Kesän luontokohteet

Valtavaaran palovartijan maja.

Suunnitteletko alkavan kesän retkiä, etkä vielä tiedä mihin mennä? Aiemmin olemme käyneet kirjoituksissamme läpi sopivia luontokohteita syksylle, talvelle ja keväälle - tällä kertaa listasimme sinulle sopivia luontokohteita myös kesäkaudelle! Näiden eri puolilta Suomea löytyvien luontokohteiden avulla saat paljon lisää sisältöä retkeilyntäyteisiin kesäpäiviisi.

Valtavaara - Vaara vailla vertaansa

📌 Valtavaara, Pohjois-Pohjanmaa (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Pohjois-Pohjanmaan Kuusamossa sijaitseva Valtavaara on kaunis retkeilykohde niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin reippailijalle. Rukatunturin kupeesta vaaralle lähtevä reitti tarjoaa monipuolista maastoa ja upeita näköaloja eri puolille Kuusamoa. Vaaran laelta löytyy myös ennen käytösssä ollut palovartijan maja, josta löytyy kuva tämän blogipostauksen yläosassa. Kesähelteillä huiputukseen kannattaa varata mukaan riittävästi juomista, jotta jyrkät korkeusvaihtelut eivät aiheuta yllätyksiä!

Repoveden kansallispuisto - Suosittu eteläinen retkikohde

📌 Repoveden kansallispuisto, Kaakkois-Suomi (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Kaakkois-Suomessa sijaitseva Repoveden kansallispuisto on täynnä erilaisia Suomen luonnolle ominaisia, upeita maisemia. Pääkaupunkiseudulta vajaan 200 kilometrin ajomatkan päässä oleva kansallispuisto sopii hyvin kesäajan retkikohteeksi kaikenlaisille retkeilijöille. Alueelta löytyy myös kattavasti opasteita sekä varauskotia, jos päätät jäädä kansallispuistoon vähän pidemmäksi ajaksi. Kansallispuiston tunnetuimpia reittejä ovat 5 kilometrin mittainen Ketunlenkki ja 27 kilometrin mittainen Kaakkurin kierros.

Julma-Ölkky - Kanjonijärvi ja Ölökyn ylitys

📌 Julma-Ölkky, Pohjois-Pohjanmaa (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Noin tunnin ajomatkan päässä Kuusamon taajamasta sijaitseva Julma-Ölkky tunnetaan Suomen suurimpana ja syvimpänä kanjonijärvenä. Julma-Ölkky on pituudeltaan noin 3 kilometrin mittainen. Julma-Ölkyn parkkialueelta lähtevällä 5 kilometrin mittaisella kävelyreitillä pääset ylittämään kanjonijärven komeaa riippusiltaa pitkin (Ölökyn ylitys). Reitti soveltuu hyvin kesäajan retkeilyyn ensisijaisesti kokeneemmille retkeilijöille.

Aulanko - Kapua näkötorniin ihastelemaan maisemia

📌 Aulanko, Kanta-Häme (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Hämeenlinnassa sijaitseva Aulangon alue näkötorneineen sopii mainiosti kesäajan retkikohteeksi. Kaunis puistometsä ja näkötornista avautuvat maisemat tarjoavat ikimuistoisen elämyksen Kanta-Hämeen upeaan luontoon. Näkötornin kupeesta löytyy pieni parkkialue, joten luontokohde soveltuu hyvin myös lyhytkestoiseen piipahtamiseen. Tiesitkö, että myös nuori Sibelius on viettänyt aikaa Aulangon alueen metsissä ja näköalapaikalla?

Punkaharju - Tuhansien järvien esikuva

📌 Punkaharju, Etelä-Savo (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Saimaan äärellä sijaitseva Punkaharju tunnetaan kauniista veden- ja metsänsekaisista maisemistaan. Punkaharju soveltuu hyvin kesäajan luontokohteeksi niin tavanomaiseen retkeilyyn kuin vaikkapa monien harrastamaan valokuvaukseen. Vetten ylitse näkyvät auringonlaskut ja metsämaisemat tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä Etelä-Savon kesäiltoihin.

Mikä on kesän ikimuistoisin retkikohteesi?

Kerro muistoistasi meille kuvapostauksen muodossa ja käytä hashtagia #karttaselain. Jaamme kuukausittain käyttäjien jakamia kuva- ja videopostauksia Instagram-sivuillamme. Pyydämme sinulta aina erikseen luvan julkaisuun. Kiitos kaikille tähän mennessä hastagia käyttäneille Karttaselaimen käyttäjille!

📷 Karttaselain Instagramissa

Kurkkaa myös muiden vuodenaikojen luontokohdevinkit

Kevään luontokohteet
Kevät on taas täällä! Joko olet havainnut kevään merkkejä lähiluonnossasi?Muuttolinnut, kyyt, monet kasvit ja kukat alkavat hiljalleen herätä uuteenvuodenaikaan. Kevät on myös loistavaa aikaa vierailla erilaisissaluontokohteissa. Tällä kertaa olemme listanneet blogikirjoitukseen kevääseensopivia…
Syksyn luontokohteet
Syksy on ulkoilun sekä luonnon ihastelun kulta-aikaa. Puut valmistautuvat pitkään talveen maalaamalla metsät rikkailla punaisen sekä keltaisen sävyillä ja pudottamalla lehtensä, muuttolinnut suuntaavat ryhmissä kohti etelän lämpöä ja luonto tarjoaa eränkävijöille antimiaan marjojen sekä sienten muod…
Talven luontokohteet
Kirjoitimme taannoin listauksen syksyyn sopivista luontokohteista. Ajattelimme, että saattaisit olla myös kiinnostunut talveen sopivista luontokohteista! Joulukuun blogikirjoituksessa jatkamme eri vuodenaikoihin sopivien luontokohteiden listausta ja tällä kertaa saat tietoa talveen sopivista kohteis…

Lähteet

Aulanko. 2021. Aulanko - Hämeenlinna. Viitattu 5.12.2021.

Julma-Ölkky. 2021. Suomen suurin kanjonijärvi. Viitattu 5.12.2021.

Repoveden kansallispuisto. 2021. Repoveden kansallispuisto - Repoveden kansallispuisto. Viitattu 5.12.2021.

Retkipaikka. 2015. Rukan Valtavaaran huipulla ihmistä hellii erämään tuuli. Viitattu 5.12.2021.

Suomussalmi. 2021. Ölökyn ylitys. Viitattu 5.12.2021.

Visit Punkaharju. 2021. Etusivu - Visit Punkaharju. Viitattu 5.12.2021.