Pysy kartalla – Kartanlukutaidon lyhyt oppimäärä

Usein hyvä seikkailu saa alkunsa vasta tuntemattomilla mannuilla, kun ympäröivä luonto näyttää vieraalta ja maasto on sinulle ennestään tuntematonta. Mutta mitä jos esimerkiksi maastonmuotojen lukuun sekä oman sijainnin määrittämiseen tarkoitetut taidot ovatkin päässeet ruostumaan? Suunnistuksen sekä kartanluvun alkeet voivat muodostua oleellisiksi taidoiksi maastossa kulkiessasi, olipa käytössäsi Karttaselain-sovellus tai vaikkapa ihan tavallinen paperikartta. Tällä kertaa tarjoamme sinulle yksinkertaisia vinkkejä kartanlukua ja suunnistusta varten, jotta voit tarkastella ympäröivää luontoasi helposti sijainnissa kuin sijainnissa.

Valitse tarpeeseen sopiva kartta

Oletko suuntaamassa kaloja narraamaan? Vai kenties lähimetsän siimekseen marjaretkelle? Ennen retkelle lähtöä mukaan on hyvä valita tarpeeseen sopiva kartta, olipa kyseessä sitten autoiluun soveltuva kaupunkikartta, veneilyyn sopiva merikartta, maastonmuotojen salat selvittävä maastokartta tai vaikkapa kalastajien käyttöön soveltuva syvyyskartta. Kaikki nämä ja paljon muita monipuolisia karttapohjia sekä -aineistoja löydät suoraan Karttaselain-sovelluksesta. Kun ulottuvillasi on mikä tahansa käyttötarkoitukseesi soveltuva kartta, voit helposti alkaa tutustumaan valitsemasi kartan eri ominaisuuksiin esimerkiksi karttamerkkejä selailemalla. Mobiilikartan lisäksi matkalle on hyvä pakata varmuuden vuoksi mukaan myös tavallinen paperikartta sekä kompassi.

Karttaselain-sovelluksesta löydät monipuoliset aineistot tarpeeseen kuin tarpeeseen.

Tarkista kartan mittakaava

Kartan laidalta löytyvän mittakaavan avulla kartan eri kohteet on helppo hahmottaa niiden todellisessa koossa. Paperikartasta mittakaava löytyy usein suhdelukuna: esimerkiksi mittakaava 1:20 000 kertoo, että yhden senttimetrin mittainen matka kartalla vastaa 200 metriä maastossa. Eri mittakaavaisia karttoja on olemassa useita hyvin moneen eri käyttötarkoitukseen. Karttaselain-sovelluksessa mittakaava on ilmaistu ruudun alaosan mittajanalla, joka kertoo palkin pituutta vastaavan matkan kartalla. Mitä tahansa lähennys- tai loitonnustasoa käyttäessäsi saat näkyvillesi aina silloista tasoa vastaavan mittajanan.

Lataa lisäturvaa offline-kartoilla

Jos päätät matkallasi liikkua alueilla, joissa käytettävät yhteydet saattavat katkeilla jatkuvasti, voivat Karttaselain-sovelluksen offline-kartat muodostua tällöin suureksi avuksi matkasi aikana. Kun lataat offline-kartat laitteellesi jo ennen retkelle lähtöä, voit huoletta nauttia ulkoilusta taskussa olevan lisäturvasi ansiosta. Kun muu karttakalusto tai yhteydet pettävät, voit kaivaa esille kotonasi ladatut offline-aineistot ja jatkaa nopeasti taivaltasi kohti tavoiteltua päämäärää.

Offline-karttojen avulla kartta-aineistot ovat käytettävissäsi myös vailla toimivaa verkkoyhteyttä.

Suunnittele reitti ennen matkan aloittamista

Kun olet hankkinut tarpeeseesi sopivan kartan, voit alkaa tutustumaan kuljettavaan reittiin hallussasi olevaa karttaa tarkastelemalla. Karttaa tarkastellessasi sinun on hyvä miettiä esimerkiksi seuraavia kartanlukuun ja reitin suunnitteluun liittyviä asioita: mitä reittiä pääset nopeiten perille? Miten vältät vaikeakulkuiset maaston korkeusvaihtelut? Miten kierrät lähimaastojen kosteikot? Mistä löytyvät sopivat tauko- tai yöpaikat? Sanotaan, että hyvin suunniteltu on kuin puoliksi tehty. Sanonta pitää kutinsa myös reitin suunnittelussa!

Suuntaa käytössä oleva kartta

Reitin suunniteltuasi oletkin jo varmasti suuntaamassa karttoinesi kohti matkan aloituspaikkaa. Muistathan kuitenkin myös suunnata käytettävän kartan aloituspaikan lähettyvillä. Kartan oikeaoppisella suuntaamisella eri kohteiden sekä oman sijainnin hahmottaminen ympäristössä muodostuu helpoksi. Suuntaaminen onnistuu helpoiten tarkastelemalla omaa sijaintia sekä ympäröivää luontoasi ja etsimällä kartalta samoja elementtejä, joita näet ympärilläsi. Tämän jälkeen voit kääntää kartan sopivaan kulmaan, jotta kaikki ympäristösi kohteet ovat kartalla samoissa ilmansuunnissa kuin todellisuudessa. Karttaselain-sovelluksessa kartan suuntaaminen onnistuu helposti oikean alakulman kompassi-kuvakkeen avulla. Kuvakkeella voit kytkeä käyttöön kartan kääntötoiminnon, jolloin kartat kääntyvät automaattisesti kulkusuuntasi mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää karttoja myös siten, että pohjoinen näkyy sovelluksessa aina ylhäällä.

Ja eikun menoksi!

Kun sinulla on valittuna Karttaselain-sovelluksessa sopivat karttapohjat, tarvittavat offline-aineistot ladattuna ja reitit suunniteltuina sekä paperikartta ja kompassi repussa mukana, voitkin huoletta aloittaa matkasi kohti tavoiteltua päämäärää. Jos satut matkan aikana syystä tai toisesta kohtaamaan mahdollisia kysymyksiä tai ongelmatilanteita, ethän epäröi ottaa yhteyttä Karttaselain-sovellusta koskevissa kysymyksissä vastauksia tarjoavaan asiakaspalveluumme. Näillä eväillä toivotamme sinulle hyviä hetkiä Karttaselaimen ja ulkoilun parissa!