Maittavaa marjastusta - Tärpit parempaan marjasaaliiseen!

Maittavaa marjastusta - Tärpit parempaan marjasaaliiseen!

Nevamarja, vaapukka, mussikka, puolain. Rakkailla marjoilla on monta nimeä. Kesän lopulla monet näistä ja monista muista marjoista pääsevät parhaimpaan kukoistukseensa, jolloin monet marjastajat aloittavat ryntäyksensä kohti parhaita marja-apajia. Ja ihan syystäkin: marjoilla sekä luonnossa liikkumisella on lukuisia hyväksi havaittuja terveysvaikutuksia. Tällä kertaa tarjoamme blogikirjoituksessamme tärppejä meneillään olevaan marjastuskauteen ja paremman marjasaaliin löytämiseen!

Vältä eksymistä

Kuluvan vuoden runsas lakkasato on tarjoillut monelle marjastajalle ikimuistoisia marjastushetkiä luonnon helmoissa. Ikäväkseen satoisa vuosi on myös saattanut useita marjastajia eksyksiin heikon valmistautumisen johdosta. Marjaretkellä on tärkeää välttää eksymistä. Kun mukanasi on täyteen ladattu mobiililaite ja Karttaselain-sovellus, voit huoletta kulkea kohti mehukkailta näyttäviä marjantäyteisiä mättäitä! Kun tallennat lähtöpisteesi (esimerkiksi auton paikan) karttapohjalle Tallenna paikka -toiminnolla, näet etäisyyden lähtöpisteeseen ja voit kätevästi suunnistaa takaisin lähtöpaikalle. Karttaselaimen lisäksi mobiililaitteille saatavilla oleva Hätäkeskuslaitoksen 112-sovellus tarjoaa hyvää lisäturvaa marjastukseen. Digitaalisten karttapohjien lisäksi mukaan on hyvä pakata myös perinteisemmät paperikartta ja kompassi.

Kun tallennat lähtöpaikkasi talteen karttapohjalle, voit suunnistaa helposti takaisin vieraammassakin maastossa.

Hyödynnä karttatietoa

Sana parhaista marjapaikoista kiirii usein vain pienen piirin keskuudessa. Tiesitkö, että hyviä marjapaikkoja on kuitenkin mahdollista selvittää myös Karttaselaimen laadukkaiden karttapohjien tarjoamaa tietoa hyödyntämällä! Maastokarttapohjien avulla voit kätevästi selvittää, missä esimerkiksi hillantäyteiset nevat tai puolukkaa vilisevät kankaat sijaitsevat.

Olennaisessa osassa karttapohjien tutkiskelussa ja marjojen metsästyksessä ovat maaston erilaiset kosteustyypit. Näitä ja monia muita maastontietoja voi tarkastella kätevästi Karttaselaimen avulla. Tarkoista maastokartoista pystyt jopa tunnistamaan, onko marjastuksen kohteena oleva suo helppo- vai vaikeakulkuinen. Nämä tiedot selviävät, kun tutustut maastokarttamerkkien selitteisiin ohjesivustollamme. Marjapaikkoja voi selvittää myös Luonnonvarakeskuksen Marjahavainnot-palvelun kautta, jonne käyttäjät voivat ilmoittaa omia marjahavaintojaan ympäri Suomen.

Maastontietojen selvittäminen helpottaa olennaisesti marjaretken suunnittelua.

Ennakoi olosuhteet

Retkeä suunniteltessa on hyvä pakata mukaan ympäristöön soveltuvat varusteet ja ennakoida tulevia olosuhteita. Oletko kenties suuntaamassa suolle lakkaan? Vai metsään mustikkaan? Yksi tärkeimmistä varusteista ovat asianmukaiset jalkineet, sillä suurin osa marjaretkestä vietetään luonnossa käveleskellen. Kumisaappaat ovat hyvä valinta lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Ne suojaavat riittävästi kasvustolta, hyttysiltä sekä muilta metsän eläimiltä, kuten käärmeiltä ja punkeilta. Myös sopiva vaatetus on iso osa retkeä, jotteivat olosuhteet käy liian kuumiksi tai kylmiksi. Vilkaisemalla retken ajan säätiedotusta voit parhaiten varautua tuleviin sääolosuhteisiin!

Muista vesipullo

Suot, metsät ja kankaat ovat kesähelteillä salakavalan kuumia paikkoja. Marjaretken aikana on hyvä muistaa riittävä nesteytys. Vesipullon mukaan pakkaaminen on olennainen osa onnistunutta marjaretkeä. Veden määrässä on hyvä huomioida retken kesto, jotteivät vesipullot koidu pienellä retkellä liian kovaksi taakaksi eivätkä toisaalta pääse loppumaan pitkän marjaretken aikana. Olennaista on myös veden pitäminen viileänä, jotta nesteytyksestä voidaan tehdä mahdollisimman virkistävää!

Välineet kuntoon

Marjastuksessa on hyvä hyödyntää eri marjalajikkeille sopivia poimureita. Poimureita löytyy kauppojen hyllyiltä useita erilaisia. Kannattaakin siis huolella tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin, jotta voit nopeuttaa urakkaasi käyttötarkoitukseen sopivan poimurin avulla. Muistathan pakata retkellesi mukaan myös riittävästi astioita. Koskaan ei tiedä, miten suuren marjasaaliin kanssa paluumatka taitetaan kotia kohti. Näiden vinkkien saattelemana toivotamme sinulle satoisia hetkiä marjastuksen parissa! Muista jakaa kuva marjasaaliistasi Instagramiin tai Facebookiin tunnisteella #karttaselain. Jaamme käyttäjien merkitsemiä kuvia usein tarinat-osiossamme.

Lähteet

Hätäkeskuslaitos. 2020. 112 Suomi -mobiilisovellus - 112 Hätäkeskuslaitos. Viitattu 23.7.2020.

Lapland. 2020. Mitä, missä, milloin? Vinkit marjastukseen Lapissa! | Asuminen Lapissa. Viitattu 23.7.2020.

Luonnonvarakeskus. 2020. Marjahavainnot - Luonnonvarakeskus. Viitattu 23.7.2020.