Talven luontokohteet

Iso-Syötteen talvista maisemaa.

Kirjoitimme taannoin listauksen syksyyn sopivista luontokohteista. Ajattelimme, että saattaisit olla myös kiinnostunut talveen sopivista luontokohteista! Joulukuun blogikirjoituksessa jatkamme eri vuodenaikoihin sopivien luontokohteiden listausta ja tällä kertaa saat tietoa talveen sopivista kohteista, joissa vierailemalla tai aktiviteetteja harrastamalla voit nautiskella talvisesta ja raikkaasta Suomen luonnosta.

Iso-Syöte - Tykkyä ja talvimaisemaa

📌 Iso-Syöte, Pohjois-Pohjanmaa (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Suomen eteläisin tunturi, Iso-Syöte, tarjoaa retkeilijälle hulppeita maisemia, aina tykkylumen täyteisistä puista lähimaastojen hienoihin korkeusvaihteluihin saakka. Iso-Syötteellä voit helposti kierrellä erilaisia talveen sopivia retkeilyreittejä, vuokrata lumikengät allesi tai vaikkapa lasketella tunturin rinteitä yhdessä läheistesi kanssa. Iso-Syötteen alue kokonaisuudessaan soveltuu hyvin päiväretkeä pidemmäksikin talven retkeilykohteeksi. Lue lisää talvisesta Iso-Syötteestä heidän omilta verkkosivuiltaan.

Laukaan Hitonhauta - Kaunista jääverhoilua

📌 Hitonhauta, Keski-Suomi (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Laukaalla sijaitsevassa 800 metrin pituisessa Hitonhauta nimisessä rotkolaaksossa pääset talvisin näkemään vaikuttavia kallioseinämiin muodostuneita jääverhoiluja. Jääkaudella muodostuneen rotkolaakson yli 10 metriä korkeat kallioseinämät ovat jylhä näky rotkon pohjalta katsottuna. Laaksosta löytyy myös luola, josta löytyy talvisin korkeita jääputouksia. Pysäköintipaikalta rotkolle pääsee noin 1,5 kilometrin mittaisen matkan taittamalla. Voit tutustua tarkempiin luontokohdetta koskeviin tietoihin Visit Laukaan verkkosivuilla.

Kuusamo - Pieni karhunkierros ja talven aktiviteetit

📌 Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaa (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Monille tuttu Kuusamo tarjoaa paljon monipuolista tekemistä talveen. Kuusamon kupeessa sijaitseva 12 kilometrin mittainen Pieni karhunkierros soveltuu hyvin myös talviseen reippailuun ja se näyttäytyykin talvella eri tavalla kesä- ja syyskauteen verrattuna. Pienelle karhunkierrokselle kannattaa talvisaikaan varata enemmän aikaa, sillä talvisin reittiä on hitaampi edetä. Eri puolilta Kuusamoa löydät myös monipuoliset maastot esimerkiksi hiihtämiseen ja lumikenkäilyyn ja upeat puitteet lasketteluun tai vaikkapa pienelle nuotioretkelle. Lisätietoa Kuusamon talvireiteistä sekä aktiviteeteista löydät Kuusamon kaupungin verkkosivuilta.

Rantasalmi - Retkiluistelun aarreaitta

📌 Rantasalmi, Etelä-Savo (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa)

Saimaan rannalla sijaitsevalla Rantasalmella on talvisin saatavilla suosittuja retkiluistelureittejä. Mikäli retkiluistelu kiinnostaa, voit valita luisteluun 6 kilometrin, 7 kilometrin tai 18 kilometrin mittaisen reitin kiinnostuksesi mukaisesti. Visit Saimaan sivulta löydät kattavasti lisätietoa eri reittivalintoja koskien. Pidemmät reitit kulkevat karttakuvassa merkityn Linnansaaren ohitse. Luistelureittien varsilla käytössäsi on myös erilaisia tauko- ja nuotiopaikkoja sekä kotia - pakkaa siis mukaan pientä purtavaa ja tarkista taukopaikkojen sijainnit Karttaselaimen mobiiliversion retkeilyaineistoilla. Retkeilyaineistot tulevat myöhemmin saataville myös web-versioon.

Helvetinjärven kansallispuisto - Jylhää ja kaunista

📌 Helvetinjärven kansallispuisto, Pirkanmaa (Paina vihreää tekstiä tai karttaa avataksesi Karttaselaimen web-versiossa) 

1982 perustettu Pirkanmaan Ruovedellä sijaitseva Helvetinjärven kansallispuisto on pinta-alaltaan noin 50 neliökilometrin kokoinen erämaa- ja metsäalue, joka sisältää useita erilaisia retkeilyreittejä ja maisemia niin kokeneemmalle kuin aloittelevalle retkeilijälle. Talvisin puiston alueella sijaitsevat runkotiet aurataan ja matkaa puistossa voi taittaa esimerkiksi kävellen tai hiihtämällä. Lisätietoa Helvetinjärven kansallispuistosta löytyy esimerkiksi Ruoveden kunnan verkkosivuilta ja Luontoon.fi verkkosivujen esittelysivulta.

Missä sinä tykkäät retkeillä talvisin?

Jaa kokemuksia talvisista suosikkiretkeilykohteistasi Instagramissa hashtagilla #karttaselain. Jaamme kuukausittain käyttäjien jakamia kuva- ja videopostauksia Instagram-sivuillamme. Pyydämme sinulta aina erikseen luvan julkaisuun. Kiitos kaikille tähän mennessä hastagia käyttäneille Karttaselaimen käyttäjille!

📷 Karttaselain Instagramissa

Kurkkaa myös muiden vuodenaikojen luontokohdevinkit

Kevään luontokohteet
Kevät on taas täällä! Joko olet havainnut kevään merkkejä lähiluonnossasi? Muuttolinnut, kyyt, monet kasvit ja kukat alkavat hiljalleen herätä uuteen vuodenaikaan. Kevät on myös loistavaa aikaa vierailla erilaisissa luontokohteissa. Tällä kertaa olemme listanneet blogikirjoitukseen kevääseen sopivia…
Kesän luontokohteet
Suunnitteletko alkavan kesän retkiä, etkä vielä tiedä mihin mennä? Aiemmin olemme käyneet kirjoituksissamme läpi sopivia luontokohteita syksylle, talvelle ja keväälle - tällä kertaa listasimme sinulle sopivia luontokohteita myös kesäkaudelle! Näiden eri puolilta Suomea löytyvien luontokohteiden avul…
Syksyn luontokohteet
Syksy on ulkoilun sekä luonnon ihastelun kulta-aikaa. Puut valmistautuvat pitkään talveen maalaamalla metsät rikkailla punaisen sekä keltaisen sävyillä ja pudottamalla lehtensä, muuttolinnut suuntaavat ryhmissä kohti etelän lämpöä ja luonto tarjoaa eränkävijöille antimiaan marjojen sekä sienten muod…

Lähteet

Iso-Syöte. 2021. Iso-Syöte. Viitattu 24.11.2021.

Kuusamo. 2021. Talvimatkailu. Viitattu 24.11.2021.

Luontoon.fi 2021. Helvetinjärven reitit. Viitattu 24.11.2021.

Visit Saimaa. 2023. Retkiluistelu. Viitattu 11.1.2023.

Ruovesi. 2021. Helvetinjärvi. Viitattu 24.11.2021.

Visit Laukaa. 2021. Hitonhauta. Viitattu 24.11.2021.