Syksyn luontokohteet

Syksy on ulkoilun sekä luonnon ihastelun kulta-aikaa. Puut valmistautuvat pitkään talveen maalaamalla metsät rikkailla punaisen sekä keltaisen sävyillä ja pudottamalla lehtensä, muuttolinnut suuntaavat ryhmissä kohti etelän lämpöä ja luonto tarjoaa eränkävijöille antimiaan marjojen sekä sienten muodossa. Syys- tai lokakuussa on oiva hetki tehdä retki Suomen luontoon ja viettää samalla aikaa lähimmäisten seurassa. Pohditko, mihin suuntaisit tänä syksynä? Kokosimme sinulle listan Suomen upeista luontokohteista.

Pieni Karhunkierros - Suomen suosituin retkeilyreitti

📌 Pieni Karhunkierros, Kuusamo (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Pieni Karhunkierros on useasti listattu Suomen suosituimmaksi retkeilyreitiksi. Reitti tarjoaa hyväkulkuisuutensa ansiosta loistavia maisemia niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin retkeilijälle. 12 kilometrin taival on täynnä ikimuistoisia näköaloja aina kalliomaisemista sekä riippusilloista tunnetumpiin kohteisiin, Kitkajokeen ja Myllykoskeen. Reitin varrella on myös todennäköistä päästä vaihtamaan kuulumisia porojen tai muiden uteliaiden otusten kanssa!

Pallas-Yllästunturi – Taianomaisia tuntureita

📌 Yllästunturi, Kolari (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Kolarissa kajastava Yllästunturi on loistava sijainti havainnoida laajalti näkyvää Lapin ruskaa. Ennen laskettelukauden alkua rinteet ja tunturi sopivat hyvin ulkoilmasta nauttimiseen sekä kuntoiluun. Jos rinteen kapuaminen käy kunnon tai jalkojen päälle, on huipulle mahdollista päästä hissikyydillä. Porot ovat tuttu näky myös Yllästunturin huiputuksen yhteydessä. Alueelta löytyy lisäksi lukuisia muita tuntureita kuntoilua sekä luonnon ihastelua varten.

Hepoköngäs – Veden solinaa

📌 Hepoköngäs, Puolanka (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Suomen tunnetuimpiin vesiputouksiin lukeutuva kaunis Hepoköngäs on Puolangalla sijaitseva retkeilijöiden suosima, ikimuistoinen luontokohde. Vesiputoukselle johtavan helppokulkuisen reitin ansiosta luontokohde sopii mainiosti suuremmankin porukan syysretkikohteeksi. Retkeilijöiden iloksi alueelta löytyy myös muutama muu luontopolku, joita taittamalla kaunis Hepokönkään jokilaakso tulee tutuksi. Jokilaaksossa on myös mahdollista nähdä majavien jyrsimiä puita sekä jyrkkiä kallioseinämiä.

Liminganlahti – Tutustu lintulajeihin

📌 Liminganlahti, Liminka (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Muun retkeilyn ohessa on hyvä pysähtyä myös tarkastelemaan eri lintulajien muuttoliikkeitä. Liminganlahden luontokeskus tarjoaa tähän hienot puitteet. Vesistön äärellä viihtyvät linnut on helppo havainnoida pitkospuita tallustelemalla. Mukaan kannattaa myös pakata pientä naposteltavaa, sillä täyttävä eväshetki hoituu hienosti esimerkiksi makkaraa paistaen ihan luontokeskuksen äärellä.

Kolin kansallispuisto - Ruskaista kansallismaisemaa

📌 Kolin kansallispuisto, Lieksa (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Itä-Suomessa sijaitseva Kolin kansallispuisto tarjoaa patikoijille korkealla sijaitsevia näköaloja järvien täyttämään syksyiseen Suomen luontoon. Korkeuksista avautuvat kansallismaisemat mahdollistavat henkeäsalpaavan ruskan ihastelun. Yksi tunnetuimmista kansallispuiston näköalapaikoista on Pielisen kupeessa sijaitseva Ukko-Koli, jonne voi kulkea sulan maan aikana noin puolessa tunnissa.

Joskus on mentävä kauas, jotta voi nähdä lähelle

Syysretkeilystä on mahdollista nauttia myös lähiympäristössä! Lähimetsät ja ennestään tutut polut voivat tarjota ikimuistoisia ulkoiluhetkiä yhdessä perheen tai lähimmäisten seurassa. Retkeilyyn lähimaastossa on hyvä yhdistää myös muita syksyisiä aktiviteetteja aina marjanpoiminnasta sienilajien tunnistamiseen.

Mikä on syksyn suosikkipaikkasi?

Vinkkaa meille tietoa parhaista syksyn luontokohteista Instagramissa hashtagilla #karttaselain. Jaamme kuukausittain käyttäjien jakamia kuva- ja videopostauksia Instagram-sivuillamme. Pyydämme sinulta aina erikseen luvan julkaisuun. Kiitos kaikille tähän mennessä hastagia käyttäneille Karttaselaimen käyttäjille!

📷 Karttaselain Instagramissa

Kurkkaa myös muiden vuodenaikojen luontokohdevinkit

Kevään luontokohteet
Kevät on taas täällä! Joko olet havainnut kevään merkkejä lähiluonnossasi? Muuttolinnut, kyyt, monet kasvit ja kukat alkavat hiljalleen herätä uuteen vuodenaikaan. Kevät on myös loistavaa aikaa vierailla erilaisissa luontokohteissa. Tällä kertaa olemme listanneet blogikirjoitukseen kevääseen sopivia…
Kesän luontokohteet
Suunnitteletko alkavan kesän retkiä, etkä vielä tiedä mihin mennä? Aiemmin olemme käyneet kirjoituksissamme läpi sopivia luontokohteita syksylle, talvelle ja keväälle - tällä kertaa listasimme sinulle sopivia luontokohteita myös kesäkaudelle! Näiden eri puolilta Suomea löytyvien luontokohteiden avul…
Talven luontokohteet
Kirjoitimme taannoin listauksen syksyyn sopivista luontokohteista. Ajattelimme, että saattaisit olla myös kiinnostunut talveen sopivista luontokohteista! Joulukuun blogikirjoituksessa jatkamme eri vuodenaikoihin sopivien luontokohteiden listausta ja tällä kertaa saat tietoa talveen sopivista kohteis…

Lähteet

Koli.fi. 2019. Luontokohteita Kolilla, Lieksassa ja Juuassa. Viitattu 24.9.2019.

Luontoon.fi. 2019. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Viitattu 24.9.2019.

Luontoon.fi. 2019. Oulangan patikointireitit. Viitattu 24.9.2019.

Suomen Vesiputoukset. 2019. Hepoköngäs. Viitattu 24.9.2019.

Visit Liminka. 2019. Liminganlahti - Suomen kuuluisin kosteikkoalue! Viitattu 24.9.2019.