Karttaselain - Reitillä: maastopyöräily

Jatkamme aikaisemmin blogissamme ilmestynyttä Karttaselaimen käyttötarkoitukset -juttusarjaa esittelemällä laajemmin Karttaselaimen käyttötapoja ja käyttäjiä. Uusi juttusarjamme on nimeltään Karttaselain – Reitillä ja sen aloittaa maastopyöräilyaiheinen tarina.

Rokua, Huhtikuu 2011

Meillä oli tilaisuus koekäyttää Karttaselaimen vielä julkaisematonta 1.6 -versiopäivitystä parin päivän mittaisella maastopyöräilyreissulla Utajärven Rokuan alueella. Pääsimme kokeilemaan uutta reitinsuunnittelutilaa ja itse kehittelemäämme kännykän pyörätelinettä.

Karttaselaimen pyöräteline

Rokuan harjumaasto on oivallista maastopyöräilyaluetta. Päätimme kokeilla itse sovellettua versiota aluetta kiertävästä n. 20 kilometriä pitkästä Keisarinpolusta. Suunnittelimme oman reittimme etukäteen Karttaselaimen pian julkaistavalla iPad/iPhone 1.6-versiolla jossa on uutena ominaisuutena näppärä reitinsuunnittelutila.

Uusi reitinsuunnittelutila

Liikenteeseen päästyämme huomasimme että hiekkainen maasto oli osittain niin märkää ja upottavaa sohjoa että reittiä pitäisi jonkin verran muuttaa kesken matkanteon. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma koska meillä oli itse kehitellyssä pyörätelineessa Karttaselain mukanamme ja luotimme siihen että sen opastamana pysymme oikeassa suunnassa ja riittävän korkealla välttääksemme upottavaan sohjon. Tämä suunnitelma toimikin varsin hyvin.

Veneilijöiden arvostama kartan kääntö kulkusuunnan mukaan osoittautui erittäin käyttökelpoiseksi ominaisuudeksi myös nopeatempoisessa maastopyöräilyssä. Karttaan merkittyä reittiä oli nopeampi seurata kun kartta kääntyi helposti hahmotettavaan suuntaan. iPhonen kompassi toimi yllättävän hyvin myös pyöräilykäytössä.

Tekemämme ajoreissut olivat pisimmillään muutaman tunnin mittaisia joten saatoimme pitää Karttaselainta päällä koko matkan ajan pelkäämättä akun loppumista. Noin kolmen tunnin ajorupeaman jälkeen akkua oli huvennut vajaa kolmannes. Tällä perusteella pitkänkin päivävaelluksen voi tehdä huoletta ilman lisävirran tarvetta. Useamman päivän reissulle kannattaa varata lisävirtaa tai hyödyntää Karttaselaimen virransäästötoimintoja (näytön sammutusta ja puhelimen omaa virransäästötilaa).

Kokonaisuutena Karttaselain osoittautui ennakko-odotuksia toimivammaksi apuriksi maastopyöräilyssä. Se vähentää etukäteisvalmistelujen tarvetta, mahdollistaa helpon ja vaivattoman suunnistuksen oudossakin maastossa ja tuo aivan uudenlaista luovuutta reittisuunnitteluun – jopa kesken matkanteon.

Rokuanharjua
Janne Hietanen

Janne Hietanen