Talvi on tehnyt viime viikkoina tuloaan eri puolille maata ja luonto on hiljalleen alkanut vaipumaan kohti uutta ja kylmää vuodenaikaa. Näinä aikoina myös monet talviunta sekä -horrosta viettävät eläimet ovat aloittaneet valmistautumisensa kohti talvea selviytyäkseen läpi pitkästä ja koleasta kaudesta. Tällä kertaa käymme blogikirjoituksessa läpi erilaisten eläinten talvehtimisen muotoja ja sitä, miten talvehtiminen näkyy yleisesti eläinten käyttäytymisessä vuoden aikana.
Elämää säästöliekillä
Yksi eläinten talvehtimisen muodoista on talvihorros sekä siihen liittyvät horrostamisen alalajit, kuten kylmähorros. Talvihorros on tyypillinen talvehtimisen tapa eläimille, joiden on vaikea löytää ravintoa kylmällä säällä ja jotka eivät pysty kulkemaan pitkiä matkoja etsiäkseen ravintoa. Talvihorrosta viettäviä eläimiä ovat muun muassa siilit. Horroksessa eläinten ruumiinlämpö alenee merkittävästi ja lisäksi muut elintoiminnot hidastuvat. Horrostaminen mahdollistaa alhaisen energiankulutuksen, jonka avulla eläimet voivat pärjätä pitkän, kylmän jakson yli ilman toimintojen ylläpitoon vaadittavaa ravintoa.
Kylmänhorros on vielä talvihorrostakin syvempi talvehtimisen muoto ja sitä viettävät erilaiset vaihtolämpöiset eläimet kuten käärmeet, sammakot, sisiliskot ja hämähäkit. Kylmänhorroksessa eläinten ruumiinlämpö saattaa laskea jopa alle nollan ja niiden elintoiminnot ovat lähes olemattomia. Alhaisen ruumiinlämmön eläimillä mahdollistaa soluihin erittyvä glyseroli, joka alentaa eläinten jäätymispistettä.
Tirsaten talviunille
Toinen talvehtimisen muodoista on talviuni, joka on tyypillistä esimerkiksi Suomen luonnossa asustaville ruskeakarhuille. Karhut nukkuvat talviunta tavallisesti lokakuusta huhtikuuhun ja aloittavat siihen valmistautumisen jo syksyn aikana kasvattamalla massaansa syömällä sekä juomalla. Massan kasvatus on tarpeellinen toimenpide, sillä karhut eivät normaalisti syö tai juo talviunen aikana. Jos ravinnonkeruu jää karhulla kesä-syysaikana jostain syystä puutteelliseksi, saattaa se nousta ylös ruokailemaan myös kesken talviunien. Lumisessa luonnossa ateriointi voi kuitenkin osoittautua haasteelliseksi eikä karhu välttämättä löydä talven aikana lisää ravintoa. Tällöin karhu voi vain yrittää tulla toimeen aiemmin nautituilla ravinteilla.
Kuten tutussa lastenlaulussakin lauletaan, karhut viettävät talviuntaan talvipesässä, joka voi olla esimerkiksi kaivettuna muurahaispesään tai ison kiven alle. Talviunien alettua karhun ruumiinlämpö laskee noin 33 asteen lukemiin, joka on kuitenkin huomattavasti korkeampi lämpötila kuin talvihorrosta viettävillä eläimillä. Toisin kuin eläimet talvihorroksessa, karhu reagoi talviunessa ympäristöönsä esimerkiksi kääntyilemällä ja havainnoimalla erilaisia ärsykkeitä.
Suojaa talviturkista
Horrostamisen ja talviunien lisäksi eläimillä on myös kolmas tapa aloittaa talvehtiminen. Osa läpi talven valveilla olevista eläimistä saa osakseen suojavärin talven lähestyessä. Suojaväri auttaa niitä selviytymään talviseksi muuttuneessa luonnossa. Talviturkin saavat muun muassa metsäjänis, rusakko, orava, lumikko, metsähiiri ja kettu.
Talviturkki on kesäturkkiin verrattuna reilusti tuuheampi ja sen väritys on usein erilainen kuin kesäturkilla. Esimerkiksi jäniksen sekä kärpän talviturkki on kokonaan valkoinen ja se on oiva keino suojatua vaaroilta valkealla hangella. Erilainen väritys auttaa suojaamaan eläimiä talviseksi muuttuneessa ympäristössä. Lisäksi monilla nisäkkäillä saattaa kasvaa jalkojen polkuanturoihin lisää karvaa suojelemaan niitä talven kylmyydeltä.
Lähteet
Kotiliesi. 2020. Metsissä nukutaan nyt – tiedätkö, miksi karhu nukkuu talviunta ja mitkä eläimet vaipuvat horrokseen? Viitattu 21.10.2020.
Luontoliitto. 2020. Taustaa siileistä. Viitattu 21.10.2020.
Natura. 2020. Ruskealla rasvalla talveen. Viitattu 21.10.2020.
Suomen Riistakeskus. 2020. Karhu nukkuu, karhu nukkuu.. Viitattu 21.10.2020.
Suurpedot.fi. 2020. Karhun elintavat ja lisääntyminen. Viitattu 21.10.2020.
Talviseuranta.fi. 2020. Talviseurannan lajit. Viitattu 21.10.2020.
Unsplash. 2020. brown bear walking near trees photo. Viitattu 19.11.2020.