Näin löydät uudet ulkoilumaastot läheltäsi

Tämänhetkiset poikkeusolot ovat laittaneet lukuisat harrastukset tauolle. Kasvavaan suosioon viime viikkoina levinnyt ulkoilu toimii mainiosti yksin tai perheen kanssa toteutettavana aktiviteettina. Raikas luonto yhdistettynä mielekkäisiin ulkoilulajeihin on loistava tapa viettää vapaa-aikaa ja suunnata ajatukset muualle. Kokosimme sinulle ohjeet, kuinka pääset helposti tutkimaan lähiluontoasi Karttaselaimen avulla.

Huomioi voimassa olevat suositukset

Ruuhkaisimpia retkikohteita on nyt syytä välttää, ja sen sijasta etsiä rauhallisempia ulkoilupaikkoja. Myöskään kaikista syrjäisimpiä seutuja ei retkeilyssä kannata toistaiseksi suosia Metsähallituksen suositusta kuunnellen, jotta pelastustoimen ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun resursseja voidaan säästää vaativia pelastusolosuhteita karttamalla. Lähiluonnossa piipahtaminen tarjoaa yhtä hyvät ulkoilun hyödyt kuin mikä tahansa muu retkikohde.

Valitse sopiva karttapohja

Olitpa sitten suuntaamassa luontoäidin helmoihin kotikaupunkisi lähettyvillä tai lyhyen kävelymatkan päässä, löydät aina tarpeisiisi sopivan karttapohjan sovelluksen kattavasta karttavalikoimasta. Maastokarttojen, kaupunkikarttojen, syvyyskarttojen, kiinteistökarttojen sekä ilmakuvien avulla varmistat, että tulevasta ulkoiluhetkestäsi tulee helppoa ja vaivatonta sovelluksen eri karttapohjien tarjoamaa monipuolista tietoa hyödyntämällä.

Sovelluksen kattavalla karttavalikoimalla löydät sopivan kartan tilanteessa kuin tilanteessa.

Hyödynnä Karttaselaimen lisäaineistot

Lisää tietoa hamuavien retkeilijöiden iloksi sovelluksesta löytyvät myös useisiin eri aineistolähteisiin perustuvat kattavat ja monipuoliset lisäaineistot. Jos olet esimerkiksi suuntaamassa kelkkailemaan, mutta et ole varma missä paikalliset kelkkareitit ja -urat sijaitsevat, saat nämä tiedot selville helposti lisäaineistojen avulla. Lisäaineistojen avulla saat tietoa myös erinäisistä retkeily- ja luontokohteista, uimarannoista ja uimapaikoista, laavuista ja tuvista, veneilykohteista, kuntoradoista ja retkeilyreiteistä sekä hiihtoladuista.

Lataa offline-kartat edeltäkäsin

Karttaselaimen offline-karttojen avulla varmistat, että voit käyttää karttoja helposti myös verkkoyhteyden ja muiden yhteyksien ulottumattomissa. Kun lataat tarvitsemasi karttapohjat laitteellesi ennen retkelle lähtöä, voit keskittyä täysillä ulkoiluun vailla ajatuksia katkeilevista yhteyksistä. Parhaan suorituskyvyn offline-karttalatauksissa saat, kun lataat pieniä alueita kerrallaan. Ladatuille kartoille voi tulla erityisesti tarvetta syrjäseuduilla, joissa yhteyttä ei ole lainkaan saatavilla.

Nauhoita reittejä

Menneitä laduilla sivakointeja on usein mukava muistella esimerkiksi lenkkireittiä karttanäkymässä tarkastelemalla tai matkan pituutta mittaamalla. Karttaselaimen "Nauhoita reitti" - toiminnon avulla saat helposti haltuusi nämä ja monet muut tiedot ulkoiluhetkistäsi. Tallennetuille reiteille on helppoa myös antaa itse määriteltyjä nimiä sekä avainsanoja, joiden avulla tallennettujen reittien lajittelu sovelluksessa on todella vaivatonta. Nauhoitettujen reittien avulla voit kätevästi seurata esimerkiksi omaa aktiivisuuttasi ja saada hyvää tukea muistisi virkistykseksi.

Nauhoitettuja reittejä on helppo tarkastella jälkikäteen Karttaselaimen web-versiossa.

Suunnittele reittejä

"Piirrä ja mittaa" -toiminnolla voit puolestaan mitata eri pisteiden etäisyyksiä tai vaikkapa tulevan lenkkireittisi kokonaispituuden. Toiminto on osa sovelluksen tilausversiota, josta on saatavilla kaikki toiminnot kattava 30 päivän kokeilujakso millä tahansa laitteella. Voit tutustua toimintoon tarkemmin oheisen ohjevideon saattelemana.

Reitin suunnittelu onnistuu helposti ja nopeasti Karttaselaimen "Piirrä ja mittaa" -toiminnon avulla.

Tallenna paikkamerkkejä

Oletko koskaan muistellut lapsuusaikojesi ulkoiluhetkiä, mutta et ole saanut päähäsi missä ikimuistoiset pulkkamäet ja taukohetkien nuotiopaikat sijaitsevat? Karttaselaimen "Tallenna paikka" -toiminnolla varmistat, että löydät mieleenpainuvat ulkoilukohteet myös tulevina vuosina. Toiminnon avulla voit kätevästi tallentaa lukuisia suosikkikohteitasi kartalle, josta ne on helppo avata uudelleen näkyville.

Suosikkipaikkojen ja -reittien talteenotto onnistuu kätevästi muutamalla painalluksella.

Synkronoi paikat ja reitit omaan tiliisi

Useissa tilanteissa isompi näyttöpääte saattaa soveltua paremmin eri reitti- ja paikkamerkintöjen tarkasteluun. Karttaselaimen nopean laitteiden välisen synkronoinnin avulla voit helposti jatkaa web-versiossa luotujen merkintöjesi tarkastelua myös kotisi ulkopuolella sovelluksen mobiiliversiota käyttämällä. Voit esimerkiksi suunnitella tulevan vaellusreittisi web-version "Piirrä ja mittaa" -toimintoa hyödyntämällä ja jatkaa piirretyn reitin tarkastelua maastossa mobiililaitteellasi. Näin voit varmistaa, että pysyt kartalla tilanteessa kuin tilanteessa ja paikassa kuin paikassa. Synkronoinnin yhteydessä kaikki luodut merkinnät tallentuvat turvaan Oma Karttaselain -tilin yhteyteen, josta ne on helppo palauttaa takaisin käyttöön esimerkiksi uudelle mobiililaitteelle.

Apua käyttöohjeista ja asiakaspalvelusta

Jos Karttaselaimen käytössä ilmenee ongelmia tai lisäkysymyksiä, tutustu sovelluksen käyttöohjeisiin täällä. Tarvittaessa saat nopeasti apua myös asiakaspalvelustamme, joka avustaa kaikissa sovellukseen liittyvissä kysymyksissä ja mahdollisissa ongelmatilanteissa jo tavallisesti vuorokauden kuluessa.