Haastattelu: Geokätköily ulkoilulajina

Haastattelu: Geokätköily ulkoilulajina
Talvinen geokätköilyretki saareen. (Kuva: Sorviset)

Mitä on geokätköily? Kyseessä on maailmanlaajuisesti harrastettu ulkoilulaji, jossa tarkoituksena on etsiä erilaisiin paikkoihin piilotettuja kätköjä. Harrastuksen aloittaminen on täysin ilmaista ja harrastaminen onnistuu hyvin myös talvisissa olosuhteissa, kun pakkasiin on varauduttu säähän sopivalla vaatetuksella.

Geokätköjä etsitään GPS-koordinaattien tai erillisten GPX-paikkatiedostojen avulla. Saat geokätköt helposti näkyviin tarkalle maasto- tai kaupunkikartalle vaikkapa Karttaselaimen mobiiliversioissa. Ohjekeskuksestamme löydät ohjeet geokätkön koordinaateilla hakuun sekä GPX-paikkatiedostojen tuontiin kartalle. Geokätköjä on mahdollista julkaista ja luoda itse eri sijainteihin. Tästä lisätietoa löytyy Geokätköt.fi -verkkosivuilta.

Suomessa geokätköilyn harrastajia on kymmeniä tuhansia ja kätköjä löytyy yhteensä yli 100 000 kappaletta. Geokätköjen koordinaatteja ja sijainteja voi tarkastella esimerkiksi Geocache.fi -verkkosivuilla. Haastattelimme geokätköilyä aktiivisesti harrastavaa eteläsuomalaista pariskuntaa ja saimme heiltä hyviä neuvoja geokätköilyn aloittamiseksi, lisätietoa siitä kenelle geokätköily sopii, pohdintaa geokätköilyn plussista ja miinuksista sekä vinkkejä siitä, miten eri tavoin geokätköilyä voi harrastaa.


Hei ja kiitos tästä hienosta mahdollisuudesta toteuttaa haastattelu! Kertoisitteko aluksi hieman itsestänne ja geokätköilyharrastuksestanne?

"Olemme kätköilynimimerkki Sorviset, keski-ikäinen pariskunta Etelä-Suomesta. Loimme tunnuksen Geocaching.com-sivustolle vuonna 2015, mutta tuolloin tuntui, että aikaa omille harrastuksille ei lasten harrastusten lomassa löydy. Haimme siis vain satakunta kätköä ja harrastus hiipui, vaikka kivaa olikin. Kun huomasimme reilun parin vuoden päästä, että meillä ei ole yhtään yhteistä harrastusta, päätimme tietoisesti yrittää löytää yhden ”laatuaikaa parisuhteelle” –ajatuksella. Siitä seurasikin kunnon hurahdus, eikä loppua näy. Olemme nyt löytäneet noin 11 000 kätköä, joka on kuitenkin varsin vaatimaton määrä pitkään harrastaneisiin verrattuna."

Mikä sai teidät innostumaan geokätköilystä?

"Ehkä lyhyesti sanottuna se, että tämä on niin monipuolinen harrastus. Jokainen kätköillessä ulkona vietetty minuutti on pois sohvanpohjalta. Aivot saavat haastetta mysteereitä ratkaistaessa, kun täytyy etsiä tietoa tai opetella käyttämään uusia apuohjelmia. Geokätköilemällä löytää sellaisia kauniita tai muuten mielenkiintoisia paikkoja, joihin ei takuulla muuten eksyisi. Olemme myös saaneet uusia ystäviä, jotka ovat yhtä hurahtaneita tähän harrastukseen."

Geokätköjä voi löytää esimerkiksi saaresta. (Kuva: jarsat)
Miten harrastatte geokätköilyä? Miten geokätköilyä voi harrastaa?

"Tämä on oikeastaan geokätköilyn paras puoli, tätä voi harrastaa tosi monipuolisesti. Kätkötyyppejä on monia, joten voi kerätä vain tietynlaisia kätköjä. Tai voi hakea mahdollisimman paljon kätköjä, voi yrittää täyttää haastekätköjen ehtoja tai voi yrittää täyttää mahdollisimman paljon erilaisia tilastotaulukoita, joita löytää Geocache.fi -sivustolta. Voi ratkaista mysteerejä eri aloilta tai tehdä palapelejä.

Me olemme hakeneet tosi paljon tavallisia tradikätköjä (Traditional Cache). Kävimme viime keväänä puukiipeilykurssin ja hankimme varusteet, joten nyt voimme hakea puihin kiinnitettyjä kätköjä korkeammalta kuin minne tikkaat yltävät tai luomukiipeilynä pääsee tai uskaltaa. Olemme hakeneet kesällä veneilemällä kätköjä saarista ja talvella lumikenkäilemällä. Suurimman osan kätköistä olemme löytäneet kuitenkin ihan vain autolla kätkön lähelle ajaen ja siitä polkuja pitkin kävellen tai pyöräillen. Auto ei ole kätköilijälle kuitenkaan välttämättömyys, julkisillakin pääsee moniin paikkoihin.

Yksi tapa harrastaa, on piilottaa itse geokätköjä. Geokätkö on siis tavallisesti jonkinlainen vesitiivis rasia tai putkilo, jonka sisällä on logivihko, johon nimimerkki kirjataan. Mutta tämän rasian ympärille voikin sitten kehitellä sellaisia toteutuksia kuin itse haluaa."

Puukiipeilyssä köysien kiinnittäminen on tärkeää, jotta nousu on turvallista. (Kuva: Sorviset)
Onko geokätköily opettanut teille jotakin uutta?

Paljonkin! Emme esimerkiksi ymmärtäneet koordinaateista juurikaan mitään ennen geokätköilyä. Nyt osaamme paikallistaa Suomen alueita pituus- ja leveyspiirien mukaan. Puukiipeily tulikin jo mainittua, puissa ei ole tullut käytyä sitten lapsuusvuosien ennen tätä harrastusta. Eikä toisaalta ryömittyä kalliokoloihinkaan. Olemme oppineet käyttämään myös esimerkiksi Geocaching Toolbox –sivuston apuohjelmia vaikkapa koordinaattien projektioon tai salakielen purkuun, niitä tarvitaan mysteerien ratkaisemisessa.

Mistä geokätköjä löytää? Mikä on teille mieluisin paikka harrastaa?

"Alussa oli yllättävää huomata missä kaikkialla geokätköjä voi olla: puissa, kivien alla, aidoissa, penkkien, siltojen tai muiden rakennelmien alla. Niitä on myös vilkkaasti liikennöidyillä paikoilla kaikkien silmien alla, mutta niin taitavasti piilotettuna, ettei niihin kiinnitä mitään huomiota. Kätkö voi näyttää pultilta tai ilmastointiräppänältä. Kätköjä voi siis löytää lähes mistä vain, mutta yleensä ulkoa. Muutaman kätkön olemme tosin hakeneet rakennuksen sisältäkin.

Me tykätään eniten muualla kuin ihmisvilinän keskellä olevista kätköistä, vaikka olemme toki kaupungeissakin kätköilleet. Kaupungeista tykkäämme hakea Adventure Lab –kätköjä, joissa fyysisen nimimerkin kirjaamisen sijaan pitää osata vastata kysymykseen, jotta löytö kirjautuu järjestelmään."

Geokätköjä voi löytyä myös tutun ulkoilureitin varrelta, esimerkiksi piilotettuna erilaisiin rakenteisiin. (Kuva: Sorviset)
Kenelle geokätköily sopii?

"Ihan kaikille. Jokaisessa geokätkössä on merkitty vaikeus- ja maastoarvo yhdestä viiteen. Haastetta löytyy siis niin paljon kuin haluaa, ja esim. ykkösen maastoarvon kätköt löytyvät pyörätuolistakin käsin. Me aloitimme aivan tavallisista helpoista kätköistä, ensimmäiset tuhat kätköä haimme oikeastaan pelkästään niitä. ”Jokainen tyylillään” sopii tähän harrastukseen hyvin."

Onko geokätköily kallis harrastus?

Periaatteessa tämä on täysin ilmainen harrastus. Sovelluskaupasta voi ladata kännykkään ilmaisen geokätköily-sovelluksen ja nimimerkin luonti on myös ilmaista. Aika moni harrastaja varmasti allekirjoittaa, että ei tämä silti aivan ilmaista ole. Olemme kuulleet, että harrastajat ovat hankkineet esim. asuntoauton, jotta pääsee kätevästi yöpymään kätköreissuilla. Meidän ensimmäinen hankinta oli pitkä teleskooppivapa, jonka päähän tuunattiin koukku, jolla saa puiden oksilla korkealla roikkuvia kätköjä laskettua alas ja nostettua takaisin ylös. Sen jälkeen on tullut hankittua melko paljon muutakin, viimeisimpänä lumikengät. Ja auton tankki tuntuu olevan aina tyhjä.

Teleskooppivapa voi toisinaan osoittautua tuikitarpeelliseksi varusteeksi. (Kuva: suntio8)
Mikä on parasta geokätköilyssä? Oletteko kokeneet vastoinkäymisiä harrastuksen parissa?

"Parasta on se, että meillä on muutakin yhteistä puhuttavaa kuin jälkikasvun edesottamukset. Tosi hienoa on myös se, että olemme tutustuneet uusiin samanmielisiin ihmisiin ja saaneet uusia ystäviä.

Jokainen kerta, kun kätköä ei löydy, harmittaa tietenkin. Niistä voi kirjata itselleen ”did not find”-loggauksen eli denarin, ja etsiä niitä myöhemmin uudelleen. Aivan alussa olimme kyllä varsin pihalla kaikesta mahdollisesta, ihan vaikka kartanlukutaidoista lähtien. Koulun suunnistustunneista oli vierähtänyt vähän liikaa aikaa, emmekä tajunneet, miten tärkeää on osata lukea esim. maaston korkeuskäyriä. No, muutaman suppakuopan jälkeen sitä kummasti oppii…"

Mikä on jäänyt erityisesti mieleen geokätköilyreissuiltanne?

"Aloimme melkein heti uudelleen harrastuksen lämmittyä katselemaan Geocache.fi –sivuston tilastoja ja löysimme sieltä Suomen kartan, joka vihertyi kunta kunnalta, kun löysimme vähintään yhden kätkön kyseisen kunnan alueelta. Sukulointireissut alkoivat saada mutkia matkaan, sillä geokätköilijä ei liiku yhden pysähdyksen taktiikalla. Matka-aika helposti tuplaantui tai triplaantui, kun poikkesimme siltä tutulta nelostieltä kerran tai aika montakin kertaa. Saimme urakan päätökseen viime kesänä, kun kiersimme ystävien kanssa kahdessa erässä kaikki kunnat Ahvenanmaan pääsaarelta ja viideltä pienemmältä saarelta.

Geokätköilyä voi harrastaa myös Ahvenanmaan saaristossa. (Kuva: Sorviset)

Mieleen ovat painuneet myös ensimmäiset puukiipeilykätköt. Ensimmäisellä kerralla emme uskaltautuneet kätkölle asti, vaikka yritimme. Ei vain uskaltanut nousta niin korkealle. Siksipä tuntuikin tosi hyvältä, kun kiipeilyyn tottui ja pääsi itse purkille asti.

Viime kesänä teimme kätköilyretken mm. Kilpisjärvelle ja kiipesimme Saanan huipulle, josta myös löytyy kätkö. Maisemat olivat kyllä jokaisen kulutetun energiapisaran arvoiset, todella kaunista!"

Mitä tavoitteita teillä on vielä geokätköilyn saralla?

"Kunhan koronatilanne rauhoittuu, tarkoituksenamme on lähteä Keski-Eurooppaan kätköilemään. Ja kun kokoontumisrajoitukset poistuvat, haluaisimme osallistua geokätköilijöiden suurimpiin yleisötapahtumiin jossain päin maailmaa tai vierailla Seattlessa Geocaching HQ –päämajassa. Ja onhan meillä toki tavoitteita tai paremminkin toiveita oman kätkömäärän kasvun suhteenkin, mutta niitä ei parane sanoa ääneen, ettei mene liian totiseksi. Niin kauan kätköillään, kun kivalta tuntuu!"

Ulkoiluharrastuksen lomassa saa nauttia kauniista maisemista. (Kuva: Sorviset)
Onko teillä aloittelijoille jaettavaksi jotain vinkkejä, mitä olisitte itse halunneet tietää harrastusta aloittaessanne?

"Helpoimmalla pääsee, jos tuntee jonkun kätköilevän kaverin, jolle kilauttaa hämmennyksen hetkellä. Tosi hyvä opas aloittelijalle löytyy sivustolta www.6123tampere.com, jota ylläpitää pitkän linjan geokätköilykonkari.

Kannattaa myös opetella lukemaan karttaa ja muistaa tutustua kätköjen aiempiin löytöloggauksiin, sillä niistä löytyy paljon tietoa, joka helpottaa kätkön löytämistä. Ja siinä vaiheessa kun haluaa oppia ratkaisemaan mysteerikätköjä, kannattaa osallistua mysteerinratkaisukurssille, jossa käydään tavallisimpia ratkaisumalleja läpi. Kaikki kätköilijät ovat olleet aloittelijoita joskus, joten tiedämme miten epävarmalta alku voi tuntua. Tsemppiä!"

Kiitos haastattelusta ja mukavia hetkiä harrastuksen parissa!
Kätköillessä löytää tiensä sellaisiin paikkoihin, mihin ei muuten kaupungissa eksyisi. Tämä on kuva on otettu keskeltä Helsinkiä. (Kuva: Sorviset)

Lähteet:

Geocache.fi. 2021. Geocache.fi - Geokätköilysivusto: Suomen geokätköt. Viitattu 15.2.2021.

Geocaching. 2021. Geocaching. Viitattu 15.2.2021.

Geocaching Toolbox. 2021. GeocachingToolbox.com. All geocaching tools a geocacher needs in one box. Viitattu 15.2.2021.

Geokätköt.fi. 2021. Geokätkön julkaiseminen. Viitattu 15.2.2021.

Geokätköt.fi. 2021. Geokätköily - Geokätköt.fi. Viitattu 15.2.2021.

Suomen Latu. 2021. Näin aloitat Geokätköilyn - Suomen Latu. Viitattu 15.2.2021.