Karttaselain ja paikannin mukana metsällä

Hertta_ja_reppu-1

Julkaisemme nyt metsästyskauden ollessa käynnissä käyttäjämme meille toimittaman kirjoituksen viime metsästyskauden Karttaselain-kokemuksista. Iso kiitos kirjoittajalle näiden kokemusten jakamisesta!

Karttaselaimen kanssa pystyy käyttämään kattavaa valikoimaa erilaisia paikantimia, uusimpana lisäyksenä erittäin laadukkaat Minifinder-paikantimet, mukana koirapaikannukseen erityisesti suunniteltu Minifinder Atto.

Kirjoittajan jutussa käytössä on ollut Xexun TK102-2, josta kokemukset ovat olleet erittäin hyvät. Tutustu eri paikanninvaihtoehtoihin paikanninsivuilla.

Karttaselaimen kanssa saat paikannintoiminnot käyttöön yhteensä alle 95 eurolla (Karttaselaimen 2 kk lisenssi + TK102-2 -paikannin). Karttaselaimen paikanninominaisuuksia kehitetään käyttäjien toiveiden mukaan, joten käytössäsi on jatkuvasti kehittyvä palvelu. Tervetuloa mukaan! 🙂 Tässä käyttäjämme kirjoitus:

Kohtuuhintainen ja toimiva paikannin hankinnassa

2015 kesällä selvittelin koirapaikantimien tarjontaa ja ihmettelin monen valmistajan todella kallista hintaa. Koska mielestäni GPS-paikannin ei teknisenä laitteena ole monimutkainen, uskoin löytäväni toimivan ja omaan käyttöön sopivan kohtuuhintaisen vaihtoehdon. Pienen hakemisen jälkeen löysin suomalaisen karttapalvelun karttaselain.fi, jossa oli tuettuna myös muutamia vapaasti saatavia kaupallisia paikantimia ja päätin kokeilla sitä koska palvelun hinta oli kohtuullinen (2kk 10eur tai vuosi 40eur). Tilasin eBaystä halvan paikantimen Xexun TK 102-2 hintaan 87eur sisältäen 2 akkua sekä auto- ja seinälaturin.

Ja sitten maastoon

Nyt noin 30 käyttökerran jälkeen on syytä kehua hankintaa koska se on toiminut moitteetta. Alkuasetusten jälkeen paikannin alkaa lähettää paikkatietoa kun akun laittaa paikoilleen ja paikannus on toiminut hyvin jokaisella käyttökerralla. Karttaselain on testattu sekä Iphonella (6S) että androidilla (Galaxy S5) ja iPadilla, samaan hintaan sen saa käyttöön 4 laitteeseen. Karttaselaimen käyttöliittymä on selkeä ja kartat (maastokartta, ilmakuvat, merikortit) sisältyvät palveluun.

TK102-2

TK102-2 -paikannin

Laite on kooltaan pieni (kuva) ja tosi kevyt (50g). Olen käyttänyt sitä lämpötiloissa 15…-10C, toimii hyvin myös pakkasessa. Käyttöajat ovat olleet n.2-5h kerrallaan ja akku on riittänyt joka kerta. Akku itse asiassa on laadukas Nokian tekemä BL-5B Li- Ion akku, jota tässä uudelleen käytetään. Myös isompia akkuja on saatavilla jotka kytketään johdolla laitteeseen. Olen testannut laitteen sekä Soneran että Elisan simmillä, molemmilla toimii muuttamatta asetuksia.

Herkkyys paikantimisessa on hyvä, jokaisella kerralla reitti ja paikka on saatu hyvin kiinni. Laitteessa hyödynnetään laadukasta Sirf 3 GPS-sirua.

Karttaselain_TK102

Jänisajo

Käytännön testausta on tapahtunut useissa eri kohteissa mm. Ristijärvellä, Sievissä ja Yli-Iissä. Todella huonossa GSM-verkossa on muutaman kerran tullut muutaman minuutin katkos päivityksissä, mutta laite palautuu hyvin itsenäisesti. Samsung Galaxy ja paikannin -pari on toiminut kaikissa paikoissa hyvin. Kuvassa vieressä on yksi jänishässäkkä ilmakuvapohjassa.

Laite kuivana myös sateella

Reitistä tallennetaan reitti, reitin pituus, aika ja keskinopeus.
Seuraavat rajoitukset on syytä huomioida: Laite ei ole vedenpitävä, joten olen laittanut sen minigrip-pussiin ja sitten koiran reppuun (ks kuva alussa). Pysyy hyvin kuivana vaikka koira ja reppu ollut monasti läpimärkä. Kotelon voi toki kiinnittää myös koiran pantaan, pienellä koiralla tällainen reppumallinen kotelo toimii parhaiten.

Jatkosuunnitelmia

Myöhemmin tilasin vielä Globalsat TR-151 laitteen kun sain uuden 60usd huutamalla eBay:stä, mutten ole ottanut laitetta metsästyskäyttöön koska Xexun toimii niin hyvin. Sen verran kokeilin että TR-151 toimii Karttaselain-palvelussa myös. TR-151 -laite sisältää myös takaisinsoittomahdollisuuden.

Olisi kiinnostavaa myös testata myös muita paikantimia kattavammin ja vertailla eri paikantimia keskenään.
Tällä hetkellä en aio hankkia muita laitteita metsästyskäyttöön, vaan tällä hetkellä kaikki tarpeeni täyttyvät näillä edullisilla paikantimilla.

Kirjoittaja on oululainen metsästyksen harrastaja.

Jukka Hietanen

Jukka Hietanen