Näin löydät helposti ympäristösi retkeilykohteet

Monet hienot lähimaastojen retkikohteet ovat saattaneet jo tulla tutuiksi esimerkiksi pienten päiväretkien muodossa. Oletko viettänyt usein aikaa samassa retkikohteessa ja miettinyt, olisiko jo aika vaihtaa maisemaa? Tällä kertaa esittelemme Karttaselaimessa saatavilla olevat retkeilyaineistot, joiden avulla voit selailla ympäristösi ajantasaisia ja upeita retkeilykohteita huipputarkoilla maastokartoilla!

Retkeilyaineistot

Karttaselaimen ajantasaiset retkeilyaineistot tarjoavat huiman määrän retkeilykohteita, joiden avulla voit tutkia ympäristöäsi täysin uudella tavalla. Olitpa menossa retkeilemään mihin vuodenaikaan tahansa, löydät retkeilyaineistojen kautta varmasti sopivan retkikohteen. Retkeilyaineistot löytyvät Karttaselaimen mobiiliversiossa oikean yläkulman kartat-valikon kautta ja ne tulevat myöhemmin saataville myös Karttaselaimen web-versioon. Seuraavaksi esittelemme tarkemmin, mitä kaikkea retkeilyaineistot pitävät sisällään.

Käyttöön valittuina retkeilyaineistojen kuvakkeet näkyvät karttapohjalla valkoisina ympyröinä, joita painamalla saa lisätietoa valittuihin kohteisiin liittyen.

Retkeily- ja luontokohteet

Retkeilyaineistojen ensimmäisen valinnan kautta löydät tietoa erilaisista retkeily- ja luontokohteista. Näitä ovat esimerkiksi kansallispuistojen aloituspaikat, pysäköintialueet, luontokeskukset, tulentekopaikat, sillat, näköalapaikat ja lintutornit. Valinta sopii mainiosti esimerkiksi päiväretkien toteuttamiseen ja taukojen suunnitteluun! Kaikki päiväretkeen tarvittavat kohteet löytyvät tätä valintaa käyttäen.

Haluatko tallentaa muistiin ikimuistoisimmat sijaintisi retkeily- ja luontokohteista? Avainsanojen avulla voit helposti pitää kirjaa esimerkiksi kansallispuistoista, joissa olet aiemmin vieraillut. Kun olet vieraillut kansallispuistossa, voit luoda sijainnista uuden paikkamerkinnän ja yhdistää merkintään siihen sopivan avainsanan. Avainsanakenttä näkyy paikkamerkintää tai reittiä tallentaessa.

Tämän jälkeen voit yhdistää kaikki kansallispuistot saman merkinnän alle ja pitää kirjaa tutuista kohteista! Avainsanojen hyödyntämistä voidaan soveltaa myös lukuisiin muihin retkeilyaineistojen valintoihin, kuten vaikkapa uimarantoihin tai laavuihin.

Retkeily- ja luontokohteet valinnalla löydät muun muassa lukuisia frisbeegolfratoja.

Kuntoradat ja retkeilyreitit

Erilaisiin kohteisiin tutustumisen ja mukavan oleskelun lisäksi toisinaan tulee tarve päästä kuntoilemaan! Retkeilyaineistojen toisen valinnan kautta löydät tietoa erilaisista kuntoradoista ja retkeilyreiteistä. Valinnalla löytyy tietoa muun muassa luontopoluista, pyöräilyreiteistä, melontareiteistä ja vaellusreiteistä. Reittikohteet aukeavat karttanäkymään punaisena viivana, jolloin voit kulkea tarkasti reitin alusta loppuun omaa sijaintitietoasi hyödyntämällä.

Uimarannat ja uimapaikat

Uimarantojen ja -paikkojen sijainnit voivat olla monille virkistävää ja tarpeellista tietoa. Pulahdus luonnonvesiin tuo kummasti uutta potkua ympäri vuoden! Tiesithän, että Karttaselaimen retkeilyaineistoista löydät sekä kesä- että talviuimapaikat. Saat kytkettyä ne näkyviin valitsemalla "Uimarannat ja uimapaikat" -valinnan. Valinnan avulla löydät erilaisia uintiin soveltuvia kohteita ympäri Suomen ja pääset uimaan, milloin siltä tuntuukaan. Muistathan myös tallentaa mieluisimmat uimapaikkasi muistiin Karttaselaimen Tallenna paikka -toiminnolla.

Kesähelteillä uimarantojen sijainnit ovat virkistävää tietoa!

Laavut ja tuvat

Retkeilyn lomassa on hyvä myös toisinaan levätä ja istahtaa alas, jotta retkeä voidaan taittaa pidempiäkin matkoja. Retkeilyreitin pituudesta riippumatta oivat puitteet tähän tarjoavat reitin varrelta löytyvät taukopaikat. Retkeilyaineistoista löydät tietoa laavuista, tuvista, nuotiopaikoista, autiokämpistä ja kodista. Tulevan retkeilyreitin suunnittelu onnistuu kätevästi, kun voit tarkastella reitin varrelle sattuvia kohteita suoraan karttapohjalta reittiä suunnitellessasi.

Karttaselaimen avulla löydät myös laavut ja tuvat.

Veneilykohteet

Kotimaan runsaat vesistöt tarjoavat oivat puitteet veneilylle, olipa kyseessä sitten mikä tahansa muoto veneilystä. Karttaselaimen retkeilyaineistojen kautta löydät tietoa erilaisista veneilykohteista, kuten venesatamista (muun muassa vierasvene- sekä retkisatamat), laitureista, kalastuspaikoista ja rantautumispaikoista. Jos olet suuntaamassa kalaan, kurkkaathan aiemmista blogikirjoituksistamme Kalastajan maailma -kanavan Oton haastattelun sekä vinkit parempaan kalaonneen. Lisäksi edellisestä blogijutustamme löydät ohjeet veneilijöiden avuksi Karttaselaimen käyttöön.

Hiihtoladut

Talvella hiihtäminen, lumikenkäily tai ladulla sivakointi yhdessä koiran kanssa voivat olla monelle harrastajalle tai kuntoilusta innostuneelle mieluista hommaa. Retkeilyaineistojen kautta saat tietoa erilaisista hiihtoladuista, jotka sopivat toisinaan myös lumikenkäilyyn tai koira-aktiviteetteihin. Tarkempaa tietoa hiihtolatujen käyttötarkoitusta koskien saat retkeilyaineistojen kuvakkeita karttanäkymässä painamalla. Talven sivakointeja on mukava muistella myös jälkikäteen. Kun kytket ennen aloitusta käyttöösi Nauhoita reitti -toiminnon, voit tarkastella muun muassa hiihtolenkkisi pituutta, kestoa sekä reittiä jälkikäteen Karttaselaimen Paikat ja reitit -valikosta.

Retkeilyaineistojen avulla löydät ulkoilureittejä mille tahansa vuodenajalle.

Moottorikelkkareitit ja -urat

Erilaisten liikunnallisten aktiviteettien lisäksi talveen kuuluvat tietysti myös moottorikelkat ja niillä ajaminen, joka sekin on monille mieluista ajanvietettä. Retkeilyaineistojen viimeisen valinnan avulla voit tutkia lähialueesi moottorikelkkareittejä ja -uria. Aineistojen avulla löydät myös helposti sopivat laavut ja kodat evästauolle kelkkailujen yhteyteen. Retkeilyaineistoihin tutustumisen myötä toivotamme sinulle mukavia hetkiä Karttaselaimen parissa! Jos sinulla tulee kysyttävää, olethan aina yhteydessä asiantuntevaan asiakaspalveluumme.