Päiväretki: Liminganlahden luontokeskus
Tervetuloa tutustumaan blogisarjaamme, jossa vierailemme erilaisissa luontokohteissa pienten päiväretkien muodossa. Tällä kertaa päiväretkikohteeksemme valikoitui Pohjois-Pohjanmaan Limingassa sijaitseva Liminganlahden luontokeskus. Liminganlahti on kansainvälisesti tunnettu lintuvesi, jossa on mahdollista tutustua noin 200 eri lintulajiin. Liminganlahden luontokeskukselta löytyy myös muun muassa Virkkulan lintutorni, joka soveltuu hyvin eri lintulajien tarkkailuun. Voit tämän blogikirjoituksen kautta tutustua tarkemmin Liminganlahdelta löytyviin palveluihin ja polkuvaihtoehtoihin sekä selailla alueen maisemia erillisen valokuvakattauksen muodossa. Aloita syksyinen seikkailu ja hyppää mukaan päiväretkelle! 🍂
Tietoa Liminganlahdesta
- Lähtöpiste: Rantakurvi 6, 91900 Liminka
- Matka parkkipaikalta lintutornille: n. 600 metriä
- Muuta: Parkkipaikan läheisyydessä useita nuotiopaikkoja (myös puita nuotiontekoon), leikkipaikka, Hotelli-Ravintola Liminganlahti ja välinevuokraus. Myös mahdollisuudet ryhmäopastaukselle sekä piilokojun vuokraamiselle. Alueella olevalle Virkkulan lintutornin alatasanteelle on esteetön ja helppo kulku.
Päiväretkikertomus
Päiväretki Liminganlahdelle lähti käyntiin keskiviikkoaamuna, jolloin aloin hiljalleen suunnata kohti Liminganlahden luontokeskuksen vieressä sijaitsevaa parkkialuetta. Perille päästyäni parkkialue osoittautui tilavaksi ja sinne mahtuisi hyvin myös suuremmankin seurueen kulkuneuvot. Parkkialue soveltuu myös hyvin karavaanareille vaikkapa yöpymiseen erillisen Matkaparkin ansiosta. Heti parkkialueen läheisyydessä olivat vastassa kattavat palvelut, kuten katetut nuotiopaikat, pieni leikkipaikka ja hyvät WC-tilat.
Parkkialueen vieressä oleva Liminganlahden luontokeskus tarjoaa myös monipuolisia palveluita alueen ulkoilijoille. Näihin palveluihin sisältyvät muun muassa opas- ja ravintolapalvelut, myymälä, pieni luontohotelli, 80-paikkainen auditorio ja muut kokoustilat. Luontokeskuksen sisältä löytyy Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttely, jonka kautta on mahdollista tutustua vuoden kulkuun lintujen näkökulmasta katsottuna.
Luontokeskukselta lähti kaksi lahdelle haarautuvaa polkua: Lintutornin polku ja Rantaniityn polku. Lintutornille johtava polku on sorastettu ja pituudeltaan noin 600 metriä. Polku on helposti kuljettavissa esimerkiksi lastenrattaiden kanssa ja myös kulku polun päässä olevan lintutornin alatasanteelle on esteetön. Rantaniityn polku on pituudeltaan noin 650 metriä. Polun varsi kulkee lammaslaitumen reunaa pitkin ja se johtaa rantaniityille. Myös Rantaniityn polku on kuljettavissa esimerkiksi lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa.
Tietoja poluista on saatavilla myös Karttaselain-sovelluksen retkeilyaineistojen kautta, joiden avulla polkuja on mahdollista tarkastella suoraan maastokartalla.
Päätin näistä kahdesta valita kuljettavakseni Lintutornin polun. Lintutornille johtavan polun varrelta löytyi kiinnostavia paikan historiasta sekä linnuista kertovia opasteita. Linnuista kertovat opasteet oli eritelty muun muassa otsikoilla "Pajukko" ja "Koivu ja harmaaleppä" ja ne kertoivat, mitkä eri lintulajit viihtyivät kyseisten lajien läheisyydessä. Opasteet oli kuvitettu piirrosmaisesti, joka on hyvä tapa tiedonesittämiselle sekä lintulajien esittelylle myös lapsia ajatellen.
Lintutornin polun varrelta löytyi myös hyvin penkkejä vaikkapa pieniä levähdys- tai evästaukoja varten. Polun varsi mukaili Rantaniityn polun tavoin lammaslaitumen reunaa ja kesällä myös tältä polulta olisi mahdollista nähdä lampaita. Hetken polkua kuljettua polku alkoi kääntymään vasemmalle, jossa vastassa oli kenties Liminganlahden tunnetuin lintutorni, Virkkulan lintutorni. Kuten aiemmin tekstissä mainittiin, Virkkulan lintutornin alatasanteelle johtava kulku on esteetön ja soveltuu hyvin kuljettavaksi myös esimerkiksi lastenrattaiden kanssa.
Nykyinen Virkkulan lintutorni on avattu kävijöille vuonna 2012, jolloin se rakennettiin vanhan Hannu-myrskyssä kaatuneen lintutornin tilalle. Nykyinen lintutorni sai vastikään 90 000 euron määrärahan lintutornin uusimista varten. Uusimisessa on tarkoituksena hyödyntää osittain nykyisen tornin materiaaleja. Lintutorni oli kuitenkin ulkoisesti hyvässä kunnossa, joten nähtäväksi jää miltä osin tornia tai sen osia on tarkoitus kunnostaa.
Vinkkinä lintutornissa vierailijoille suosittelen lainaamaan luontokeskukselta löytyviä kiikaireita, sillä suurin osa nähtävistä linnuista oli kauempana lintutornista. Vierailun yhteydessä ilman kiikareita lintutornista erotti ainakin muutaman joutsenen ja kurjen, mutta muiden lintulajien lähempi tarkastelu olisi vaatinut kiikaireiden tai kaukoputken käyttöä. Kauempaa näki kuitenkin hyvin, että alueella oli myös useampia muita pienempiä lintulajeja.
Kaiken kaikkiaan Liminganlahti toimi kokonaisuudessaan hyvänä syksyn päiväretkikohteena ja valitun polun pääsi kulkemaan hyvinkin rivakalla tahdilla helppokulkuisuuden ja esteettömyyden ansiosta. Liminganlahti soveltuu hyvin myös kiireisempien luonnosta tai linnuista kiinnostuneiden henkilöiden päiväretkikohteeksi!
Yhteenveto
Liminganlahti on monipuolinen ja mainio retkikohde. Paikka soveltuu hyvin lintujen tarkkailuun, ulkoilmasta nauttimiseen sekä koko perheen ulkoiluun. Alueelta löytyy kattavasti erilaisia ulkoilumahdollisuuksia ja välinevuokrausta. Liminganlahden luontokeskuksen läheisyydessä sijaitseva leikkipaikka tarjoaa viihdykettä myös perheen pienimmille, unohtamatta vieressä sijaitsevia katettuja nuotiopaikkoja joiden avulla evästauot onnistuvat myös kehnommalla säällä. Paikkaa on helppo suositella kenelle tahansa uutta retkikohdetta etsivälle ulkoilijalle!
Plussat:
- Monipuolinen retkikohde ja kattavat ulkoilumahdollisuudet koko perheelle
- Esteetttömyys huomioitu hyvin eri puolilla
- Lyhyt matka lintutornille
Miinukset:
- Kulku lintutornin alatasanteelle johtavalle liuskalle voisi olla paremmin toteutettu
- Polkujen varsilla voisi olla enemmän roskakoreja
Hyödyllisiä linkkejä
- Liminganlahden luontokeskus – Visit Liminka
- Liminganlahden luontokeskus - Luontoon.fi
- Lintutornit Liminganlahdella - Luontoon.fi
- Liminganlahden luontokeskuksen virtuaalikierros
Lähteet
Luontoon.fi. 2023. Liminganlahden luontokeskus - Luontoon.fi. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.luontoon.fi/liminganlahdenluontokeskus [viitattu 18.10.2023]
Visit Liminka. 2023. Liminganlahden luontokeskus - Visit Liminka. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.visitliminka.fi/liminganlahti/ [viitattu 18.10.2023]