Maastopyöräily ja Karttaselain

Maastopyöräily on Suomessa suosittu ympärivuotinen harrastus ja keskeisessä osassa harrastusta ovat eri ajoreitit sekä niiden sijainnin ja aloituspaikan tunteminen. Karttaselaimessa on saatavilla muutamia erilaisia maastopyöräilyyn soveltuvia ja suunniteltuja toimintoja, joiden avulla saat lisää tietoa lenkeistäsi. Tällä kertaa käymme blogikirjoituksessa läpi näitä toimintoja, jotka luettuasi tiedät muun muassa:

  • Miten nauhoitat kuljetun pyöräreitin kartalle?
  • Miten tarkastelet reitin keskinopeutta ja kokonaismatkaa?
  • Miten saat jaettua sijaintisi esimerkiksi muille pyöräilijöille?
  • Miten saat lisää turvaa maastopyörällesi Karttaselaimen avulla?

Nauhoita pyöräilyreitti

Haluatko tilastoida tietoa lenkeistäsi ja seurata kehitystäsi tutuilla reiteillä? Karttaselaimen "Nauhoita reitti" -toiminnon avulla voit laittaa nauhoituksen käyntiin ennen liikkeellelähtöä ja katkaista nauhoituksen lenkin päätteeksi, jonka jälkeen voit tarkastella kuljettua reittiä "Paikat ja reitit" -valikon kautta. Valikkoon tallennettuja reittejä on helppo järjestellä myös avainsanojen avulla, joilla voit helposti järjestellä eri sijainneissa kuljettuja pyöräreissuja eri kategorioihin.

"Nauhoita reitti" -toiminnon avulla voit jälkikäteen tarkastella kuljettua pyöräilyreittiäsi.

Tilastoja ja tietoja reiteiltä

Nauhoitettuja reittejä on mahdollista tarkastella myös hieman tarkemmin nauhoitetun reittimerkinnän erillisen tietovalikon kautta. Kun avaat reitin "Paikat ja reitit" -valikon kautta, näet sen jälkeen tarkempia tietoja kuljetulta reitiltä. Voit tarkastella tietoja:

  • Reitin lähtöpisteen koordinaateista (WGS84 & ETRS-TM35FIN)
  • Reitin keskinopeudesta
  • Reitin kokonaispituudesta
Reittitiedot sisältävät monenlaista tarpeellista tietoa.

Kohteen tietoja tarkastellessasi voit myös nimetä reitin haluamallasi tavalla, antaa reitille avainsanoja tarkempaa järjestelyä varten sekä viedä kohteen ulos Karttaselaimesta GPX-muotoisena tiedostona tai tarkastella reittiä karttapohjalla. GPX-tiedostoja tuomalla voit helposti kulkea myös muiden maastopyöräilijöiden tallentamia reittejä, jos kiinnität puhelimen esimerkiksi pyörän ohjaustankoon. Pyöräilyreittejä voi latailla esimerkiksi Jälki.fi -palvelusta.

Sijainninjako muulle seurueelle

Isommalla porukalla liikuttaessa sijainninjakaminen muille seurueen jäsenille voi usein olla tarpeellista, jos osa porukasta jää syystä tai toisesta muusta ryhmästä kauemmaksi. Uudella sijainninjako-toiminnolla voit helposti jakaa sijainnin seurueen muille jäsenille yhden linkin avulla. Linkki avautuu painalluksen jälkeen Karttaselaimen web-versioon, jossa näet erillisen tietoikkunan jaettua linkkiä koskien. Ikkunasta löydät jaetun kohteen WGS84-koordinaatit, kulkuohjeet jaettuun sijaintiin sekä mahdollisuuden piilottaa jaetun merkinnän kartalta.

Sijainteja voidaan jakaa myös Karttaselaimen web-versiosta.

Lisäturvaa paikantimilla

Haluatko jakaa live-tietoa liikkeistäsi pyörälenkeillä? Tai tietää, onko maastopyöräsi vielä tallessa ja lukittuna sinne minne jätit sen? Kun käytössäsi on Karttaselain Paikannin -sovellus tai Karttaselaimen tukema ulkoinen GPS-paikanninlaite, saat helposti tietoa paikannettavasta laitteesta suoraan maastokarttapohjalle. Paikannettavan laitteen voi asettaa kiinni esimerkiksi pyöränrunkoon, jolloin saat tarpeellista lisäturvaa maastopyörällesi. Paikanninlaitteen voi lenkillä asettaa myös vaikkapa taskuun, josta se lähettää sijaintitietoa Karttaselaimen karttapohjalle.

Hyödynnätkö sinä Karttaselainta pyöräillessäsi? Jaa kuva ja kerro käyttötavastasi tarkemmin sosiaalisessa mediassa hashtagilla #karttaselain niin voimme jakaa tietoa käyttötavastasi Instagram-sivumme stories-osiossa myös muille Karttaselaimen käyttäjille.