5 hyödyllistä Karttaselaimen toimintoa syksyn aktiviteetteihin

Karttaselaimesta löytyy kattavasti erilaisia toimintoja ja aineistoja, joita on mahdollista hyödyntää syksyisten aktiviteettien parissa. Tiesitkö, että mobiiliversiossa saatavilla olevien retkeilyaineistojen avulla voit helposti löytää lähimmät lintutornit eri lintulajien muuttoliikkeiden tarkasteluun? Tai että eri riistalajien metsästys- ja pyyntiaikojen lähestyessä voit kätevästi selailla valtion metsästysalueita pienriistalle Karttaselaimen tarkoilta maastokartoilta? Tässä blogikirjoituksessa esittelemme 5 hyödyllistä Karttaselaimesta löytyvää toimintoa, joista on taatusti iloa syksyysi!

1. Tallenna paikka

Löysitkö mahtavan marjapaikan? Tai sairaan hyvän sienimetsän? Voit merkitä kaikki syksyn tärkeät sijainnit ylös "Tallenna paikka" -toiminnolla, joka on saatavilla sekä Karttaselaimen ilmais- että tilausversiossa. Jos käytössäsi on voimassa oleva Karttaselain Plus -tilaus, tallennetut kohteet synkronoituvat automaattisesti Karttaselain-tiliisi, josta niitä voi helposti tarkastella laitteella kuin laitteella joko mobiili- tai web-versiossa.

"Tallenna paikka" -toiminnon avulla on helppo tallentaa ylös vaikkapa syksyn tärkeimmät marja- tai sienipaikat.

2. Retkeilyaineistot

Miltä kuulostaisi yli 28 000 kohteen retkeilyaineisto, joka on aina ulottuvillasi? Karttaselaimen mobiiliversion retkeilyaineistojen avulla voit selailla esimerkiksi lintutorneja, autiotupia ja laavuja tai vaikkapa pyöräilyreittejä. Aineistojen toimittajiin kuuluvat Metsähallitus ja Jyväskylän yliopiston Lipas-tietokanta ja ne sisältävät monipuolisen valikoiman erilaisia ulkoiluun sopivia kohteita, joista löytyy mielenkiintoista selattavaa niin retkeilijöille kuin liikkujille. Retkeilyaineistot ovat käytettävissä Karttaselaimen ilmaisversiossakin.

Retkeilyaineistojen avulla löydät valtavasti erilaisia ulkoiluun sopivia kohteita joka puolelta Suomea.

3. Piirrä ja mittaa reitti*

Reitin suunnittelu on tärkeää etenkin pidempiä syysvaelluksia tai vieraampiin kohteisiin sijoittuvia päiväretkiä mietittäessä. Karttaselaimen "Piirrä ja mittaa" -toiminnon avulla voit helposti suunnitella kaikki tulevat reittisi ennalta ja mitata piirretyn reitin  kokonaismatkaa, joka näkyy suoraan reittipisteitä lisättäessä. Toiminto on saatavilla sekä Karttaselaimen mobiili- että web-versiossa.

"Piirrä ja mittaa" -työkalu kertoo kuljettavan reitin pituuden reittipisteitä lisättäessä.

4. Norjan maastokartta

Suunnitteletko vielä syysretkeä esimerkiksi Käsivarren Lappiin ja sieltä käsin Norjan puolelle? Suomen maastokartan lisäksi Karttaselaimesta löydät myös erittäin tarkan Kartverketin tuottaman Norjan maastokartan, jonka avulla on helppo hahmottaa maastonmuodot ja näköalapaikat myös Norjan puolelta. Norjan maastokartta on saatavilla Karttaselaimen ilmaisversiossa niin mobiili- kuin web-versiossa. Voimassa olevan Karttaselain Plus -tilauksen avulla voit ladata osia kartasta myös offline-käyttöä varten ja selailla karttaa vailla toimivia verkkoyhteyksiä.

Norjan maastokartalla saat käyttöösi kattavat maastotiedot niin mobiilissa kuin webissä.

5. Pienriistan metsästysalueet ja Oma Riista -alueet*

Karttaselaimen mobiiliversiossa on mahdollista selailla myös Oma Riista -alueita, joita voidaan lisätä Karttaselain-tilin yhteyteen Oma Riista -palvelusta saatavilla aluekoodeilla. Lisättyjä metsästysalueita on helppo tarkastella laitteella kuin laitteella esimerkiksi metsästysreissujen yhteydessä. Tarkemmat ohjeet alueiden lisäämiseen ja päivittämiseen löytyvät verkkosivuiltamme. Mobiiliversiossa on mahdollista selailla myös valtion pienriistan metsästysalueita ja metsästyksen rajoitusalueita. Pienriistan metsästysalueet ovat saatavilla erillisenä karttavalintana mobiiliversion kartat-valikossa.

Karttaselaimen mobiiliversiossa on mahdollista selailla pienriistan metsästys- sekä rajoitusalueita ja Oma Riista -aineistoja.


Miten sinä käytät Karttaselainta?

Jaa parhaat vinkkisi Karttaselaimen käyttöön syksyllä käyttämällä hashtagia #karttaselain. Jaamme kuukausittain käyttäjien jakamia kuva- ja videopostauksia Instagram-sivuillamme. Pyydämme sinulta aina erikseen luvan julkaisuun. Kiitos kaikille tähän mennessä hashtagia käyttäneille Karttaselaimen käyttäjille!

📷 Karttaselain Instagramissa