uuden toiminnon avulla.

Sijainninjako onnistuu Karttaselaimessa helposti yhden karttalinkin avulla.

Pelottaako pimeä?

Retkeilyyn pimeässä liittyy erilaisia pelkoja. Mitä jos eksyn pimeässä? Mitäs jos kohtaan jonkin eläimen? Mitä jos valaisin lakkaa toimimasta? Kun osaat erottaa ennakkoluulot ympäristön todellisista uhkista, voit hyvin ennakoida retkelle lähtöä edellä kuvatuilla ja monilla muilla valmisteluilla. Monet pimeässä retkeilyyn liittyvät mörrimöykyt sijaitsevat usein tajunnanvirrassa - muista siis pakata retkelle mukaan myös ripaus rohkeutta ja positiivista seikkailumieltä. Näiden vinkkien saattelemana toivotamme sinulle hyviä retkihetkiä luontoäidin helmoissa!

Lähteet:

112 Suomi. 2021. 112 Suomi - mobiilisovellus turvanasi - Hätäkeskuslaitos. Viitattu 25.1.2021.

Addnature. 2021. Otsalampun valinta. Viitattu 25.1.2021.

Luontohaaste. 2018. Mikä pimeässä pelottaa? – lähde tutustumaan hämärään metsään – LUONTOHAASTE. Viitattu 25.1.2021.

Suomen Luonto. 2019. Retkelle pimeyteen. Viitattu 25.1.2021.

Unsplash. 2021. person in front of bon fire during night photo – Free Night Image on Unsplash. Viitattu 25.1.2021.